Republica Moldova se află la o „răscruce critică”, avertizează o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în urma vizitei recente în țară. Potrivit acesteia, alegerile prezidențiale și referendumul constituțional programate din 20 octombrie 2024 reprezintă un moment decisiv pentru consolidarea democrației și întărirea instituțiilor statului.
„Autoritățile moldovene se confruntă cu sarcina dificilă de a asigura integritatea și securitatea votului, menținând în același timp valorile de bază ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat.
Delegația a salutat reformele Codului Electoral din 2022, care au consolidat cadrul legislativ pentru alegerile viitoare, precum și extinderea numărului de secții de votare din străinătate și introducerea votului parțial prin poștă.
Totuși, reprezentanții Consiliului Europei au semnalat și riscuri generate de „presiunile geopolitice în creștere”, dezinformarea din partea Kremlinului, finanțarea ilicită și acuzațiile de cumpărare de voturi, care ar putea compromite integritatea alegerilor:
„Deși Republica Moldova a făcut progrese semnificative, în special prin obținerea statutului de candidat la UE și începerea discuțiilor de aderare, delegația a fost informată că aceste realizări sunt amenințate de presiuni geopolitice în creștere”.
APCE a îndemnat autoritățile să intensifice eforturile de conștientizare publică cu privire la aceste riscuri, fără a limita libertatea de exprimare. În plus, au subliniat necesitatea implicării alegătorilor și a garantării neutralității oficialilor publici.
„În ciuda unui dezechilibru politic de lungă durată în componența sa, CEC trebuie să-și mențină integritatea, în special în gestionarea procesului complex de înregistrare. Luna următoare va testa capacitatea Guvernului și a CEC de a asigura un teren de joc echitabil”.
APCE va trimite o echipă completă pentru a observa alegerile din 20 octombrie, alături de OSCE/ODIHR, Adunarea Parlamentară a OSCE și Parlamentul European, urmând ca rezultatele să fie prezentate după scrutine.