„Probabil, unii dintre ei au știut că nu vor trece” filtrul integrității. Așa comentează ambasadorul UE la Chișinău plecarea în masă a judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău. Invitat la „Новая неделя”, Janis Mazeiks a declarat că nu știe cauza demisiei celor 20 de magistrați, dar că lucrurile în justiția din Republica Moldova se mișcă spre bine.
„Lucrurile se întâmplă și asta este important pentru noi. Consiliul Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor au trecut deja Pre-Vettingul. Lucrurile se mișcă. Acum este foarte important să fie numit un procuror general, în condițiile în care aceasta este una dintre cele mai vizibile funcții vacante”, a spus diplomatul.
Mazeiks a mai subliniat că procesul de reformare a justiției trebuie să decurgă mai degrabă corect decât rapid:
„De la începutul procesului, am știut că aceasta va fi cea mai dificilă reformă dintre toate. Justiția a fost domeniul în care le-am recomandat autorităților să nu se grăbească, fiindcă Moldova are o singură șansă să facă lucrurile corect. Da, este neplăcut că schimbările nu se întâmplă mai rapid, dar e foarte important ca aceste schimbări să se producă corect”.
Amintim că de astăzi, Curtea de Apel Chișinău a rămas cu numai o treime din numărul necesar de judecători. Deciziile prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat 20 de demisii au intrat în vigoare. Magistrații au preferat să plece din sistem decât să fie examinați la integritatea morală și financiară. Ieri, CSM a inițiat un concurs pentru suplinirea funcțiilor de magistrat rămase vacante la Curtea de Apel, fie permanent sau măcar temporar.
„Focusul este pe suplinirea funcțiilor respective din rândul judecătorilor care doresc. Fie transfer fie promovare la instanța ierarhică superioară de la prima instanță și după cum este prevăzut de lege, transferul temporar este doar ca o soluție temporară până aceste funcții vor fi suplinite. Vom transfera atâți judecători câți este nevoie pentru a asigura continuitatea și activitatea, dar și funcționarea normală a Curții de Apel”, a menționat președintele CSM.
Sergiu Caraman a dat asigurări că transferul judecătorilor de la instanțele de fond la Curtea de Apel nu va afecta calitatea justiției: „De ce transferul temporar nu este o problemă? Pentru că acolo transferăm judecători, spuneați dumneavoastră mai devreme că sunt judecători nepregătiți, deci nu, nu este adevărat. Transferăm judecători cu experiență care au experiența prevăzută de lege pentru a fi judecători la Înalta Curte sau la Curtea de Apel după caz”.
Potrivit președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, sistemul judecătoresc din țară este acum într-o criză acută de personal. Din totalul funcțiilor de magistrat, 30 la sută sunt vacante.
Demisiile judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău vin după ce, la începutul lunii aprilie, Comisia de evaluare a integrității morale și financiare a judecătorilor a început să-i verifice. Iar legea le permite să plece din sistem magistraților care nu vor să fie supuși evaluării. Conform regulamentului, judecătorii demiși în urma vettingului nu vor putea să lucreze ca judecători, procurori și să ocupe alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani. Termenul interdicției va fi stabilit în fiecare caz aparte. De asemenea, ei nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.