„Doar cei înguști la mine pot propune interzicerea importurilor în Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în ediția de luni, 29 aprilie „Новая неделя” de la TV8. Bolea a subliniat că închiderea Zonei Libere ca măsură de protecție a fermierilor locali față de dominația produselor străine, așa cum sugerează unele voci, este o prostie, care va duce în mod iminent la „înăbușirea producătorilor locali”.
„Trebuie să înțelegem că la nivelul întregii noastre țări, tot ceea ce se produce este exportat – până la 70%. Nu suntem un stat importator, iar închiderea pieței, așa cum propun unii tovarăși, ar însemna înăbușirea agricultorilor locali. Doar oamenii înguști la minte pot propune interzicerea importurilor în Republica Moldova. Importăm doar câteva procente în raport cu cât producem și exportăm din țara noastră. Acestea sunt lucruri complet diferite”, a menționat Vladimir Bolea.
Ministrul Agriculturii a dat citire și unor cifre. Astfel, din cele 81 de mii de tone de rapiță produse în 2023, totul a mers la export. Din cele 800.000 de tone de floarea soarelui, până la 335.000 de tone au fost vândute pe piața internă, restul a fost exportat. Au avut loc și exporturi de ulei. În 2023, 1 milion de tone de cereale moldovenești și aproape 2 milioane de tone de porumb au fost exportate numai în România, când consumul intern nu se apropie nici măcar de jumătate din această cifră.
„Producția agricolă din Republica Moldova funcționează intenționat exclusiv pentru export, pentru că avem o piață internă foarte mică. Închiderea pieței moldovenești înseamnă uciderea producătorilor agricoli. Consumăm 320.000 de tone de cereale în țară, iar anul trecut am produs 1,5 milioane de tone Totul este orientat spre export”, a adăugat ministrul.
Vladimir Bolea a adus și exemplul merelor, care se cultivă până la 500.000 de tone, dar pe plan intern se consumă maximum 50.000 de tone. Mai mult, Moldova nu exportă doar mere în forma lor obișnuită, ci și le prelucrează și vinde suc. Potrivit lui Bolea, retorica potrivit căreia Republica Moldova nu produce nimic, ci doar cumpără din afară, nu are o bază reală.