Ca președinte al Iranului, Ebrahim Raisi era a doua cea mai puternică persoană în structura politică a Republicii Islamice, după Liderul Suprem, Ayatollahul Khomeini. Constituția iraniană prevede că, în cazul decesului președintelui, primul vicepreședinte va prelua, cu aprobarea liderului suprem, puterile și funcțiile președintelui. Vicepreședintele Mohammad Mokhber ar fi următorul în linie, scrie CNN.
Oficialii au declarat anterior că Mokhber se afla în drum spre zona în care s-a prăbușit elicopterul președintelui.
În plus, constituția prevede că cei trei șefi ai ramurilor guvernamentale - vicepreședintele, președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar - trebuie să organizeze alegeri pentru un nou lider în termen de 50 de zile de la preluarea rolului de președinte interimar de către vicepreședinte.
Prăbușirea elicopterului survine într-un moment deosebit de tensionat în Orientul Mijlociu, cu război în Gaza și la câteva săptămâni după ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului, ca răspuns la un atac mortal asupra complexului său diplomatic din Damasc. Pe plan intern, clericii religioși ai Iranului se confruntă cu proteste conduse de tineri împotriva condițiilor economice înrăutățite, în urma morții Mahsei Amini în custodia notoriilor polițiști ai moralității din Iran, în 2022.
Autoritățile iraniene au lansat de atunci o represiune extinsă împotriva disidenței în răspuns la proteste. Această represiune a dus la încălcări ale drepturilor omului, unele dintre ele echivalând cu „crime împotriva umanității”, conform unui raport al Națiunilor Unite lansat în martie.
Și, deși protestele s-au oprit în mare parte pentru moment, opoziția față de conducerea clericală rămâne profund înrădăcinată printre mulți iranieni, în special tineri, care doresc reforme, locuri de muncă și o îndepărtare de la regula religioasă sufocantă.
Fost șef al justiției cu un record brutal în privința drepturilor omului, Raisi a fost ales președinte în 2021 într-un vot care a fost puternic manipulat de elita politică a Republicii Islamice, astfel încât să candideze practic necontestat. Deși este președinte, puterile sale erau umbrite de cele ale liderului suprem, Ali Khamenei, care este arbitru final al afacerilor interne și externe în Republica Islamică.
Reamintim că președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și toți ceilalți pasageri care se aflau la bordul elicopterului, ce s-a prăbușit ieri, în Azerbaidjan, au murit. Anunțul a fost făcut oficial de vicepreședintele Iranului, Mohsen Mansouri.
Președintele și alți opt pasageri probabil călătoreau cu un elicopter vechi Bell 212, care a început să fie operat la sfârșitul anilor 1960, potrivit analistului militar CNN, Cedric Leighton. El a declarat pentru Paula Newton de la CNN că dificultatea în obținerea pieselor de schimb ar fi putut juca un rol în prăbușire.