Invitație la Moscova, panglica Sfântul Gheorghe, chipul lui Stalin în centrul Chișinăului, stegulețe cu drapelul Rusiei, secera și ciocanul și lozinci în limba rusă. Cam aceasta este atmosfera din centrul Capitalei, unde socialiștii, comuniștii, reprezentanți ai blocului „Victorie” – format la Moscova de către fugarul Ilan Șor și simpatizanții acestora – s-au adunat pentru a porni în „Marșul Victoriei”.
La marș sunt prezenți mai mulți deputați, printre care și deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, care a spus pentru TV8 că a avut și o invitație de a merge la parada din Moscova, dar a preferat să fie prezentă la marșul pe care l-a organizat acasă.
De asemenea, fiind cu panglica Sf. Gheorghe la vedere, în piept, deși este interzisă prin lege, parlamentara a menționat că potrivit hotărârii Curții Constituționale, se permite să o poarte.
În centrul Capitalei, prezent este și fostul șef al statului, socialistul Igor Dodon, vizibil și el cu panglica Sfântului Gheorghe în piept.
„Astăzi în Republica Moldova, marea majoritate a cetățenilor, cred eu, sărbătoresc Ziua Victoriei. Este ziua în care buneii noștri, tații noștri, au servit în războiul pentru apărarea patriei. Mereu a fost sărbătorită această zi și eu mă bucur că oamenii țin minte acest lucru”, a spus fostul președinte.
Amintim că, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că oamenii legii vor documenta toate persoanele care vor purta panglica „Sfântului Gheorghe” și celelalte însemne ale războiului, interzise în Moldova.
Pe data de 20 aprilie 2022, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.
Toți cei prezenți și-au început marșul spre Complexul Memorial „Eternitate”.
Nu toți cetățenii însă sunt de aceeași opinie cu a celor care mărșăluiesc azi în „Marșul Victoriei”.
„Astăzi este o zi când s-a terminat colapsul din 1945. Noi veteranii cunoaștem prețul păcii, de asta suntem aici, ca să aducem un omagiu pentru cei care s-au sacrificat pentru a aduce pacea în Europa. Știm ce se face acum în lume și în Ucraina, speră ca asta la noi nu se va întâmpla. De asta trebuie să vorbim despre prețul acelor războaie din 1941-1945 și 1992, ce preț am plătit noi veteranii, țara, societatea și știm care este prețul acestei păci. Permiteți-mi să vă felicit cu Ziua Europei și haideți să menținem pacea. Am eu o vorbă «mai bine o pace mai proastă decât un război bun»”, a susținut un veteran al războiului de pe Nistru din 1992, prezent în această dimineață la Complexul Memorial „Eternitate”.
Pe lângă Ziua Europei, conform legii, pe 9 mai în Moldova este marcată și ziua comemorării soldaților care au murit pentru independența Patriei.