Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova, dar și politicienilor să nu dezinformeze pe subiectul recensământului și să nu îl politizeze. În debutul ședinței Legislativului de joi, 11 aprilie, spicherul a subliniat importanța acestui exercițiu.
„Noi de-a lungul timpului am văzut că am avut și avem tare mulți specialiști în Covid, în gaze, în multe alte domenii și de la un timp au apărut și specialiști în recensământ. Acum foarte serios, mă adresez politicienilor. Vă rog să lăsăm exercițiul acesta apolitic, să nu îl politizăm și să nu distribuim informații false.
Către cetățeni mă adresez, vă rugăm foarte mult atunci când sunteți abordați de către recenzori să le răspundeți la întrebări așa cum o să facem fiecare dintre noi. Este un exercițiu foarte important pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm, să știm cum mai bine să planificăm anumite lucruri, cum alocăm resursele și așa mai departe. Este un exercițiu care se face în toate țările lumii. Haideți să ajutăm Biroul Național de Statistică să ducă la bun sfârșit exercițiul”, a susținut Igor Grosu la ședința Parlamentului.
Recensământul populației 2024 a început pe 8 aprilie. În premieră, datele nu mai sunt colectate pe hârtie, ci direct pe tablete, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Aproape cinci mii de persoane au fost instruite pentru realizarea recensământului, iar ca să ne asigurăm că toți cetățenii participă, au fost aleși și recenzori, care posedă toate limbile vorbite pe teritoriul țării.
Cheltuielile pentru desfășurarea recensământului populației 2024 le depășesc pe cele de la exercițiile similare desfășurate în anii trecuți. Anul acesta, acestea sunt estimate la 244 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat. Acestea nu sunt însă toate cheltuielile. La ele se mai adaugă proiectele, parteneriatele și finanțarea de la UE.
Pe rețelele de socializare au apărut mai multe postări în care oamenii se arată indignați de unele întrebări din chestionare. Bunăoară, întrebarea care a stârnit amuzament dar și indignare în același timp este „Dacă ați fost acasă în noaptea de 7 spre 8 aprilie?”.
Datele colectate la recensământul populației nu pot fi utilizate în alte scopuri! Asigurarea vine din partea directoarei adjuncte a BNS, Aurelia Spătaru, sociologului Vasile Cantarji și a președintelui Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu. Cei trei au declarat la „Moldova gândește LIVE” că informațiile sunt folosite doar în scopul validării recensământului, iar cei care încearcă să convingă opinia publică de contrariu, nu o fac decât pentru a politiza acest exercițiu.
Sergiu Bozianu susține că zvonurile apărute odată cu startul recensământului, potrivit cărora, datele personale ale cetățenilor vor fi folosite și în alte scopuri, au la bază lipsa de informare.