/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 206: Mandat de arestare pe numele lui Netanyahu? Anunțul Curții Penale Internaţionale

29 aprilie 2024, ora 17:59

Război în Israel, ziua 206. Președintele Palestinei susține că  SUA ar fi singura țară care poate împiedica atacul asupra Rafah. În replică,Washingtonul a transmis că Israelul a fost de acord să asculte viziunea SUA vizavi de această ofensivă, scrie Evz.ro. Președintele palestinian a menționat că orice atac i-ar putea determina pe palestinieni să fugă din Gaza. Autoritatea Palestiană nu este prezentă în Gaza, enclava fiind sub conducerea Hamas din anul 2007. âmbătă, ministrul de externe al Israelului a afirmat că Israelul ar putea opri operațiunile militare dacă ar fi încheiat un acord privind eliberarea ostaticilor.

UPDATE Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelieni şi Hamas în legătură cu Războiul din Fâşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, relatează The New York Times. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni de rang înalt ar putea fi inculpaţi de CPI, care examinează  totodată emiterea unor mandate pe numele unor lideri Hamas, potrivit acestor oficiali. Oficiali israelinei sunt tot mai convinşi că CPI se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali guvernamentali cu privire la acuzaţii legate de războiul cu Hamas, potrivit acestor surse.

UPDATE Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă a fost acordat unui scriitor palestinian aflat în închisoare în Israel. Scriitorul palestinian Basim Khandaqji, aflat în închisoare, a câştigat Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă din 2024, pentru romanul său - "O mască de culoarea cerului". Cartea a fost scrisă în închisoarea israeliană unde Basim Khandaqji execută trei sentinţe de închisoare pe viaţă, fiind condamnat pentru terorism.

UPDATE Protestele studenţeşti împotriva războiului din Gaza s-au extins în acest sfârşit de săptămână la zeci de universităţi din Statele Unite şi s-au soldat cu sute de arestări şi cu ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, potrivit EFE.

UPDATE Mai multe clădiri din Gaza au fost lovite de rachetele lansate de avioanele israeliene. Cel puțin 20 de palestinieni au murit, anunță medicii din zonă. În paralel, la Cairo începe o nouă rundă de negociere privind obținerea păcii.

UPDATE Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a dat asigurări luni că găzduirea a peste nouă milioane de refugiaţi de către ţara sa costă statul peste 10 miliarde de dolari anual, transmite EFE. 

UPDATE "Costul direct al găzduirii a nouă milioane de refugiaţi în Egipt este de peste 10 miliarde de dolari pe an şi, desigur, îl asumăm ca guvern, în ciuda crizei economice cu care ne confruntăm", a spus şeful executivului egiptean într-un panel al Forumului Economic Mondial (WEF), organizat duminică şi luni la Riad. Madbouly a făcut acest comentariu într-o conversaţie despre situaţia din Fâşia Gaza şi iminenta invazie israeliană în Rafah, la capătul sudic al enclavei palestiniene şi la graniţa cu nordul Peninsulei Sinai. Aproximativ 1,4 milioane de persoane strămutate de război sunt înghesuite în acel oraş şi, potrivit lui Madbouly, o invazie ar pune "presiune" asupra locuitorilor din Gaza să treacă graniţa în Egipt.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că speră că Hamas va accepta o ofertă „extraordinar de generoasă” privind oprirea ofensivei Israelului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, transmite agenția AFP.

UPDATE Rabinul-șef sefard Yitzhak Yosef a declarat că succesul Israelului în apărarea împotriva rachetelor lansate de Iran, Hezbollah și Hamas se datorează studenților de la yeshiva (seminare religioase), și nu forțelor de apărare israeliene (IDF), în timpul unui curs de sâmbătă seara, relatează Jerusalem Post.

UPDATE Israelul depune un efort concertat pentru a împiedica potențiale planuri ale Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare împotriva premierului Benjamin Netanyahu și a altor înalți oficiali israelieni, a declarat duminică o sursă guvernamentală israeliană pentru The Times of Israel. Consiliul Național de Securitate al Israelului conduce campania, potrivit sursei citate. Ministerul de Externe este, de asemenea, implicat. „Operăm acolo unde putem”, a declarat un diplomat israelian. Prima sursă a declarat că principalul punct central al temutei acuzații a CPI va fi acela că Israelul „a înfometat în mod deliberat palestinienii din Gaza”.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden "şi-a reiterat poziţia clară" privind o eventuală invazie a oraşului Rafah de la frontiera cu Gaza, a anunţat Casa Albă. Un comunicat emis de Casa Albă nu a oferit mai multe detalii despre această parte a conversaţiei. Washingtonul a declarat că nu ar putea susţine o operaţiune la Rafah fără un plan umanitar adecvat şi credibil. Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat că Israelul a fost de acord să asculte preocupările şi gândurile SUA înainte de a lansa o invazie.

UPDATE Debarcaderul în construcţie în largul Fâşiei Gaza ar urma să permită în „două-trei săptămâni” să se transporte mai multe ajutoare umanitare către teritoriul palestinian bombardat şi asediat de Israel, a anunţat duminica aceasta Casa Albă, notează AFP. Dar acest transport pe mare nu va putea înlocui convoaiele terestre, a subliniat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby. Această facilitate „va permite cu siguranţă creşterea volumului de ajutor livrat”, dar „nimic nu poate înlocui rutele terestre şi camioanele care intră” în Fâşia Gaza, a declarat John Kirby într-un interviu pentru canalul ABC.

UPDATE Gruparea teroristă dorește încheierea conflictului și retragerea tuturor trupelor israeliene din Gaza. De cealaltă parte a baricadei, Israelul promite că Hamas va fi distrus, iar ostaticii vor fi eliberați. În timpului discursului de la Forumul Economic Mondial din Arabia Saudită, președintele palestianian a cerut Washintonului să intervină în acest sens. „Ceea ce se va întâmpla în următoarele câteva zile depinde de ceea ce Israelul va face cu operațiunea asupra Rafah, deoarece toți palestinienii din Gaza sunt adunați acolo. Cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian poate să aibă loc atunci”, a explicat Abbas.

UPDATE Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem apel la Statele Unite să îi ceară Israelului să pună capăt operaţiunii de la Rafah, întrucât SUA sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”, a declarat Abbas la o reuniune a Forumului Economic Mondial consacrată consecinţelor economice ale războiului din Fâşia Gaza.

UPDATE Secretarul de stat Antony Blinken va merge miercuri în Israel şi Iordania, la o zi după participarea la un summit în Arabia Saudită consacrat rezolvării conflictului israeliano-palestinian, a anunţat duminică Departamentul de Stat american, scrie AFP. Acest turneu a fost anunţat după o discuţie telefonică între preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu privire la negocierile în curs pentru a opri ofensiva israeliană din Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, reţinuţi de la atacul din 7 octombrie.

UPDATE Mişcarea islamistă palestiniană Hamas va răspunde luni unei propuneri de armistiţiu în războiul cu Israelul din Gaza, aflată sub asediu şi ameninţată de foamete, relatează AFP. O reuniune tripartită urmează să aibă loc la Cairo, cu participarea Egiptului, a Qatarului şi a Hamas. Delegaţia Hamas va fi condusă de Khalil al-Hayya, membru al ramurii politice a mişcării pentru Fâşia Gaza, puternic implicat în negocieri, a declarat pentru AFP un înalt responsabil Hamas, sub acoperirea anonimatului.

/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România

23 mai 2024, ora 19:11

Ministerul rus de Externe s-a arătat joi deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip. Potrivit Moscovei, o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO. Între timp, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, avertizează țările neutre să adere la NATO. Shapps spune că amenințarea din partea Rusiei este tot mai mare, iar în această situație, securitatea Europei este mai importantă decât o falsă iluzie a neutralității. Pe de altă parte, Rusia îl acuză pe premierul român Marcel Ciolacu de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova” și anunță că va riposta asupra țintelor britanice în cazul în care Ucraina va utiliza armament livrat de Londra pentru a comite atacuri asupra teritoriului rus.

Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat că în estul ţării au loc cele mai intense lupte din cadrul conflictului cu Rusia. Oleksandr Sirski a declarat că trupele ruse presează pe fronturile din regiunea Doneţk şi regiunea Harkov din estul Ucrainei, informează BBC. Între timp, un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești. Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.

UPDATE Rusia nu are o armată pregătită pentru a ataca NATO. Estimarea aparține generalului (r) american Philip Breedlove, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa. Breedlove argumentează că ucrainenii au reușit să distrugă o mare parte din capacitățile ofensive ale Moscovei, așa că regimul lui Vladimir Putin se folosește mai mult de propagandă pentru a crea frică. "Cred că domnul Putin înțelege ce reprezintă granița NATO. Vedem deja că Putin este activ în zona gri a războiului (...), atât în Georgia cât şi în Republica Moldova. Este clar că, deşi ne facem griji în legătură cu Ucraina și cu poporul său, miza este sunt mai mari decât Ucraina, pentru că Rusia are planuri pentru zone mai întinse”, a precizat generalul.

UPDATE România a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni şi a reuşit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, informează Agerpres.

UPDATE ”Unitățile de luptă din Grupul de Sud au eliberat așezarea Andriivka din Republica Populară Donețk, ca urmare a operațiunilor active, și-au consolidat pozițiile și au provocat daune forțelor ucrainene”, transmite Miniterul rus al Apărării, informație care nu a putut fi verificată.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că numărul persoanelor decedate în urma atacurilor ruseşti de joi dimineaţă a ajuns la şase, informează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Potrivit experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia promovează sistemul „compatrioților din străinătate” pentru a-și justifica agresiunea ulterioară și operațiunile hibride.

UPDATE „Exponenți ai Rusiei nu au ascuns că doresc cucerirea de teritorii din Moldova. Limbajul belicos din partea lui Medvedev sau din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care nu prea o are cu diplomația. O spun destul de clar. Nu se pune întrebarea dacă Rusia dorește să atace Moldova sau să facă acel coridor terestru până în Republica Moldova, ci doar dacă pot. Grație spijinului din partea lumii libere, dar mai cu seamă a sacrificiului și curajului enorm de care dă dovadă armata și poporul ucrainean, Rusia nu-și permite acest lucru. Noi sperăm foarte mult, grație acestei solidarități internaționale, ca acest lucru să nu fie posibil nici în viitor”, a declarat ministrul de Externe, Mihai Popșoi la Digi24.

UPDATE Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps a acuzat China că susține Rusia în războiul din Ucraina, pe baza unor informații secrete obținute de serviciile din țara sa și din SUA. Omologul său american susține însă că SUA nu are încă dovezi pentru a susține această afirmație, potrivit Ziare.com.

UPDATE România susţine deschis Republica Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene, a transmis joi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, avertizând că „acest drum nu e deloc uşor”. Prezent la Black Sea and Balkans Security Forum, de la Bucureşti. Nicolae Ciucă a mai spus că progresele celor două ţări pe calea reformelor „sunt vizibile”. 

UPDATE Aproape 11.000 de oameni au fost constrânşi să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, de la declanşarea ofensivei terestre ruse lansate pe 10 mai în această zonă de frontieră, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Vladimir Putin se va întâlni la Minsk cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko. Vizita oficială va dura până vineri, timp în care cei doi lideri politici vor discuta despre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, despre perspectivele integrării în cadrul Uniunii statale Rusia-Belarus, precum și despre „problemele-cheie de pe agenda internaţională”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cei doi lideri vor discuta și despre consolidarea securității comune, situația din regiune și reacția comună la amenințările NATO, potrivit Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova lovi ţinte britanice dacă arme britanice vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rusesc. Aceste afirmaţii vin în contextul în care David Cameron, ministrul britanic de Externe, a anunţat la începutul lunii mai că Ucraina va putea să atace ţinte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Londra, scrie Mediafax.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi, 23 mai, un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia au murit cel puțin șase persoane, transmite EFE.

UPDATE ”Securitatea R.Moldova contribuie la securitatea UE. Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în R.Moldova, lansată acum un an, sprijină țara în abordarea directă a naturii schimbătoare a amenințărilor cu care se confruntă, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea dezinformării”, declară vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell. Misiunea de Parteneriat a UE în R.Moldova (EUPM) acordă sprijin autorităților pentru consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că ultimele arestări din Ministerul  rus al Apărării sunt o luptă consecventă împotriva corupției. El nu consideră că astfel de evenimente sunt o „campanie”.

UPDATE „Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri. În primul rând, avem nevoie de ajutor militar. Avem nevoie de mai multe sisteme PATRIOT și sperăm că România va putea contribui la asta. Aceste sisteme salvează acum populația și ajută la menținerea vieții de zi cu zi a Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum.

UPDATE Vladimir Putin a semnat joi, 23 mai, un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE.

UPDATE Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat joi că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări, într-o dispută la graniţă, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Vizită de rang înalt în țara noastră. Miercurea viitoare, pe 29 mai, șeful diplomației americane, Antony Blinken, urmează să vină la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de surse diplomatice, sub protecția anonimatului. TV8 a cerut un comentariu de la Președinție, dar ni s-a comunicat că încă nu se cunosc detalii. Aceasta va fi a doua vizită a oficialului de peste ocean în țara noastră. 

UPDATE Ziarul rusesc Moskovski Komsomoleţ a scris într-un articol că Ucraina plănuiește un nou atac major asupra regiunilor sudice ale Rusiei, în condițiile în care dronele de recunoaștere au devenit mai active în zona Mării Negre. Zonele pe care le consideră rușii vizate sunt Crimeea, Novorossiysk și coasta Krasnodar Krai.

UPDATE Republica Moldova are o relaţie deosebită cu România care „ne ajută atât pe noi, cât şi Ucraina să rezistăm, să învingem şi să ne alăturăm marii familii europene", a afirmat joi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la Black Sea and Balkans Security Forum, informează Agerpres. Totodată, demnitarul moldovean a menţionat că Ucraina şi Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, unde viaţa omului şi respectul pentru demnitatea umană sunt „valori supreme".

UPDATE Dacă soldaţii occidentali ar fi trimişi în Ucraina, aşa cum sugerează unii politicieni europeni, varianta iniţială fiind lansată de preşedintele francez Macron, ar izbucni un nou război mondial. Acest lucru a fost declarat ieri ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferinţă de presă desfăşurată la Amman - Iordania, relatează agenţia rusă Tass. „Unii politicieni europeni vor să trimită soldaţi în Ucraina, în timp ce alţi politicieni europeni conchetează cu ideea folosirii armelor nucleare. În orice caz, asta înseamnă un război mondial şi cei din imediata apropiere a conflictului armat vor trebui să plătească preţul”, a spus omul de încredere al premierului maghiar Viktor Orban.

UPDATE Ministerul rus de Externe s-a arătat joi, 23 mai, deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre, avertizând aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă susţinut joi, scrie Adevărul.

UPDATE Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe actualul titular al funcției, Klaus Iohannis, că se folosește de chestiunea sistemelor Patriot pentru a obține o funcție înaltă pe scena internațională.

UPDATE Forțele de ocupație ruse au fost forțate să lanseze a doua ofensivă în Ucraina mai devreme decât era planificat. Acest lucru se datorează reluării ajutorului american către Ucraina. Potrivit ISW, invadatorii au început operațiuni ofensive limitate de-a lungul graniței ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov pe 10 mai. Inamicul a angajat un număr limitat de personal pentru a efectua atacuri grele de infanterie la nord și nord-est de Harkov. Analiștii au observat că deja pe 14 mai, ritmul operațiunilor ofensive rusești în nordul regiunii a început să încetinească. Potrivit experților, rușii prioritizează acum crearea unei „zone tampon” la granița internațională, mai degrabă decât o invazie mai profundă a regiunii Harkov.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat mai multe proiectile în apropierea orașului Belgorod după o alertă de atac cu rachete joi dimineață, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Alarma aeriană s-a încheiat, a spus el pe Telegram.

UPDATE Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Putin şi i-a oferit mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în războiul cu Ucraina. Liderul cecen a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele rus la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în conflictul său de peste doi ani din Ucraina.

UPDATE Trupele ucrainene au distrus miercuri un avion de atac rusesc Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultima informare privind situația de pe front. Acesta este al cincilea avion rusesc Su-25 doborât de Ucraina în luna mai, notează Kyiv Independent. Aeronava Su-25 de concepție sovietică, denumire NATO „Frogfoot", este un avion de atac la sol care asigură sprijin aerian pentru trupele terestre rusești. Aceste aeronave ajută forțele Moscovei să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est.

UPDATE Volodimir Zelenski a lansat miercuri noapte un nou apel pentru îmbunătățirea sistemelor de apărare pentru a proteja orașele ucrainene împotriva bombelor ghidate, „principalul instrument” folosit în prezent în atacurile rusești. Zelenski a spus că Ucraina a făcut progrese în dezvoltarea armamentului electronic, „dar în combaterea bombelor rusești mai sunt multe de făcut”. „Nu poate exista nicio alternativă. Ucraina are nevoie de sisteme și tactici care să ne permită să ne protejăm pozițiile, orașele și comunitățile noastre de aceste bombe. Acesta este acum, practic, principalul instrument al terorii rusești și în avansul ocupanților”. La începutul acestei luni, Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 3.200 de bombe ghidate împotriva țintelor ucrainene în aprilie, plus peste 300 de rachete și aproximativ 300 de drone Shahed.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram