Puterea vântului a fost folosită în Republica Moldova încă din timpuri străvechi, de la morile de vânt la turbinele eoliene moderne, utilizate pentru producerea energiei electrice. Capacitățile eoliene au evoluat pe parcursul timpului, iar la moment, pe teritoriul țării, sunt instalate peste 150 de turbine, majoritatea la mâna a doua.
Potrivit ex-viceministrului Mediului și expert în domeniul eficienței energetice, urmarea a numeroaselor studii efectuate pe parcursul anilor s-a identificat și s-a stabilit foarte clar că Republica Moldova este țara cu potențial eolian sporit.
„Aici avem potențial eolian pentru dezvoltarea și amplasarea acelor turbine eoliene, chiar și amplasarea parcurilor eoliene, astfel ca să obținem cantități semnificative de energie electrică din surse ecologic curate”, susține Corneliu Mîrza.
Expertul notează că R. Moldova este interesantă prin identificarea a trei zone cele mai importante din punct de vedere a potențialului eolian.
„O zonă foarte interesantă este zona de centru, culmele Nisporienilor Hânceștilor, acolo unde înălțimea colinilor deasupra mării depășește cifra de 350-370 de metri, ceea ce înseamnă o înălțime destul de mare. De asemenea, sunt interesante și culmele din nordul țării, acolo unde sunt, de fapt, am plasat de mare majoritatea turbinelor eoliene astăzi și acest lucru permite ca vânturile din nord-nord-vest să bată puternic și să pună în funcțiune turbinele să obținem cantități mari de energie eoliană.
De asemenea și zona de sud este foarte, foarte interesantă din simplu motiv că acolo deja vânturile preponderente vin din partea de sud-sud-est de la Marea Neagră. Natura acestor vânturi este foarte interesantă prin faptul că ele sunt constante, mai constante și nu provoacă fluctuații atât de sporite, astfel că turbinele funcționează într-un regim mai prietenos și produc cantități mari de energie electrică”, afirmă Corneliu Mîrza.
Până la prezent, în Republica Moldova sunt instalate peste 150 de turbine, majoritatea la mâna a doua.
„Ele au aproximativ 18-20 de ani, însă asta nici de cum nu a scăzut capacitatea lor de producere. Din simplu motiv că ele au fost... Până la momentul respectiv, deci au fost deservite de către companii specializate care le-au menținut într-o stare foarte, foarte bună, plus la aceea, deci toate componentele electrice, electronice, partea componentă a turbinelor au fost periodic schimbate, înnoite, astfel că starea lor tehnică ne permite să le mai exploatăm încă pe o perioadă de cel puțin 20 de ani, în condițiile în care vom respecta acele prescripții indicate de producători. Marea majoritate a turbinelor eoliene instalate în Republica Moldova au capacitatea instalată de aproximativ 1500 de kW pe oră”, afirmă Mîrza.
Expertul în domeniul eficienței energetice menționează că dinamica prețurilor a crescut puțin.
„Dat fiind faptul că s-au scumpit și carburanții, s-au scumpit și serviciile de transportare a echipamentelor.
Astăzi o turbină eoliană instalată ajunge să coste aproximativ 600-700.000 euro, ceea ce este un preț relativ bun, iar perioada de recuperare a investițiilor variază în funcții de locație, de starea. Adică dacă nu va necesita parcurs și alte reparații, perioada de recuperare a investițiilor variază între 6 și 7 ani de zile.
(...) În viitorul destul de apropiat, sperăm să producem atâta energie electrică din surse eoliene, dar și alte surse alternative, astfel ca să putem asigura întreaga necesitate a țării noastre, dar și parte din această energie să fie exportată în afara hotarelor țării noastre”, afirmă Mîrza.
În ultimii ani, Republica Moldova a atins un prag semnificativ în utilizarea energiei regenerabile. Numai în 2023 am utilizat energie electrică produsă din resurse alternative de circa 10%, ceea ce reprezintă cu 90% mai mult față de anul 2022. Evoluțiile însă nu se opresc aici. Autoritățile promovează utilizarea energiei verzi, iar în acest sens au publicat un calendar indicativ pentru procedurile de licitație pentru 2024-2025.
Acestea oferă posibilitatea agenților economici de a investi în panouri și parcuri fotovoltaice, dar și în turbine eoliene.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.