Dacă există un cod pentru a câștiga Eurovision, Nemo l-a spart. Aseară, artistul a obținut a treia victorie a Elveției la concurs cu piesa „The Code”. Înmânarea trofeului însă nu a avut loc conform planului. Imediat după ce Nemo a reinterpretat melodia câștigătoare, s-a trezit cu trofeul în două jumătăți.
„Nu am spart doar codul. Am spart și trofeul. Dar am primit unul nou! Deci tehnic, am două acum”, a spus Nemo, la conferința de presă după finala Eurovision.
Trofeul Eurovision, cunoscut și sub numele de Trofeul Crystal Eurovision, este realizat din cristal de Boemia și a fost creat de artistul ceh Karel Vrána. A fost introdus pentru prima dată în 2008, fiind acordat țării câștigătoare a concursului Eurovision. Trofeul reprezintă o mână care ține un microfon, simbolizând vocea și interpretarea artistică.
Elvețianul a mărturisit că era copleșit de emoții după ce a coborât de pe scenă:
„Sunt în mare parte recunoscător pentru această experiență și pentru toți prietenii pe care i-am făcut pe parcurs. Aceasta a fost una dintre cele mai queer (ciudate) reprezentări pe care le-am văzut la Eurovision, ceea ce a fost uimitor, vreau să-i felicit pe toți ceilalți artiști queer din acest an”.
Nemo este primul artist non-binar care câștigă Eurovision și a declarat că se simte mândru nu doar pentru el, ci și pentru comunitatea persoanelor non-binare sau de gen fluid: „Trebuie să vorbim unii cu alții și sper că această seară poate fi o modalitate de a ne aminti de asta”.
Artistul a ținut să sublinieze că „The Code” e o piesă unică și specială și s-a născut la o tabără de scriere a cântecelor. A mers acolo pentru a compune melodii altor persoane, dar a fost întreba: „Ai considera să mergi la Eurovision singur?”.
„Să interpretezi o piesă în care vorbesc despre povestea mea, care a atins atât de multe persoane și poate i-a inspirat pe oameni să rămână fideli lor înșiși, este cea mai nebună chestie care mi s-a întâmplat vreodată”, a punctat Nemo, la conferința de presă.
Concursul Eurovision se va întoarce acum în Elveția în 2025, pentru a treia oară. Ultima dată când Elveția a câștigat a fost în 1988, când Céline Dion a cucerit cu „Ne Partez Pas Sans Moi”. Nemo este mândru să aibă numele lui alături de cel al lui Céline. Elveția nu a fost doar prima țară care a găzduit vreodată Eurovision, ci și prima care a câștigat.
Nemo a spus la conferința de presă, potrivit eurovision.tv, că ar fi încântat ca ediția următoare a concursului să fie organizată în Biel, orașul lui natal, chiar dacă poate fi un pic prea mic. Susține că localitatea din care vine e plină de creativitate și că persoanele diferite sunt văzute ca ceva special și pozitiv: „Trimit multă iubire tuturor în această seară și mă voi întoarce curând”.
Amintim că Republica Moldova nu s-a calificat în Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest 2024. Piesa „In the middle” a Nataliei Barbu nu a acumulat numărul necesar de voturi din partea publicului, în prima semifinală. La scurt timp, reprezentanta țării noastre s-a arătat dezamăgită de rezultatul pe care l-a obținut și a declarat pentru Moldova1 că show-ul muzical ar fi influențat de factori politici.
Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey Mammaˮ.