Piața panourilor fotovoltaice din țara noastră este în continuă creștere, iar odată cu acest criteriu, R. Moldova își consolidează angajamentul pentru o dezvoltare sustenabilă în domeniul energiei, adoptând tehnologii moderne. Într-o nouă ediție EnergoShow, experta în proiectarea panourilor fotovoltaice, Antonina Iarmurati, dezvăluie aspectele esențiale și beneficiile aduse de energia verde în prezent, dar și pentru generațiile viitoare.
„Panourile fotovoltaice fac parte din echipamentele cele numite energia verde, ca și panourile termice, tuburi solare, ca și centralele eoliene. Avem nevoie de ele pentru că Republica Moldova și-a pus scopul să meargă înainte cu vectorul unei energiei durabile. Ce înseamnă că ceea ce facem acum nu va influența negativ generațiile viitoare. Aducem energie verde acasă ca să avem un viitor mai bun”, afirmă Antonina Iarmurati.
Potrivit ei, panourile fotovoltaice au devenit acum cu mult mai accesibile decât erau cu 10 ani urmă.
„Acum fiecare de noi poate monta panouri solare, fie pe acoperiș, fie în grădină. Pentru aceasta avem nevoie de un aviz de racordare de la operatorul de energie electrică în care sunt date niște condiții tehnice cum ne putem racorda o asemenea centrală. Pentru a-ți monta o centrală fotovoltaică, este nevoie să îți alegi panourile fotovoltaice și invertorul. Sunt două elemente esențiale pentru ca un sistem să funcționeze corect. Și evident, contorul să fie bidirecțional.
Panourile fotovoltaice se aleg numai decât în tandem cu invertorul. Ca să montezi o centrală fotovoltaică corect, ai nevoie de un proiect tehnic. Acest proiect va descrie situația actuală în care se află casa, adică un consum, ce consum are”, menționează experta.
Totodată, Antonina Iermurati recomandă persoanelor care dețin case de locuit la sol și care doresc să monteze panouri fotovoltaice, să efectueze o expertiză tehnică a acoperișului.
„Aceste panouri trebuie să reziste în timp. Deci 20-30 de ani o să fie montate pe casă, respectiv casa trebuie să reziste. Odată ce expertiza tehnică a acoperișului spune că da, este posibil și va rezista în timp o asemenea construcție, mergem înainte și facem un proiect tehnic, un proiect ce vizează rețelele electrice, în care se calculează tot echipamentul corect cum trebuie să fie, conform normelor”,mai spune ea.
În prezent, prețurile pentru panourile fotovoltaice variază în dependență de tipul producătorului și proveniență.
„Dinamica prețului variază - să spunem așa, cele pentru acoperiș la casele private, non casnici și cele pentru montare în câmp. Evident că le montează mai mult consumatorii non casnici. Panourile solare pentru acoperiș ar costa de la 3.000 de lei în sus, un panou bun. Cele la sol sunt în jurul la 3.500-4.500 lei. Acum au mai apărut panouri solare care sunt flexibile, deci acestea sunt de la 6.000 lei în sus, dar încă nu sunt popularizați și evident nu au fost testate”, susține experta.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.