Zi importantă pentru Armata Națională. Una dintre cele mai de prestigioase unități, batalionul 22 de Menținere a păcii, care participă în diferite misiuni internaționale, împlinește un sfert de secol de la fondare. Pacificatorii au prezentat astăzi tehnica militară din dotare și au vorbit despre experiențele lor din misiuni. Cei mai buni dintre ei s-au ales cu distincții.
De-a lungul anilor, militarii din Batalionul 22 au participat în zeci de misiuni de menținere a păcii sub egida ONU în țări ca Liberia, Coasta de Fildeş, Sudan și Sudanul de Sud. În același timp, membrii batalionului au fost și observatori militari în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului, dar şi la exerciţii naţionale şi internaţionale în Albania, Armenia, Bulgaria, Germania, Macedonia, România, Suedia, SUA şi Ucraina. În plus, timp de zece ani, pacificatorii moldoveni participă la misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo, iar de doi ani efectivul batalionului este prezent în misiunea UNIFIL din Liban. Astăzi, la cei 25 de ani de la fondarea batalionului, militarii au prezentat echipamentele și tehnica militară, pe care o folosesc în misiuni.
„Cea mai recentă dotare cu tehnica militară a Batalionului 22 a fost în anul 2023, atunci când Germania a donat țării noastre 19 transportatoare blindate de model Pirahna 3. Tehnica militară poate fi folosită în toate tipurile de misiuni.Transpoartatoarele au o greutate 13 tone, ating o viteză de peste 100 de kilometri la oră și pot transporta în siguranță un efectiv format de 12 militari”.
„În planul meu intră să particip în misiunea internațională Kosovo de menținere a păcii pentru a acumula o mai mare experiență în cariera militară. Exercițiile care le facem în Germania patrula independentă și sincronizată. Vesta antiglonț cu chevlar de 8 mm și stația radio”.
Sergentul Alexandru Cazacu activează de șase ani în Batalionul 22 și a fost de două ori în misiunea de menținere a păcii din Kosovo. Potrivit lui, contingentul nostru este apreciat și chiar lăudat de militarii din alte țări. Cea mai mare problemă este, însă, dotarea precară cu tehnică militară.
Actualul ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi, a fost comandantul Batalionului 22 de Menținere a Păcii în perioada anilor 2002-2004. Acesta spune că, de atunci, lucrurile s-au îmbunătățit, iar unitatea este în proces continuu de modernizare și dotare cu armament performant, pentru a putea a participa în misiuni în orice colț al lumii.
„Au primit și tehnică din SUA, din partea Germaniei. Acum vom dota efectivul cu armament nou, au toate mijloacele necesare pentru protecție. Au primit recent mijloace pentru medicina militară. Batalionul va continua să fie echipat în conformitate cu cele mai bune standarde occidentale”.
Din batalionul 22 de menținere a păcii fac parte și mai multe femei. Marina Aric este locotenent și comandantul plutonului trei de „Infanterie Motorizată”. Tânăra spune că vrea să își dedice toată viața domeniului militar, iar acum intenționează să participe la următoarele misiuni de menținere a păcii în Kosovo și Bosnia și Herțegovina.
Batalionul 22 de menținere a păcii este format din peste 200 de militari. Unitatea a fost creată la 11 mai 1999.