Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Alertă în Rusia, atac la Kiev și „consensul Donbas”. Trump: E un măcel și trebuie oprit

SUA și aliații lor s-au pregătit timp de 10 zile pentru atacul Iranului. Cum a urmărit Biden acțiunea

missing
15 aprilie 2024, ora 12:41

Atacul Iranului asupra Israelului nu are precedent: este pentru prima dată când Teheranul a lansat o ofensivă directă asupra teritoriului israelian. Totuşi, valul de rachete şi de drone nu a luat prin surprindere SUA şi pe aliaţii lor, care, timp de 10 zile, s-au pregătit în stare de alertă maximă, scrie luni EFE într-o analiză, preluată de Agerpres.

Potrivit unor surse guvernamentale americane, Washington s-a coordonat în toată această perioadă cu aliaţi precum Israel, Regatul Unit şi Franţa pentru a întări apărarea antiaeriană israeliană, dar a avut contacte şi cu alte ţări precum China, India, Turcia şi Irak pentru evitarea unei intensificări a tensiunilor regionale.

Fiecare detaliu al răspunsului a fost stabilit personal de preşedintele american Joe Biden, potrivit uneia dintre aceste surse.

Iranul şi-a exprimat clar intenţia de a răspunde atacului din 1 aprilie asupra consulatului său din Damasc, atribuit Israelului şi care a provocat moartea a şase sirieni şi a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv a doi generali.

Când Casa Albă a primit informaţii care indicau o iminentă ofensivă iraniană, au început pregătirile.

Secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin au început să sune aliaţi ai Statelor Unite şi chiar ai ţărilor cu care SUA au o relaţie tensionată, precum China.

A fost stabilit şi un canal de comunicare cu Iranul prin intermediul Elveţiei, care acţionează ca intermediar între Washington şi Teheran, care nu au relaţii diplomatice, scrie Agerpres.

Ca parte a pregătirilor, Biden a ordonat trimiterea în regiune de aeronave, distrugătoare cu sisteme antirachetă, active care s-au dovedit ulterior elemente-cheie pentru neutralizarea unei părţi din cele 150 de drone kamikaze, 100 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră pe care Teheranul le-a lansat asupra teritoriului israelian.

Avioanele de vânătoare americane F-15E Strike Eagle au doborât aproximativ 70 de drone, o baterie Patriot situată în Erbil (Irak) a distrus o rachetă, iar distrugătoarele dislocate în Marea Mediterană - USS Carney şi USS Arleigh Burke - au interceptat între patru şi şase rachete balistice în timpul atacului.

Pregătirile au fost atât de intense încât au întrerupt chiar vizita de stat a premierului nipon Fumio Kishida, în cinstea căruia Biden a organizat o cină de gală miercurea trecută.

La un moment dat, în timpul acelei vizite, Biden a trebuit să se îndepărteze de invitatul său, împreună cu Austin şi cu consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, pentru a autoriza desfăşurarea unui alt distrugător în regiune, a detaliat una dintre sursele americane.

Odată ce atacul iranian a început, leadership-ul securităţii americane - între care Blinken, Austin şi Sullivan - a început să se coordoneze cu autorităţile israeliene, iar Biden, care îşi petrecea sâmbăta în oraşul de coastă Rehoboth (statul Delaware), s-a îndreptat în mare grabă către Casa Albă.

În „Situation Room”, camera de criză a Casei Albe, Biden a urmărit îndeaproape răspunsul la atacul iranian. Potrivit unui oficial american, a existat o mare tensiune când Iranul a lansat o sută de rachete balistice care ameninţau să copleşească apărarea israeliană.

Cu toate acestea, odată ce rachetele au fost neutralizate, unele dintre ele în afara atmosferei Pământului, a existat o „oarecare uşurare” în camera de criză.

Pe reţeaua de socializare X, Biden a publicat o fotografie care imortaliza acele momente critice din „Situation Room”, în care însuşi preşedintele, care nu purta cravată, este văzut cu o expresie serioasă pe chip, discutând cu consilierii săi.

Graţie tuturor acestor pregătiri, Israelul - cu ajutorul Statelor Unite, al Regatului Unit şi al ţării vecine Iordania - a reuşit să intercepteze 99% dintre rachetele şi dronele iraniene, astfel încât ofensiva Teheranului nu a provocat morţi. 

Totuşi, o fetiţă de şapte ani a fost rănită grav şi au fost anunţate totodată pagube minore la o bază a forţelor aeriene israeliene din sudul ţării.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Krasnoselski o atacă pe Sandu, iar angajații sociali ar fi amenințați în stânga Nistrului: Precizările Chișinăului
/VIDEO/ Krasnoselski o atacă pe Sandu, iar angajații sociali ar fi amenințați în stânga Nistrului: Precizările Chișinăului
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ „M-am prins la ideea că îmi place să colorez”: Interpreta Kătălina Rusu s-a întors în copilărie. Cum e viața de mamă a trei fete
/VIDEO/ „M-am prins la ideea că îmi place să colorez”: Interpreta Kătălina Rusu s-a întors în copilărie. Cum e viața de mamă a trei fete

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Alertă în Rusia, atac la Kiev și „consensul Donbas”. Trump: E un măcel și trebuie oprit

24 ianuarie 2025, ora 11:24

Ucraina se pare că a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Mai multe atacuri cu drone au fost lansate inclusiv spre Moscova, iar rafinăria Rosneft a luat foc. În replică, cel puţin trei persoane au fost ucise, iar alte peste 60 rănite vineri, în atacuri ruse cu drone şi rachete în trei regiuni ucrainene, relatează AFP.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că dorește să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin cât mai curând posibil pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Trump a mai spus că vrea să exploreze reducerea armelor nucleare. Pe de altă parte, Serghei Şoigu, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost ministru al apărării, a avertizat că riscul unei ciocniri armate între puterile nucleare este în creștere.

UPDATE Jurnaliștii de la BBC Russian Service și Mediazona, împreună cu o echipă de voluntari, până pe 24 ianuarie, au identificat din surse deschise numele a 90.019 militari ruși care au murit în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei.

UPDATE Armata rusă a aruncat în aer colectorul unei conducte de lângă localitatea Chasiv Iar, din regiunea Donețk, în care se aflau aproximativ 100 dintre soldații lor morți în urma unor contraatacuri ucrainene, a anunțat Dmitro Zaporojeț, purtătorul de cuvânt al Unității tactice operaționale (OTU) Lugansk, scrie Ziare.com.

UPDATE Donald Trump, care a preluat luni un al doilea mandat de președinte al SUA și a fost ultima dată la putere înainte ca Rusia să lanseze invazia Ucrainei, a spus în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului. Dar acum, Volodimir Zelenski îl contrează pe Trump, atenuând speranța că el va ajunge la un acord rapid cu Putin, afirmând că ”este imposibil ca Ucraina să recunoască teritoriile ocupate de Rusia”, potrivit Ziare.com.

UPDATE La trei ani după ce Vladimir Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, președintele rus are de făcut o alegere grea. Deși costurile ridicate ale războiului afectează tot mai mult economia Rusiei, Putin are nevoie de un conflict permanent ca să mențină ceea ce sociologii numesc „consensul Donbas” - susținerea de care Kremlinul se bucură din partea poporului rus doar pentru că țara se află la război, relatează Foreign Affairs. Aici se regăsește și dilema cu care Putin se va confrunta în 2025: încheierea războiului ar putea fi la fel de periculoasă pentru supraviețuirea regimului său precum continuarea sa, scrie Digi24.

UPDATE „Mi-aș dori cu adevărat să mă pot întâlni cu preşedintele Putin în curând pentru a pune capăt acestui război”, a declarat Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos, adresându-se prin intermediul unei legături video. „Şi asta nu din punctul de vedere al economiei sau din orice altă cauză. Este vorba de milioanele de vieţi care sunt irosite... Este un măcel. Şi chiar trebuie să oprim acest război”, a declarat noul președinte american Donald Trump. 

UPDATE Ucraina doreşte să înceapă producţia de medicamente japoneze inovatoare în colaborare cu producătorii farmaceutici locali. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Viktor Lyashko, după o întâlnire cu ambasadorul Japoniei la Kiev, Masashi Nakagome, scrie Mediafax.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol Ryazan din Rusia după un atac masiv cu drone care a vizat mai multe regiuni, au raportat canalele ruseşti Telegram pe 23 ianuarie.

UPDATE Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat vineri dimineață că unitățile de apărare aeriană au interceptat atacuri ale dronelor ucrainene în patru zone din jurul capitalei ruse. Sobianin a afirmat pe Telegram că antiaeriana din sud-estul capitalei, din districtele Kolomna și Ramenskoye, a respins un grup de drone „inamice”, fără a preciza câte au fost implicate. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a raportat atacuri cu aproximativ 50 de drone, în regiunile Kursk, Briansk, Belgorod și în Crimeea. De asemenea, pe canalele ruse din social media au fost diseminate imagini și din alte regiuni care ar fi fost atacate de militarii ucraineni. Serghei Sobianin, primarul Moscovei, a raportat atacuri ucrainene în patru zone din raza Capitalei.

UPDATE Este stare de alertă în Rusia după ce Ucraina a lansat un atac masiv cu peste 120 de drone în mai multe regiuni din Rusia. 10 explozii puternice au fost auzite, iar flăcările au cuprins rafinăria Riazan. Numeroase aeroporturi și porturi au fost închise, scrie site-ul independent rus de știri Meduza, scrie Libertatea.

UPDATE Concomitent cu războiul Moscovei din Ucraina, care durează de peste 1.065 de zile, situația geopolitică internațională cunoaște o dinamică continuă. Acum o țară prietenă a lui Putin îi dă o lovitură năucitoare. Rusia pierde o poziție strategică în Marea Mediterană, după ce Siria a anunțat că își va recăpăta controlul asupra portului său Tartus, unde staționau navele Moscovei. Damascul a reziliat acordul cu Rusia din 2019, prin care guvernul lui Putin urma să cheltuiască 500 de milioane de dolari pentru modernizarea portului, scrie Ziare.com.

UPDATE Ungaria cere Uniunii Europene să convingă Ucraina să reia tranzitul de gaze rusești către Europa, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, în condițiile în care UE încearcă să prelungească sancțiunile împotriva Moscovei săptămâna viitoare, scrie HotNews.

UPDATE Serghei Șoigu, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost ministru al apărării, a afirmat că riscul unei ciocniri armate între puteri nucleare este în creștere, a transmis vineri agenția TASS. Rivalitatea geopolitică în creștere dintre marile state de pe scena mondială crește riscul unei astfel de ciocniri, a spus Șoigu. NATO își intensifică activitățile în apropierea flancului estic al Rusiei și Belarusului și exersează acolo atât scenarii defensive, cât și ofensive, a susținut el, scrie HotNews.

UPDATE Ungaria este aproape de a renunța la amenințarea sa de a împiedica UE să reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei după ce președintele american Donald Trump a amenințat Moscova cu sancțiuni și mai mari, potrivit a cinci diplomați familiarizați cu discuțiile, citați de Politico.

UPDATE Președintele american Donald Trump le-a spus liderilor de afaceri prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, că vrea să scadă prețurile globale la petrol, ratele dobânzilor și impozitele și i-a avertizat că se vor confrunta cu tarife dacă își fac produsele în străinătate, scrie Reuters.

UPDATE Armata Coreei de Sud a declarat vineri că suspectează Coreea de Nord că se pregătește să trimită mai multe trupe în Rusia pentru a lupta împotriva forțelor ucrainene, chiar și după ce a suferit pierderi și a văzut unii dintre soldații săi capturați, scrie Reuters.

UPDATE Președintele SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu difuzat joi că intenționează să încerce să se apropie din nou de liderul nord-coreean Kim Jong Un, după ce aceștia au dezvoltat o relație de lucru în primul mandat al lui Trump, scrie Reuters. “Voi lua legătura cu el din nou “, a spus Trump pentru Sean Hannity de la Fox News.

UPDATE În 2025, niciun cetățean rus nu va putea ieși la pensie pentru limită de vârstă, din cauza creșterii treptate a vârstei de pensionare, stabilită printr-o lege adoptată în 2018, relatează Meduza.io. Potrivit Marinei Solodovnikova, expert la Academia Rusă de Economie Națională și Administrație Publică, această situație face parte dintr-o perioadă de tranziție a creșterii vârstei de pensionare ce afectează majoritatea categoriilor de cetățeni. Creșterea vârstei de pensionare a fost implementată progresiv, extinzând perioada activă a cetățenilor. Totuși, există excepții. Categorii precum: lucrătorii din transport de 50-55 de ani, pompierii de 50 de ani, mamele cu mulți copii (50-57 de ani), profesorii și păstorii de reni, pescarii și vânătorii comerciali din zonele nordice îndepărtate, ale căror vârste de pensionare nu au fost modificate, vor putea beneficia de pensie în 2025. De asemenea, cei care primesc pensii speciale, precum persoanele cu handicap sau militarii, nu sunt afectați de această tranziție.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1065: Soluția Chișinăului, teama lui Putin și condiția lui Zelenski! Trump: Opriți acest război ridicol
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/VIDEO/ Alertă de poluare la Chișinău și Bălți: Aerul e greu de respirat! Cele mai periculoase zone
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ Scandalul facturilor continuă la Ciocana: „Cine sunteți?” Oamenii blochează ușile și cheamă poliția
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.