Elevii claselor a XII-a s-au pus cu burta pe carte. O bună parte dintre ei, după lecțiile de la liceu merg direct la meditații. Aceștia ne-au spus că la orele suplimentare li se explică ce n-au înțeles la școală. Ce-i drept, totul pe banii părinților. Astfel, de exemplu, costul unui curs s-ar ridica la două mii de lei, la un centru de pregătire pentru bacalaureat.
Așa se desfășoară o lecție de matematică, dar nu la o școala obișnuită, ci la un centru pentru pregătirea elevilor de bacalaureat. Doritori sunt mulți așa că, în sală toate locurile sunt ocupate. Matematica le dă cele mai mari bătăi de cap și emoții, de aceea fără meditații le va fi greu să susțină examenele, ne-au recunoscut elevii.
Într-o încăpere alăturată, Deonis Smoleac, despică firul în patru la istorie, încercând să explice evenimentele din trecut pe înțelesul tuturor.
Elevii care frecventează deja de câteva săptămâni cursurile ne explică care e diferența pentru ei între meditații și școala clasică.
Și acest băiat ne-a recunoscut că merge la ore suplimentare mai că pentru fiecare disciplină la examen.
În urma meditațiilor, intense elevii speră să ia și note pe măsură.
Pentru lecțiile adăugătoare la acest centru, părinții trebuie să scoată sume frumoase din buzunar. Dar mentorii se laudă că lecțiile merită toți banii.
Din 25 martie și până pe 5 aprilie au avut loc pretestări pentru elevii ajunși la finalul ciclului liceal și gimnazial, urmând ca în luna iunie să aibă loc examenele propriu-zis. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, anul trecut, rata de promovare a examenelor de bacalaureat a fost de 88,26 de procente. Iar 47 de absolvenți au obținut nota 10 pe linie.