Nimic nu se păstrează la soare mai mult de oră, iar la temperatura camerei mai mult de două ore. Sărbătorile pascale, petrecute fie la cimitir, fie acasă, alături de cei dragi se pot solda cu intoxicații dacă nu respectăm câteva reguli. Specialista ANSP, Maria-Victoria Racu, a declarat în cadrul emisiunii Moldova Gândește LIVE că în special produsele care conțin ouă sunt un mediu prielnic pentru Salmonela.
Sărbătorile pascale ne adună împreună la mese copioase acasă, la natură sau în cimitir, de Paștele Blajinilor. Doar că acestea se pot încheia cu toxiinfecții alimentare.
„În primul rând, avem tendința să păstrăm produsele la temperatura camerei timp îndelungat, inclusiv ouăle vopsite care le ținem uneori chiar și o săptămână le ținem frumușel pe masă fără ca să ne dăm seama că ele de facto se păstrează la frigider nu mai mult de 7 zile, pentru că oul este un produs, un mediu de cultură foarte favorabil pentru salmonela. (...) Respectiv dacă nu respectăm, ținem salata cu maioneză de exemplu de Paștele Blajinilor o luăm cu noi la cimitir, o ținem în soare toată ziua, mâncăm din ea și ne mirăm de ce ne-am intoxicat ”, a declarat șefa secției Sănătate Nutrițională și a copiilor, ANSP, Maria-Victoria Racu.
Sau masa de sărbătoare continuă acasă cu rudele și prietenii, mâncarea fiind ținută la cel puțin 24 de grade toată seara sau toată ziua.
„Deci este un pericol foarte mare. Este foarte important să înțelegem că la temperatura camerei nimic nu se păstrează mai mult de 2 ore. Iar dacă este foarte cald în casă sau afară, mai mult de o oră. Deci timp de o oră, orice produs crud sau preparat trebuie să ajungă la frigider. Și este important să păstrăm acest termen”, a menționat specialista ANSP.
Dar termenul de păstrare este scurt chiar și la frigider pentru salatele cu maioneză.
„Sau, dacă tare se dorește să se taie salata iar maioneza se adaugă mai târziu. Dar oricum, dacă e fără maioneză nu mai mult de 48 de ore se păstrează la frigider. Deci nu înseamnă că am făcut un lighenaș și îl păstrăm toată săptămâna”, a punctat Maria-Victoria Racu.
Potrivit ei, chiar dacă ni se pare că un produs încă arată bine, nu miroase urât și gustul nu pare alterat, asta nu înseamnă că este inofensiv.
„Este important să înțelegem că dacă a trecut termenul de valabilitate deja se începe acumularea bacteriilor în interiorul produsului. Și apariția intoxicației depinde de trei factori. În primul rând depinde de numărul de bacterii care se găsesc în acest produs, depinde de virulența bacteriei (sunt bacterii mai virulente, tulpini mai virulente) și al treilea factor este rezistența organismului, sunt persoane mai sensibile la această bacterie și să facă intoxicație”, a adăugat reprezentanta ANSP.
Prin urmare, dacă au trecut cele 24 de ore sigure, să nu vă fie frică să aruncați salata cu maioneză sau tortul cu cremă, pentru a evita riscurile de intoxicație. Totodată trebuie să fim atenți de unde cumpărăm produsele și care este calitatea acestora.
„Mă asigur că cumpăr din unități autorizate de comerț, verificăm eticheta, termenul de valabilitate a produsului. Dacă ne referim la carne sau produse care se comercializate neambalate la vitrina asistată, solicit de la vânzător să-mi spună când este fabricată carnea”, a spus șefa Direcției siguranța și calitatea produselor alimentare de origine non-animală, ANSA, Marina Dentiu.
Evident, evităm procurarea produselor alimentare de pe marginea străzii, din locuri neautorizate și în lipsa unor condiții sanitare.
„Orice produs care se vinde pe marginea drumului poate conține metale grele care se emană în mediul ambiant în urma arderii combustibilului. Deci dacă mă opresc pe marginea drumului și cumpăr pepene verde, carne sau produse lactate care se țin deschise la temperatura de 30 de grade celsius îmi asum aceste riscuri”, a mai spus Maria-Victoria Racu.
Invitatele emisiunii au mai menționat că totuși un pas important în lupta cu intoxicațiile rămâne igiena: păstrarea mâinilor, asuprafețelor și a produselor curate.