17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău ar urma să demisioneze într-o singură zi. Cererile acestora sunt pe agenda ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 7 mai. Potrivit președintelui interimar al CSM, demisiile vin în contextul în care judecătorii de la Curtea de Apel urmează să treacă de evaluarea comisiei Vetting.
„Autoritățile și-au propus evaluarea externă a judecătorilor și iată că a venit rândul Curții de Apel Chișinău. Ei au fost notificați și au avut la dispoziție 20 de zile ca să decidă, fie rămân în funcție, fie depun cerere de demisie. Dacă rămân în funcție, trec prin evaluare. Dacă depun cerere de demisie, nu sunt supuși”, a declarat Sergiu Caraman, pentru TV8.
Potrivit președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, după ce vor pleca cei 17 judecători, situația de la Curtea de Apel va deveni complicată, deoarece vor rămâne să activeze numai 20. Pentru a suplini lista magistraților, membrii CSM iau în calcul aducerea altora de la instanțele de prim nivel.
„Evident că lucrurile la Curtea de Apel se complică tare și evident că lucrurile pot fi ameliorate reieșind din competențele care sunt atribuite CSM, pentru că CSM are competența de a transfera temporar judecători de la primele instanțe la Curtea de Apel”.
Solicitat pentru o reacție, președintele Curții de Apel, Ghenadie Mîra, nu ne-a răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus că vor veni abia mâine cu o reacție.
Vettingul, organizat de Comisia de Evaluare, este procesul de verificare a integrității unor categorii de judecători și a candidaților ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și în Colegiile CSM, de către un organ ad-hoc, format din experți naționali și străini. Comisia Vetting analizează și stabilește dacă subiecții au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă și-au declarat onest averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. Legea prevede că judecătorii care nu vor să treacă evaluarea externă au dreptul să plece din sistem.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.