Circa 290.000 de locuințe și peste 400.000 de persoane au participat la recensământ timp de nouă zile, anunță Biroul Național de Statistică. Pentru că mai sunt aproape douăzeci de zile în care recenzorii vor merge din casă în casă, BNS a demontat 10 mituri despre recensământ.
- Autoritățile subliniază că informațiile despre clădiri și locuințe nu sunt colectate pentru a spori taxele sau pentru a identifica locatarii fără contracte. Recensământul nu este o unealtă a statului pentru a obține mai multe fonduri din taxe imobiliare.
- Nu există nicio legătură între recensământ și mobilizarea militară. „Nu se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina”, punctează BNS.
- Recensământul este esențial pentru a completa informațiile lipsă care nu sunt disponibile din alte surse. Este o modalitate crucială de a obține o imagine corectă și actualizată a populației și nevoilor sale.
- Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Informațiile furnizate recenzorilor sunt protejate și nu vor ajunge pe mâinile escrocilor.
- Scopul recensământului este strict statistic și nu implică furtul banilor publici sau alte activități ilegale.
- Recensământul se concentrează pe date demografice și socio-economice la nivel de populație, nu pe detalii financiare personale.
- Contrar speculațiilor, prin acest exercițiu, autoritățile nu vor să afle care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine pentru a-ți refuza compensațiile la energie sau la alte plăți sociale.
- Participarea la recensământ este obligatorie conform legii și este esențială pentru obținerea unor date corecte și reprezentative despre populație.
- Nu există nicio legătură între recensământ și alegerile prezidențiale. Scopul recensământului este exclusiv statistic și nu implică activități politice.
- Este crucial să participi la recensământ pentru a asigura date veridice și pentru a reflecta cât mai fidel realitatea, fără amestec din partea politicienilor.
Amintim că pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până la 7 iulie, circa 4.000 de recenzori urmează să intre din casă în casă, pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei. Pentru prima data în istoria recensământului din țara noastră, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a procesa datele.