Operațiunile de căutare a unei persoane dispărute sunt adesea complicate și tărăgănate din cauza restricțiilor legislative. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu susține că de multe ori, procesele durează mai mult decât și-ar dori atât oamenii legii, cât și societatea, deoarece la tot pasul sunt necesare tot felul de proceduri mai degrabă birocratice. A fost și cazul căutării Anei-Maria, tânăra de 19 ani, găsită moartă după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Pentru fiecare acțiune de urmărire penală, au fost necesare diverse acorduri în scris sau încheieri ale instanței de judecată.
„A fost un volum foarte mare de muncă din primele zile. Cu părere de rău, nu aveam toate posibilitățile și pârghiile fiindcă pentru supunerea interceptării anumitor telefoane nu o poți realiza fără încheierea instanței de judecată la cazul respectiv”, a declarat Viorel Cernăuțeanu în ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Șeful Poliției Naționale a subliniat că una din piedicile majore atunci când caută un om dispărut este imposibilitatea de a avea acces direct la camerele de supraveghere a spațiului public.
„Cu părere de rău, anumite restricții legislative ne pun cumva în barieră. De atâtea ori am cerut posibilitatea ca poliția să aibă acces la orice cameră video amplasată într-o localitate. Cu atât mai mult dacă nu avem de ce ne teme”, a spus Viorel Cernăuțeanu.
O altă piedică majoră pe care o întâmpină oamenii legii la căutarea unui dispărut este necesitatea unei decizii de judecată privind localizarea telefonului victimei și a descifrărilor de pe dispozitiv.
„Aceste aspecte au fost solicitate dar cumva se interpretează că ar fi o imixtiune prea mare în viața privată a oamenilor”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.
Iar asta nu e tot. În cazul asasinării Anei-Maria, activitatea poliției ar fi întâlnit și alte impedimente.
„Când am ajuns deja cu cunoștințe clare despre ceea ce s-a întâmplat, automat am fost blocați, ni s-a spus că până vine avocatul, nu o sa aveți niciun acces și nu o aveți dreptul de a ridica A, B și C de la locul crimei”, a explicat Viorel Cernăuțeanu.
Ana Maria, tânăra de 19 însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămână de căutări într-o râpă dintr-o fâșie forestieră din raionul Telenești. Ea a fost căutată de sute de oameni. Ultima dată camerele de supraveghere au surprins-o în timp ce se urca într-o mașină de ocazie.
Luni, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope.
Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.