Recentele atacuri cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au ridicat riscul unui accident nuclear la un nou nivel, a avertizat la 15 aprilie șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, făcând apel la Consiliul de Securitate al ONU să facă tot ce îi stă în putință pentru a minimiza acest risc.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atacurile din ultima săptămână, dar este „imposibil” în acest moment să se dovedească cine se află în spatele acestora, a declarat Grossi, scrie Le Monde.
Cea mai mare instalație nucleară din Europa, Zaporojie a fost ocupată de forțele rusești la scurt timp de la invazia lor în februarie 2022. Centrala a fost închisă din acel an pe fondul unor frecvente atacuri.
Totodată, începând cu 7 aprilie, centrala a fost supusă unei serii de atacuri cu drone, fiind primele atacuri directe asupra centralei din noiembrie 2022.
„Aceste atacuri nesăbuite trebuie să înceteze imediat”, a declarat Grossi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
„Deși, din fericire, de data aceasta nu au dus la un incident radiologic, ele cresc semnificativ riscul la centrala nucleară Zaporojie, unde siguranța nucleară este deja compromisă”, a spus Grossi, a cărui agenție are personal desfășurat la instalație.
El a spus că atacul „stabilește un precedent foarte periculos”, deoarece a fost lovită structura de izolare a reactorului. Întrebat ulterior de reporteri despre autorii atacurilor, Grossi a spus că „este pur și simplu imposibil” de stabilit. Acesta a precizat că atacurile au fost efectuate cu drone, un dispozitiv care are „o traiectorie diversă. Plutește, se învârte în cerc”. Iar dronele „pot fi obținute aproape oriunde”, a spus Grossi.
„Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear”, a menționat el, cerând ca "ceea ce se va întâmpla mâine să nu fie la cheremul aruncării de zaruri”.
Luni, Ucraina și aliații săi au acuzat din nou Rusia pentru pericole, iar Statele Unite au declarat că „Rusiei nu-i pasă de aceste riscuri”. „Dacă i-ar păsa, nu ar continua să controleze cu forța centrala”, a declarat adjunctul ambasadorului american Robert Wood în fața Consiliului de Securitate, care s-a reunit la inițiativa SUA și a Sloveniei.
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a calificat atacurile drept „o operațiune de steag fals bine planificată de către Federația Rusă”, despre care a afirmat că a fost concepută de Rusia pentru a distrage atenția lumii de la invazia sa în țara vecină.
Rusia, la rândul său, a declarat că Ucraina este vinovată pentru atacuri.