Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire, susține un raport al serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice. De vină ar fi vremea extremă, inclusiv inundațiile, incendiile și valurile de căldură, transmite Euronews.
Temperaturile din Europa cresc de aproximativ două ori mai mult decât media globală, trei dintre cei mai calzi ani înregistrându-se din 2020. În 2023, temperatura medie în Europa a fost cu 1,1 grade peste medie și cu aproximativ 2,5 peste nivelurile preindustriale, arată serviciul de monitorizare Copernicus.
Carlo Buontempo, directorul serviciului Copernicus:
„Privind Europa în ansamblu, în termeni de precipitații, anul trecut a fost cu 7% peste medie în ansamblu, dar aceasta este o cifră complexă. Nordul Germaniei sau o parte din Scandinavia sau chiar Balcanii au văzut, mai degrabă un an umed în ansamblu, sau Insulele Britanice la fel. În schimb, Andaluzia sau Catalonia sau sudul Franței, acolo vremea a fost mult, mult mai uscată, cu seceta care a început anul trecut și ne așteptăm să continue.”
Specialiștii agenției Copernicus spun că decesele legate de căldură în Europa au crescut cu aproximativ o treime în ultimii 20 de ani. Dar schimbarea climei nu se limitează doar la temperaturi mai ridicate, ci și mult mai umedă, ceea ce duce la inundații severe, de exemplu în Grecia, Italia și Slovenia.
Nu doar în partea continentală Europa a simțit impactul schimbărilor climatice. Încălzirea oceanelor a fost deosebit de puternică. Potrivit raportului Copernicus, pe tot parcursul anului, temperatura medie a suprafeței mării pentru oceanele din Europa a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată.