Ordinea de zi a ședinței Parlamentului de joi, 10 aprilie, a fost modificată din nou, acțiune care în repetate rânduri este sesizată și de către Promo-LEX, aceasta „influențând semnificativ agenda de lucru și afectând transparența decizională”. Această flexibilitate poate afecta capacitatea participanților și a publicului de a urmări și înțelege pe deplin subiectele discutate.
În timpul ședinței Legislativului, deputata Ina Coșeru, a propus includerea pe ordinea de zi a două proiecte, acestea fiind susținute de către majoritatea PAS.
De asemenea, cu propunerea de a suplini ordinea de zi cu un proiect legislativ a venit și deputatul BCS Petru Burduja, însă aceasta a fost respinsă pe motiv că lipsește avizul Guvernului și raportul Comisiei. Igor Grosu i-a propus acestuia ca până la următoarea ședință să fie omise aceste lipsuri și să revină ulterior cu proiectul dat.
„Eu aș fi de acord, dar este totuși o neglijență de proiectele opoziției, deoarece acest proiect este încă din 16 februarie. 30 de zile le-a avut la dispoziție și Guvernul, și Comisia. Noi chiar ieri am propus la Comisie, ele nu se acceptă. Asta și ne impune pe noi să venim cu ele în plenul Parlamentului și să rugăm ca ele să fie incluse”, a declarat Petru Burduja, arătându-se dezamăgit că proiectele opoziției sunt neglijate.
În replică, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a sugerat opoziției să comunice aceste lucruri, ca ulterior să transmită Guvernului să grăbească elaborarea avizelor.
Petru Burduja a insistat totuși ca includerea proiectului să fie inclusă pe ordinea de zi, însă acesta a fost respins, pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Menționăm că, asociația Promo-LEX monitorizează și se expune pe subiectul ședințelor Legislative și transparenței decizionale. Potrivit ultimului raport, la ședința plenară din 28 martie, a fost modificată, cu peste 60%, ordinea de zi în timpul ședinței, aceasta influențând semnificativ agenda de lucru. Totodată, transparența decizională a fost afectată în proporție de 44%, dar acest procent crește la 81% dacă sunt calculate și actele publicate în timpul ședinței.