Agenţia rusă de stat RIA Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, pe care îl numește "candidat aliniat al Rusiei". Între timp, șeful spionajului ucrainean, generalul locotenent Kirilo Budanov, a afirmat că Kievul este la curent cu „listele de asasinate” ale Rusiei, care vizează profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, printre alții, relatează Newsweek.
Miniştrii afacerilor externe din G7 se întâlnesc luni în Italia pentru o conferinţă de două zile care va avea ca principale subiecte de discuție războaiele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, şi implicațiile la nivel global reprezentate de realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează dpa. Totodată, senatorul republican american Lindsey Graham a numit Ucraina „cea mai bogată țară din Europa”, așa că, potrivit acestuia, președintele ales al SUA, Donald Trump, este interesat să o ajute să câștige războiul cu Rusia.
UPDATE Marea Britanie și aliații săi din NATO trebuie să rămână în frunte în “noua cursă a înarmării cu inteligență artificială”, va spune luni ministrul britanic Pat McFadden, avertizând că infractorii cibernetici ruși vizează din ce în ce mai mult țările care sprijină Ucraina.
UPDATE Un set de documente secrete desecretizate de serviciile de informații americane a dezvăluit, pentru prima dată, o listă cu țintele asasinatelor lui Vladimir Putin. De-a lungul celor 25 de ani de regim autoritar, mulți dintre rușii care s-au opus public președintelui rus au murit în circumstanțe suspecte, dar acum un nou raport al Biroului Directorului de Informații Naționale confirmă legătura directă a Kremlinului cu numeroase astfel de crime țintite, notează Ziare.com.
UPDATE Călin Georgescu a reușit să strângă zeci de milioane de vizualizări pe TikTok în câteva zile. Tema cu cea mai mare vizibilitate împinsă de Călin Georgescu pe TikTok în ultimele două luni este „pacea”, mai exact nevoia ca România să oprească sprijinul pentru Ucraina. Opozanții de pe TikTok îl acuză pe Georgescu în comentarii că „e condus de SRI” și „un pericol pentru societate”, notează AlephNews.
UPDATE Candidatul independent Călin Georgescu conduce primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Georgescu este rezervat cu privire la aderarea României la NATO și a insistat cu prudență pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, scrie Agenția rusă de știri TASS, relatează Mediafax.
UPDATE Rusia a recrutat sute de mercenari din Yemen pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei, a informat Financial Times (FT) pe 24 noiembrie.Recruții au spus FT că li s-au promis locuri de muncă profitabile, „salarii mari” și chiar cetățenie rusă.
UPDATE Există deja sisteme de apărare aeriană care pot doborî cu succes rachete precum „Oreșnik”, noua rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video din 24 noiembrie, conform Kyiv Independent.
UPDATE Pe 21 noiembrie 2024, Rusia a lovit orașul Dnipro cu o rachetă hipersonică cu ogive convenționale. Ucraina a identificat-o ca fiind o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, iar Putin a afirmat că arma ”este invincibilă” și ”imposibil de interceptat”. Însă, Putin a fost prins cu minciuna de către Fabian Hoffmann, un expert militar din cadrul Proiectului Nuclear Oslo. Președintele rus susține în mod fals că rachetele balistice rusești de tip Oreșnik cu rază intermediară de acțiune sunt de neoprit, a spus expertul. O serie de sisteme de apărare aeriană sunt capabile să distrugă astfel de rachete. „Sisteme precum SM-3 de la Aegis sau Aegis Ashore, precum și cel mai probabil Arrow 3 și THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pot face față absolut acestui tip de amenințare”, a dezvăluit analistul, potrivit CNN, citat de Ziare.com.