Crima de la Telenești a fost săvârșită aproximativ la o oră după ce prietenul Anei-Maria a depus plângere la Poliție. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, au fost mai multe confuzii la începutul investigației care au dus oamenii legii pe piste greșite, chiar dacă s-au făcut mai multe acțiuni de verificare atât la căminul în care stătea tânăra sau la firma de taxi din localitatea care trezea suspiciuni. Mai mult, cei apropiați ar fi susținut în primă vază, că o altă tânără surprinsă în acea mașină, ar fi fost Ana-Maria. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Potrivit șefului IGP, la data de 15, când a apărut o înregistrare video cu acest mijloc de transport suspect în care apare o altă tânără, la momentul prezentării acestor înregistrări la persoanelor apropiate Anei-Maria, aceștia au zis că ar fi ea.
„În primă fază, persoanele ne-au declarat că este Ana -Maria. -Adică s-a produs o confuzie? - A fost o chestie emoțională a rudelor. Tot colegii de la Poliție au declarat: uitați-vă că avem impresia că nu este ea, să intrăm în esență mai bine și recunoașterea facială a sistemului ne arăta că nu corespunde sută la sută cu tânăra Ana Maria. Ulterior, la data de 16 persoana a fost deja reținută”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
Acesta a ținut să menționeze că pe 14 și 15 s-a lucrat în municipiul Orhei, deoarece crima a fost săvârșită acolo, era vorba de dosarul pornit pe răpire.
„În municipiul Orhei s-au întreprins toate acțiunile de verificare a tuturor fâșiilor forestiere, a bunurilor sau a încăperilor abandonate, cu verificare în cămin s-au ridicat bunuri, s-a verificat firma de taxi din localitate care ne crea cumva anumite suspiciuni, un volum foarte mare d e muncă în primele zile. Cu părere de rău, nu aveam toate posibilitățile și pârghiile. (...)Interceptarea sau supunerea interceptării unor telefoane nu o poți realiza fără ordonanța, încheierea instanței de judecată la cazul respectiv.
-Cât durează, o dată ce s-a identificat că nu e un simplu caz de dispariție. Luni toată presa era la fața locului?
-Luni, toate actele erau perfectate pentru măsurile de investigație. Pe parcursul zilei de luni, deja informațiile ne erau clare unde. Cu părere de rău, crima a fost săvârșită mult mai rapid. Deci crima a fost comisă imediat situației de răpire, adică a doua zi dimineața. În dimineața când noi la orele 3:00 am primit plângerea de la prietenul Anei-Maria, imediat după aceasta a fost comisă crima, la interval de o oră și ceva, propriu zis finalitatea crimei, omorul propriu zis. Aici a fost durata de timp. Nu pot să aduc justificare că nu s-a reușit”, a punctat șeful IGP.
Ana Maria, tânăra de 19 însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămână de căutări într-o râpă dintr-o fâșie forestieră din raionul Telenești. Ea a fost căutată de sute de oameni. Ultima dată camerele de supraveghere au surprins-o în timp ce se urca într-o mașină de ocazie.
Luni, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope.
Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.