Fugarul Ilan Șor și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, își pot crea partide noi prin intermediari, pentru că nu există temei de refuz. Despre asta a vorbit șeful Agenției Servicii Publice (ASP), invitat la „Cutia Neagră PLUS”. Potrivit lui Mircea Eșanu, ASP nu poate respinge înregistrarea unui partid politic doar pe baza unor suspiciuni sau declarații neîntemeiate.
Astfel, deși există preocupări legate de afilierea acestora, este necesară o probă legală solidă pentru a demonstra această afiliere dincolo de simplele declarații făcute pe rețelele de socializare.
„Cadrul legal nu permite refuzul doar în baza unor declarații a cuiva dintr-o parte. Noi nu avem o probă legală în care să demonstrăm afilierea lui dincolo de o declarație pe care o face pe Facebook. Nu este temei. Ei au proces-verbal, au oameni, membri, astea sunt criteriile după care se înregistrează. Acum, cu codul simplificat, este mult mai simplu să înregistrezi o entitate politică.
Mă amuză cum un instrument care era gândit cât se poate de democratic, ca să permită asocierea oamenilor de bună-credință, tocmai ca să prevină vânzări și tranzacții de instituții politice, cum se întâmpla până nu demult, este atât de abil utilizat în scopuri absolut meschine”, a spus șeful ASP.
Eșanu a explicat că înregistrarea unui partid politic necesită îndeplinirea unor criterii clare, cum ar fi existența unui număr minim de membri și verificarea acestora pentru a se asigura că nu fac parte din alte partide politice sau că nu sunt pe listele de sancțiuni:
„Atât timp cât se respectă condițiile legale, sunt 1000 de membri cu IDNP-uri pe care noi le verificăm, dacă nu fac parte din alte instituții politice, dacă aceste persoane nu sunt pe listele de sancțiuni publicate inclusiv prin hotărâri de Guvern, ei au tot dreptul și noi nu avem temei de refuza. La prima abatere serioasă, eu nu cred că este corect să punem în situație un registrator să refuze doar de dragul că noi avem ceva suspiciuni, ele creează precedente extrem de periculoase. Mâine noi o să ne pomenim, poate în 5-7 ani, o să fim exact invers și atunci cineva abuziv va folosi aceste refuzuri”.
„Ei își înregistrează o multitudine de partide, la un moment dat am impresia că și noi ca țară ne maturizăm când avem o inflație de partid, lumea va fi confuză pe cine să voteze. Judecând după ultimele cicluri electorale, populația are un discernământ să înțeleagă ce sunt aceste partide și dacă merită să le dea votul sau nu”, a adăugat Mircea Eșanu.
Reamintim că recent, fugarul Ilan Șor a reunit în capitala rusă toți liderii partidelor clonă, pentru a crea blocul politic de opoziție Victoria, care urmează să participe la alegerile prezidențiale din octombrie. Evghenia Guțul, Marina Tauber și Ilan Șor vor prelua funcțiile de conducere ale noii formațiuni.
Potrivit găgăuzia24, la Moscova a avut loc „adunarea politicienilor și reprezentanților societății din Republica Moldova care susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică și Spațiul Economic Eurasiatic, precum și cei care se opun integrării în Uniunea Europeană”. De facto, partidele clonă: „Renaștere”, în frunte cu Vasile Bolea, „Șansă”, cu Alexei Lungu, „Forța de Alternativă și Salvare”, cu Alexandru Beschieru și „Victorie”, în frunte cu Vadim Grozavu ar fi fost aduse la Moscova de către fugarul Ilan Șor pentru a crea blocul comun de opoziție Victorie.
Menționăm că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, imediat ce Partidul Democrat a pierdut guvernarea. Pe 13 aprilie, magistrații Curții de Apel l-au condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.
Iar Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. Asta, după ce a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară și în baza căruia fusese condamnat la 18 ani de închisoare. De asemenea, Platon este învinuit că în perioada anilor 2011-2015 ar fi intrat în posesia a 43,11% din acțiunile băncii comerciale „Moldova – Agroindbank”, prin atac raider. Platon urma să se prezinte la audieri, însă, s-a eschivat, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana au eliberat pe numele său mandat de arestare în contumacie. Iar la începutul lunii aprilie 2024, Veaceslav Platon, ascuns de justiție la Londra, și-a anunțat relansarea în politică, prin intermediul partidului Fenix Moldova.