Inteligența artificială ne-ar putea fi de mare ajutor în viitor, în lupta contra unor boli. Un startup din Berkeley, California a dezvoltat o nouă tehnologie, ce generează planuri pentru mecanisme microscopice care pot edita ADN-ul. Acestea ar fi importante în combaterea afecțiunilor, precum Alzheimer, cu o precizie și o viteză mult mai mare decât în prezent.
Descrisă recent, într-o lucrare de cercetare al Profluent, tehnologia se bazează pe aceleași metode care alimentează ChatGPT. Compania ar urma să prezinte articolul în luna mai, la întâlnirea anuală a Societății Americane de Gene și Terapie Celulară. Așa cum ChatGPT învață să genereze limbaj analizând articole Wikipedia, cărți și jurnale de chat, noua tehnologia creează noi editori genetici după analizarea unor cantități enorme de date biologice, inclusiv mecanisme microscopice pe care oamenii de știință deja le folosesc pentru a edita ADN-ul uman.
Acești editori genetici se bazează pe metode câștigătoare ale Premiului Nobel, implicate în mecanismele biologice numite CRISPR. Tehnologia bazată pe CRISPR schimbă deja modul în care oamenii de știință studiază și luptă împotriva bolilor, oferind o modalitate de a altera genele care cauzează afecțiuni ereditare, cum ar fi anemia falciformă și orbirea.
Anterior, metodele CRISPR foloseau mecanisme găsite în natură - material biologic extras din bacterii care permite acestor organisme microscopice să lupte împotriva germenilor.
„Ele nu au existat niciodată pe Pământ. Sistemul a învățat din natură să le creeze, dar ele sunt noi”, a declarat James Fraser, profesor și șef al departamentului de bioinginerie și științe terapeutice de la Universitatea California, San Francisco, care a citit articolul de cercetare al Profluent.
Speranța este că tehnologia va produce în cele din urmă editori genetici care sunt mai agili și mai puternici decât cei care au fost perfecționați timp de miliarde de ani de evoluție.
În prezent, oamenii de știință de la Universitatea Washington, de exemplu, folosesc metodele din spatele chatbot-urilor precum ChatGPT și generatorilor de imagini precum Midjourney pentru a crea proteine complet noi, pe măsură ce lucrează pentru a accelera dezvoltarea de noi vaccinuri și medicamente.
Profluent nu a supus încă acești editori genetici sintetici unor studii clinice, așa că nu este clar dacă pot egala sau depăși performanța CRISPR. Oamenii de știință au avertizat împotriva utilizării CRISPR, deoarece este o tehnologie relativ nouă care ar putea avea efecte secundare nedorite, cum ar fi declanșarea cancerului, și au avertizat împotriva utilizărilor etice, cum ar fi modificarea genetică a embrionilor umani.
Totuși, anul trecut, o echipă de cercetători din China și Australia a utilizat editorul genetic CRISPR/Cas9 pentru a găsi un antidot contra buretelui viperei, o ciupercă toxică, ce poate ucide chiar dacă este ingerată în cantități mici.
surse: nytimes.com, sciencenews.org