A visat mereu să aibă o seră cu flori, dar din lipsă de bani amâna an de an împlinirea lui. Acum, la 52 de ani, Maria Josan din satul Ciorești, raionul Nisporeni, și-a văzut visul devenit realitate, după ce a câștigat un concurs organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acum nu doar florile îi bucură ochii, ci și siguranța că plantele vor rezista în fața schimbărilor climatice.
Fiind mamă a trei copii și responsabilă de gospodărie, Maria a înțeles că în zonele rurale, găsirea unui loc de muncă este dificilă, așa că și-a propus să-și câștige existența din agricultură, la fel cum au făcut-o și părinții ei. Spune că „agricultura îi curge prin vene”, de aceea, a început să dezvolte în curtea casei câteva sere mici, unde cultiva răsaduri de roșii, ardei și castraveți.
Acum doi ani, fiica sa mai mică, în vârstă de 14 ani, a aflat despre un concurs lansat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia, și a îndemnat-o să participe, știindu-i pasiunea pentru flori. Cele două au redactat un proiect și și-au pus speranțele în câștigarea concursului pentru a adapta serele pentru creșterea florilor pe tot parcursul anului.
Cu serele lor, care nu aveau o centrală termică și erau încălzite cu ajutorul unei sobe improvizate, familia Josan se descurca greu, în special când temperatura scădea sub 10 grade afară, fiind nevoită să facă focul de două ori pe zi în seră.
Bucuria lor a fost imensă când au câștigat concursul. Cu ajutorul finanțării de 4.375 de dolari acordată de Suedia în cadrul proiectului PNUD, în serele familiei Josan a fost instalat un cazan pe biomasă, pompe, vase de expansiune și un rezervor de apă, creându-se astfel condițiile ideale pentru creșterea florilor. Aceste noi achiziții nu numai că au ajutat familia să facă față mai bine crizelor și schimbărilor climatice, dar au și contribuit la reducerea emisiilor de carbon cu 21,5 tone pe an, valorificând în același timp mai multe deșeuri rezultate din activitatea economică și optimizând cheltuielile de producție.
Pe lângă asistența financiară, Maria a beneficiat și de mentorat în afaceri și instruire în practici agricole durabile și prietenoase cu mediul în cadrul proiectului. Astfel, a început să producă compost din deșeurile casnice, să colecteze apa de ploaie pentru irigarea serei și să folosească crengi și resturi de viță de vie pentru încălzire. Maria a reușit să-și extindă și piața de desfacere, obținând sprijin pentru înregistrarea activității economice.
Maria Josan este doar una dintre cele 120 de femei care au primit mentorat și echipamente de până la 4.400 de dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD. Celelalte participante au reușit să inițieze și să dezvolte afaceri în domenii variate, cum ar fi apicultura, creșterea animalelor și păsărilor, gestionarea gunoiului de grajd, cultivarea plantelor medicinale și legumicultura în sere, adaptându-se astfel la crizele climatice și economice.