Drapelul de Stat al Republicii Moldova împlinește astăzi 34 de ani. În această zi sunt cinstite cu mândrie simbolurile oficiale ale suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Drapelul de Stat simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.
Pe 28 februarie 1990 s-a prezentat un raport ce prevedea organizarea unui concurs pentru noile simboluri ale R.S.S.M. Drapelul a fost aprobat în data de 27 aprilie 1990 de către membrii legislativului de atunci Sovietul Suprem al RSSM, decizie precedată de o Rezoluție a Frontului Popular al Moldovei, cu privire la revenirea la simbolurile istorice românești. Gheorghe Ghimpu a fost cel care a arborat pentru prima dată, tricolorul pe cupola Parlamentului Republicii Moldova.
Manifestații pentru tricolor au avut loc și în stânga Nistrului. La o întâlnire a muncitorii de la Uzina de Mașini de Turnătorie cu Nicolae Dabija, în ciuda riscurilor, câțiva tineri intraseră în sala de festivități cu panglici tricolore prinse la piept. Tot atunci tricolorul era arborat pe sediul Universității din Tiraspol, unde era păzit de un detașament de studenți în frunte cu rectorul Mihail Coșcodan și profesorul Ștefan Urâtu. Prin urmare, între data de 27 aprilie 1990 și cea de 27 august 1991, tricolorul vertical albastru-galben-roșu a fost arborat ca steag al Republicii sovietice socialiste moldoveneaști în cadrul sovietic.
Data de 27 aprilie a fost declarată drept Ziua Drapelului de Stat în 23 aprilie 2010.
Drapelul de Stat al Republicii Moldova — Tricolorul — reprezintă o pînză dreptunghiulară, formată din trei fîşii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru (azuriu), galben, roşu. În centru, pe fîşia de culoare galbenă este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova. Proporţia dintre lăţimea Stemei şi lungimea Drapelului este de 1:5, proporţia dintre lăţimea şi lungimea Drapelului — de 1:2.
Drapelul de Stat al Republicii Moldova se arborează:
- pe clădirile în care au loc sesiunile Parlamentului Republicii Moldova sau şedinţele consiliilor locale — pentru întreaga perioadă a acestora
- pe clădirile Parlamentului Republicii Moldova, Preşedinţiei Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova, organelor administraţiei publice locale-permanent
- pe clădirile ministerelor, departamentelor, ale altor autorităţi publice din Republica Moldova, pe clădirile întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi pe casele de locuit — în zilele de sărbătoare şi memorabile
Drapelul de Stat al Republicii Moldova poate fi arborat de asemenea la ceremonii şi la alte solemnităţi, organizate de autorităţile publice, de întreprinderi, de instituţii şi organizaţii.