Cei pasionați de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești. Timp de trei zile, în Grădina Botanică din capitală, artiștii populari de pe ambele maluri ale Prutului vor desfășura ateliere de creație și meșteșugărit. Artizanii își vor prezenta poveștile, dar și măiestria muncii lor. Serile vor fi condimentate de muzica tradițională din toate regiunile istorice ale României.
Peste 30 de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului abia așteaptă să împărtășească vizitatorilor din măiestria muncii lor. Nea Costică își aștepta vizitatorii cu fluierul în mână. Spune că de când se ține minte face căciuli, iar anul acesta are o misiune foarte grea de îndeplinit, cea de a-și transmite îndeletnicirea și generației viitoare.
„Datorită acestor căciuli sunt un tezaur uman viu, sunt al cincilea în generație, următorii vor fi ai șaselea. Anul acesta ies la pensie și mă apuc de învățat copii .- Dar sunt dornici, vor să învețe? - Îi învață badea Costică de toate, aveți impresia că eu nu știu să-i „șmechesc”, am „șmechit” eu femeia și nu voi șmecheri niște copii”.
„Lucrez numai cu lână, o să vă arăt cum în drug, piesa care o fac se face cu ajutorul drugii, se face așa mai gros, iată așa. Ce vedeți la mine totul este lână, asta e din lână, ciorapii din lână, trăistuțele tot din lână sunt”.
„Acum voi face o farfurie, prezint olăritul, aici la roata olarului vă arăt cum se face un vas. Lucrez de peste 25 de ani și fac doar asta”.
„Avem păpuși tradiționale, inspirate din viața satului de odinioară, fiecare personaj reprezintă o activitate a unui țăran”.
Cei care au venit să viziteze Grădina Botanică astăzi, au rămas impresionați și ne-au spus că după toate cele văzute, s-au teleportat în copilărie.
„M-am simțit rănită de nostalgia trecutului fiind că toate mi-au amintit de acasă, de baștină, mai ales acolo unde sem țes covoare, acolo unde e vârtelnița”.
„Sunt aduse lucruri bune, le studiem, ne uităm”.
Și ce fel de festival fără bucate tradiționale. Gospodinele și-au propus săi impresioneze pe oaspeții, așa că au încins grătarele și au pus sarmalele la foc.
„Bucate tradiționale, bucate de casă, frigărui, prepelițe la grătar, mici, cârnăciori, sarmale vor fi în curând, acum sunt la cuptor, legume în asortiment, plăcintă de casă cu brânză și verdeață, babă neagră, șarlotă”.
Evenimentul se va desfășura și în weekend, iar publicul are acces Evenimentul se va desfășura și în weekend, iar publicul are acces liber. Serile Festivalului Tradițiilor Românești vor fi dedicate muzicii. Începând cu ora 19:00, pe scenă vor urca artiști din România. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub patronajul președintelui român, Klaus Iohannis.