Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că la marșul din 9 mai va purta panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis prin lege. Potrivit fostului președinte, socialiștii vor participa la marș împreună cu alte formațiuni, fără steaguri de partid.
Marșul din 9 mai urmează să înceapă la ora 09:30 în centrul Capitalei, după care coloana se va deplasa spre Memorialul Eternitate, conform declarațiilor lui Igor Dodon.
„Știu că autoritățile au decis să sărbătorească Ziua Europei în această zi în piață, deși în anii trecuți au sărbătorit-o mereu pe 8 mai. Aceasta este o încercare de a provoca cetățenii, de a pune oamenii unii împotriva altora, dar autorii acestei idei nu vor reuși.
În ceea ce privește panglica Sfântul Gheorghe, instanța a precizat deja că purtarea ei în semn de memorie nu este interzisă de lege. Prin urmare, în ziua de 9 mai eu personal o să ies cu această panglică în centrul capitalei. Știu că mulți au fost dați în judecată, au avut procese verbale, și eu am avut, dar instanța de judecată ne-a dat dreptate nouă și au spus că noi am avut dreptate că anume pe 9 mai am mers cu aceste lenți”, a susținut Igor Dodon.
Amintim că, ex-președintele Igor Dodon a scăpat de amenda de 9.000 de lei pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe, pe 9 mai 2022, atunci când aceasta era interzisă în țara noastră. Socialistul a obținut câștig de cauză la Judecătoria Chișinău, după ce a contestat procesul-verbal prin care a fost amendat.
În motivarea contestației Dodon susține că „nu a utilizat în public atribute (benzi și/sau panglice colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu) general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, ci a purtat Panglica Sfântului Gheorghe, care este de mai mult timp asociată cu Ziua Victoriei”.
Panglica Sfântul Gheorghe, dar și simbolurile Z și V, considerate simboluri ale agresiunii Rusiei în Ucraina au fost interzise prin lege, în Republica Moldova, pe 20 aprilie 2022. Conform modificărilor, persoanele fizice erau pasibile de amenzi în valoare de până la 9 mii de lei, în timp ce sancțiunile pentru persoanele juridice ajungeau până la 18 mii de lei.
Ulterior, deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au contestat decizia la Curtea Constituțională, care le-a admis parțial sesizările. Judecătorii constituționali au decis că panglica „Sfântului Gheorghe” poate fi purtată, atât timp cât nu promovează acțiunile de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității.