Peste un milion și jumătate de oameni au trecut prin filtrul recenzorilor. Potrivit Biroului Național de Statistică, până ieri, au fost recenzate circa 1 milion 128 de mii de locuințe și circa 1 milion 650 de mii de persoane. Între timp, recenzorii s-au confruntat cu mai multe provocări: de la refuzul de răspunde la întrebări la intimidări, agresări și chiar filmări clandestine. Mai mult, unii dintre ei au fost atacați și de câini.
Potrivit directorului general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, ritmuri sporite de recenzare a locuințelor sunt înregistrate în raioanele Anenii Noi, Telenești, Soroca, Călărași, de asemenea, în Glodeni, Florești, Fălești, Ungheni, Orhei. În același timp, ritmuri mai joase față de media pe țară sunt înregistrate în localitățile urbane, în special în municipiile Chișinău și Bălți.
Acesta a mai menționat că, la Linia verde destinată recensământului 0800 800 24, până la data de 16 mai au fost recepționate circa 1600 de apeluri din partea populației. Cele mai frecvente întrebări au ținut de confirmarea identității recenzorilor, importanța de a oferi date personale precum IDNP, asigurarea protecției datelor colectate, dar și cu privire la modalitățile de a putea fi recenzați mai devreme sau până la o dată anumită.
Totodată, au fost înregistrate cazuri de refuzuri sau de reticență din partea unor persoane de a participa la recensământ, în pofida vizitelor repetate și a eforturilor depuse de personalul de recensământ. Iar unii au încercat să obstrucționeze acest proces.
„Mai sunt situații de obstrucționare a activității de recenzare fie prin intimidări prin filmări ilicite, în unele cazuri pe ascuns, pe la spatele recenzorilor fapte care nu se încadrează în careva limite, deci în cadrul legal, dar se încalcă și dreptul respondentului de a oferi informații în condiții de confidențialitate”, a declarat șeful BNS.
De asemena, unii recenzori au fost agresați sau intimidați de respondenți.
„Cu părere de rău, au fost înregistrate cazuri de agresare verbală și fizică a recenzorilor, plin manifestare de comportament violent din partea unor persoane, nu sunt frecvente. La moment, au fost înregistrate circa 20 de asemenea cazuri, dar ele sunt. Ele nu fac față evident nimănui. (...) În asemena situație recenzorii apelează fie la fie la alte canale de a atenționa de a recurge la suportul organelor competente pentru a soluționa problemele”, a menționat Oleg Cara.
Dar au fost și alte provocări: „Au fost și cazuri în care anumite persoane au fost agresate de câini, din fericire, recenzorii nu au avut de suferit, nu au fost afectați grav. În toate cazurile recenzorii revenind la locul lor în teren”, a mai spus CARA.
În timp ce unii nu for să deschidă recenzorilor, alții își fac griji că vor rămâne nenumărați. În acest caz, reprezentanții BNS spun că populația trebuie să aștepte recenzorul, iar în cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, acesta va lăsa o înștiințare care va conține datele de contact ale recenzorului.