Cel puțin doi multimilionari ruși ar fi solicitat cetățenia Republicii Moldova. Deși ambii au depus fizic dosarele, doar unul din ei a trecut frontiera de stat. Totodată, unul din oamenii de afaceri este în lista instituțiilor financiare care au finanțat războiul din Ucraina. Aceste „scăpări”, ar fi de fapt parte a unor scheme ilegale de redobândire a cetățeniei moldovenești în care ar fi implicate companii intermediare și chiar angajați ai ASP. Potrivit șefului Agenției, Mircea Eșanu, există deja prima învinuire a unui fost angajat ASP care ar participat în aceste scheme, iar altele abia urmează. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, de la TV8.
Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în anii 2020-2023 s-a înregistrat o creștere semnificativă a cererilor de redobândire a cetățeniei moldovenești, cei mai mulți solicitanții fiind din Federația Rusă și Ucraina.
„Această tendință se păstrează, circa 65%-70% sunt cereri din Federația Rusă și pe locul doi, nu foarte straniu sunt din Ucraina. Dar ce trebuie să menționez că nu poate cineva din stradă să pretindă la cetățenia Republicii Moldova, din toate cererile depuse la ASP, circa 98% sunt cei a care fie sunt născuți pe teritoriul Republicii Moldova sau în regiuni istorice cum ar fi sudul Basarabiei sau ținutul Herța”, a declarat șeful ASP.
Însă, odată cu creșterea cererii au crescut și cazurile de fraudare a acestor procese.
„În primul rând, vizează falsificarea de acte aici sau din țara de origine, în Federația Rusă, falsifică descendența sau paternitatea persoanei deși ea nu area nicio legătură sau, și mai grav, identifică o persoană acre s-a născut pe teritoriul Republicii Moldova, dar care sigur nu area cum să aibă descendenți”, a spus Mircea Eșanu.
Potrivit lui, pentru elucidarea acestor cazuri se fac interpelări la autoritățile Federației Ruse. Dar cu siguranță „cineva a deschis ușa acestor scheme și din interior”.
„Sunt reprezentanți ai unor firme care prestează astfel de servicii în colaborare cu angajații ASP-ului sau foști angajați ai ASP-ului. Noi, în principiu, identificând toate aceste cazuri, avem o colaborare foarte bună cu colegii de la CNA. Mai mult, acum recent avem prima învinuire a unui fost angajat ASP care a participat activ în emiterea conștientă a acestor acte. Și eu cred că o să mai urmeze câteva persoane”, a explicat Eșanu.
Acesta mai spus că multe persoane deja au fost suspendate din funcții, dar sunt în desfășurare și alte acțiuni și investigații pentru a deconspira tot lanțul acțiunilor ilegale. Or, prin intermediul acestor scheme au obținut cetățenie și unele persoane suspecte: „ Am identificat, inclusiv prin aceste tentative de obținere a cetățenii Republicii Moldova, persoane extrem de suspecte și dubioase. Noi avem cel puțin doi multimilionari ruși sau din spații ex-sovietice. Unul sigur e din Federația Rusă. Dar una din aceste persoane este multimilionar și colegii ucraineni în general au solicitat Uniunii Europene să-l include în lista instituțiilor financiare care au finanțat războiul, deci el e pe lista de interdicții. Este om de afaceri”.
Unul dintre ei ar avea afaceri în domeniul bancar, iar al doilea în industria de metale. Dar și mai interesantă este și modul în care cei doi oameni de afaceri au ajuns în Republica Moldova.
„Interesant că cei doi multimilionari nu au depus actele prin procură, dar fizic, acum verificând datele de la Poliția de Frontieră, deci doar unul din ei a trecut frontiera Republicii Moldova, asta demonstrează complicitatea unor angajați ai ASP-ului direct în astfel de scheme și sunt vizați în investigațiile CNA”, a spus șeful ASP.
Potrivit lui, prin colaborarea cu niște jurnaliști de investigație din zonă, s-a stabilit că aceștia ar fi solicitat paralel și cetățenia unui stat UE. Cât despre costurile acestor servicii: „Nu cunosc, dar cunosc unii colegi care au spus că au fost abordați de persoane terțe, prin carea lise propuneau sume care depășeau 20.000 de euro doar pentru a vedea la ce etapă este dosarul. Eu nu vreau să-mi imaginez care sunt costurile pe care le-ar percepe aceste companii de intermediere”.
Șeful Agenției Servicii Publice s-a referit și la obținerea cetățeniei prin investiții, care, de asemenea a lăsat mai multe „uși deschise” fărădelegilor. Potrivit lui, sunt câteva dosare în așteptare, dar și cei cărora ASP încearcă să le returneze banii, dar sunt de negăsit. În total, ar fi vorba de zeci de milioane de euro acumulați prin acestă schemă.
Dar Mircea Eșanu susține că sunt aplicate filtre mult mai stricte în procesul de obținere a cetățenii, care urmează a fi racordate și la rigorile Uniunii Europene: „Dacă în 2022 am avut 65 de refuzuri, noi deja astăzi, în câteva luni avem 67 de refuzuri. Cred că jumătatea sunt cu dosare incomplete. Cei cu acte false le expediem direct la CNA. Sper să avem dosare trimise în judecată cât mai curând”.
Acesta a mai punctat că vor fi verificate inclusiv dosarele care deja au fost depuse în 2022, iar dacă vor fi depistate falsuri, se poate ajunge și la anularea cetățeniei.
Potrivit ASP, în perioada anilor 2020-2021 au fost înregistrate 11719 de cereri de obținere a cetățeniei Republicii Moldova, iar în perioada 2022-2023 – 19093 de cereri. În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți, peste 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa - 20 % cetățenii Ucrainei. Dacă în perioada 2020-2021 au fost identificate circa 7 cazuri de tentative de dobândire a cetățeniei prin fraudă, în ultimii doi ani au fost depistate deja circa 30 de astfel de cazuri.
În context, menționăm că peste 50 de străini și-au cumpărat pașapoarte moldovenești în cadrul programului cetățenie prin investiții, lansat în timpul guvernării lui Plahotniuc și abolit în 2020. O parte dintre aceștia sunt miliardari cu trecut dubios, care și-au perfectat cetățenie moldovenească, pentru a fugi de justiție.
Mai exact, în cadrul Programului cetățenie prin investiții au primit pașapoarte moldovenești 52 de persoane - 20 de solicitanți principali și membrii de familie ai acestora, potrivit informației oferite de Agenția Servicii Publice la solicitarea Cutiei Negre.