Nu există o contradicție între Ziua Europei și Ziua Victoriei. Dimpotrivă - există o legătură puternică, întrucât Uniunea Europeană este rodul victoriei asupra fascismului. De această părere sunt mai mulți istorici, care observă că pro-rușii de la Chișinău încearcă să creeze impresia falsă că nu poți marca Ziua Europei dacă sărbătorești victoria.
„Eu sunt foarte sceptic cum poți să sărbătorești terminarea un război. Acesta este un lucru profund individual. Nu poți să sărbătorești când știi că în urma acestui război s-au pierdut 60 de milioane de vieți omenești. Altă problemă este că această zi, fie pe 8 sau 9 mai, trebuie să ne unească, deoarece însăși ideea Uniunii Europene pe ruinele Berlinului. Datorită victoriei comune apropo”, spune conferențiarul universitar la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Anatol Leșcu.
Istoricii susțin că de-a lungul timpului semnificația zilei de 9 mai a fost politizată și falsificată.
„Celebrarea zilei de 9 mai a devenit un indicator al politicii externe a Moscovei. Una dintre tezele principale ale propagandei rusești este că Uniunea Sovietică a fost singura forță adevărată care a luptat împotriva Germaniei naziste și a fascismului. În plus, s-a încercat să se consolideze imaginea Uniunii Sovietice, iar apoi a Rusiei, ca lider al mișcării mondiale antifasciste. Mai mult, anume teza, așa zisa „denazificare” a devenit principalul motiv oficial în baza cărui Moscova a invadat Ucraina vecină”,zice doctorul în istorie și expertul WatchDog.MD, Artur Leșcu.
Doctorul în istorie Artur Leșco susține că 9 mai a fost reinventat de Putin, pentru că în anii de după război subiectul era unul foarte sensibil din cauza numărului mare de victime.
„După ‘45, Stalin nu a mai organizat parade militare. Înțelegea foarte bine - victoria a fost obținută cu un preț mult prea mare, pe care popoarele din URSS nu-l puteau ierta ușor și nici uita prea repede. Nemulțumirea ar fi putut provoca proteste. Iar nemulțumiți erau milioane de civili, care au văzut războiul cu proprii ochii; 11 milioane de militari, cât număra armata roșie în 1945; zeci de milioane de cetățeni sovietici care au trăit sub ocupație militară; deținuții lagărelor de concentrare; foști prizonieri de război sau partizani, mulți dintre care, abia ieșiți din lagărele germane, erau trimiși direct în lagărele sovietice”! ,a declarat doctorul în istorie și expertul WatchDog.MD, Artur Leșcu.
Ziua Victoriei, atunci când Germania nazistă a capitulat, este sărbătorită în țările occidentale pe 8 mai, iar în țările din blocul estic - pe 9 mai, din cauza diferenței de fus orar.