O tragedie recentă, pe un teren de fotbal din comuna Ciorescu, a dat multora de gândit. Un meci obișnuit s-a transformat într-o adevărată dramă, după ce un tânăr jucător, de doar 23 de ani, a murit în mai puțin de o oră de la semnalarea problemelor de sănătate. Constantin a cerut să fie scos din meci, iar apoi a început să se prăbușească. Medicul prezent la meci și-a dat seama de gravitatea situației, a început să-i acorde ajutor specializat. Manevre de resuscitare au efectuat mai apoi și cele două echipe ale salvării, dar, în ciuda eforturilor, tânărul a fost declarat mort. După această nenorocire, unii dintre coechipieri săi au lansat îndemnuri publice că, indiferent de vârstă și condiția fizică, un control mai riguros la inimă poate fi, deseori, salvator.
„Era începutul la a doua repriză. El a jucat vreo 20 de minute și, la un moment dat, a cerut schimbare de la antrenor. Și, în moment ce a ajuns pe linia de OUT, s-a lăsat ușor într-un picior și ulterior s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, ne-a spus coechipierul și maratonistul Ștefan Gîncu.
Atunci când jucătorul a cerut să fie înlocuit în meci, cei din jur nu s-au prins, la început, cât de grav este totul.
„Eu eram pe teren în momentul respectiv și eram cumva conectat cu jocul. Am văzut că s-a apropiat mai multă lume din staff, din echipă. Atunci am înțeles că ceva s-a întâmplat, dar nu eram sigur că e vorba de inimă”.
Și-a dat seama de gravitatea situației medicul care monitoriza jocul. El a fost primul care a început să-i acorde ajutor medical profesionist.
„Prima resuscitare a fost cu doctorul care era la meci, monitoriza jocul. În momentul în care lui i s-a făcut rău a fost sunată imediat ambulanța. A venit, a continuat cu... - Defibrilatorul? - Nu, a doua ambulanță a venit cu aparatul de resuscitare profesionist, cu curent electric”.
În ciuda manevrelor de resuscitare, care au durat aproape o oră, inima lui Constantin s-a oprit pentru totdeauna.
„Nu prea ne apropiam, nu aveam voie în zona aia. Am văzut că medicii au început să-și strângă echipamentul. În momentul acela... Am mers în vestiar pentru că ploua. Eram toți tăcuți și cineva a spus că gata, a decedat”
Vestea tragică a fost ca un șoc pentru coechipierii fotbalistului.
„Mă gândeam că poate medicii nu au făcut tot ce trebuie, ulterior am mers și am vorbit cu medicii și am văzut că unul dintre ei era în lacrimi. Mi-a dat seama că s-a depus tot efortul la acel moment”.
Într-un răspuns, expediat la solicitarea redacției „Moldova gândește”, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească comunică următoarele: apelul la 112 a fost recepționat la ora 21:41. Cea mai apropiată echipă a salvării a ajuns la fața locului în 9 minute și a depistat că persoana era inconștientă, fără puls și tensiune, iar medicul echipei de fotbal efectua manevre de resuscitare. Imediat, echipa de medici de la Cricova a inițiat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrale. Concomitent a fost alocată echipa de asistență medicală urgentă specializată, care a sosit la locul solicitării la ora 22:02, împreună au continuat măsurile de reanimare. În cele din urmă, la ora 22:31, medicii au constatat decesul pacientului.
După ce a urmărit neputincios cum moartea a luat viața unui tânăr, aparent fără probleme de sănătate, Ștefan și-a propus să convingă tot mai multă lume să fie mai atentă la sănătatea inimii.
„A fost ceva unic în viața noastră când vezi cap-coadă când un coechipier deal tău, care marchează și gol, peste 20 de minute el nu mai există. Asta te marchează la o așa tragedie. Îți schimbă responsabilitățile vieții. Te responsabilizează să mergi mai des la controale și să fii atent pentru că noi facem sport, dar contează să fim sănătoși”.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini și montaj de Vlad Glinjan