Butoiul uriaș din satul Scoreni, raionul Strășeni, care se vrea a fi cel mai mare din lume este aproape gata. Acesta nu este unul obișnuit. Are zece metri în înălțime, opt în lățime și un volum de 250 de mii de litri și va găzdui un centru cultural multifuncțional. Autoritățile publice locale, dar și oamenii din sat speră că butoiul impunător va atrage vizitatori în localitate și va fi inclus în circuitul turistic al țării.
„Mă aflu acum în ceea ce urmează să devină cel mai mare butoi din lume. Este la Scoreni, iar localnicii spun ca e deja mândria satului. Lucrările sunt pe ultima suta de metri, iar autoritățile locale își propun ca acesta să ajungă în cartea recordurilor”.
Butoiul este amplasat în centrul satului, are zece metri în înălțime, opt în lățime și un volum de 250 de mii de litri. Administrația publică locală are planuri mari pentru acest obiect. Pentru că este construit în două nivele, la primul etaj va fi amenajată o expoziție de vinuri și produse locale, iar la al doilea nivel va fi amplasat muzeul satului, unde vor fi expuse obiecte vechi adunate de localnici.
„Un proiect de suflet, foarte interesant, de la început nu înțelegeam prea multe, îl vedeam în ochi de mult timp, dar când am început să îl construim neam dat seama că este foarte greu, foarte complicat chiar tehnic, atunci când au venit cei cu metalul, când am început să întărim toate acest obiective neam dat seama că este un obiect inedit și nimeni nu își dădea seama, nu puteai să te conduci după ceva pentru că așa ceva nu mai există în lume”.
Conform proiectului, zona din jurul butoiului va fi amenajată cu spații verzi, o scenă și o plăcintărie, unde locuitorii satului, dar și vizitatorii vor putea petrece frumos timpul liber.
„În dreapta mea vom avea o plăcintărie, vreau să spun că acest obiect chiar trebuie să fie aici lângă butoi, altfel nu se poate să vii lângă un butoi și să nu miroase a plăcintă. În schimb mai avem să amenajăm pentru că avem nevoie de apă potabilă și canalizare și cel mai important este să aducem aici și energia electrică”.
Butoiul uriaș nu a fost construit întâmplător la Scoreni. Asta pentru că anume aici au fost confecționate pe vremuri primele butoaie din lemn, iar meșteșugul a fost transmis din generație în generație. Oamenii din localitate speră că butoiul gigantic va face cunoscut numele satului, mai ales că odată cu apariția acestuia și locul a prins viață.
„- Butoiul este mândria satului?
- Chiar și a țării, așa lucruri în Moldova nu mai sunt, este unic, teritoriul este amenajat frumos, sincer vă spun că sunt mândru că trăiesc în acest sat. De-ar fie acest butoi plin cu vin...”.
„Foarte frumos, ce putem spune, este o minune”.
„Vin mulți turiști, oaspeți la noi în sat care vor să vadă butoiul, acesta este prima întrebare”.
„- Foarte frumos.
- Vă mândriți că este în satul dumneavoastră?
- Da.
- Cum arăta acest loc mai înainte?
- Ca pe șes.
- Acum a prins viață?
- Da”.
„- Aici era pârloagă.
- Dar acum?
- Acum este frumos”.
„Este frumos, arată bine, atrage privirile. Este ceva frumos făcut și cu cât mai multe lucruri frumoase vor fi în Moldova, cu atât mai bine”.
Până acum, pentru realizarea proiectului s-au investit aproximativ patru milioane de lei. O parte din bani au fost alocați de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar o parte au fost colectați de la moldovenii din diasporă, prin intermediul programului Challenger. În prezent, primăria caută finanțări pentru a finaliza lucrările. Cel mai mare butoi din lume se află în Germania și are înălțimea de opt metri, lățimea de 6,5 metri și este plin cu vin.