Cheltuielile pentru desfășurarea recensământului populației 2024 le depășesc pe cele de la exercițiile similare desfășurate în anii trecuți. Anul acesta, acestea sunt estimate la 244 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat. Acestea nu sunt însă toate cheltuielile. La ele se mai adaugă proiectele, parteneriatele și finanțarea de la UE.
„Datele privind costurile există în legea bugetului și sunt de 244 de milioane de lei alocate pentru activitățile din acest an”, a precizat Aurelia Spătaru, directoarea generală adjunctă a BNS, în cadrul primei ediții a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Aurelia Spătaru a mai punctat că acestea nu sunt singurele cheltuieli. Cu sprijin financiar au mai venit și partenerii UE. Mai exact, este vorba despre un proiect de cel puțin 2 milioane de euro de la UE și 75 de mii de euro de la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
Au fost contribuții și din partea UNICEF, iar trei mii de tablete, folosite de către recenzori în cadrul exercițiului, au fost donate de UE și UNFPA. 1700 de tablete au fost cumpărate cu bani din bugetul de stat, a mai adăugat Aurelia Spătaru.
Recensământul populației 2024 a început în aprilie. În premieră, datele nu mai sunt colectate pe hârtie, ci direct pe tablete, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Aproape cinci mii de persoane au fost instruite pentru realizarea recensământului, iar ca să ne asigurăm că toți cetățenii participă, au fost aleși și recenzori, care posedă toate limbile vorbite pe teritoriul țării.
Pe rețelele de socializare au apărut mai multe postări în care oamenii se arată indignați de unele întrebări din chestionare. Bunăoară, întrebarea care a stârnit amuzament dar și indignare în același timp este „Dacă ați fost acasă în noaptea de 7 spre 8 aprilie?”