Dotări moderne pentru poliția de frontieră. 19 autovehicule ale Inspectoratului au fost dotate cu echipament integrat de comunicații, datorită cărora persoanele aflate în zona de frontieră vor putea fi identificate și verificate mai ușor. Mai mult, noile aparate vor compensa și lipsa de personal, care afectează această structură. Proiectul este finanțat de guvernul Italiei.
Două microbuze speciale ale Poliției de Frontieră au fost dotate cu sistem de termoviziune, care permit echipei să depisteze și să combată cazurile de trecere ilegală a frontierei.
„Este dotată cu termoviziune ce ne ajută să identificăm persoanele pe timp de noapte, la temperatura corpului, dar și pe timp de zi. Ne permite monitorizarea sectorului pentru ca ea vede, în linii generale la 10/15 kilometri. Automat se anunță patrula de intervenție. În timp ce noi monitorizăm, grupa de intervenție vine pentru a identifica aceste persoane”.
În același timp, 17 automobilele au fost dotate cu sisteme fixe, care permit accesul direct al polițiștilor de frontieră la întreaga bază de date. Asta le va permite identificarea și verificarea imediată a persoanelor aflate în zona de frontieră.
„În caz că, în zona de frontieră este depistat un cetățean, la odihnă sau alt scop, noi avem posibilitatea să verificăm legalitatea aflării în zona de frontieră prin intermediul sistemului informațional. După ce am identificat persoana, putem vedea dacă dumnealui nu este în căutare prin sistemul național de alertare, prin sistemul INTERPOL, inclusiv dacă persoana nu a fost anterior documentată de Poliția de Frontieră pentru alte incidente”.
Mai mult, vehiculele au fost echipate cu camere de supraveghere la 360 de grade. Asta le va permite angajaților din birouri să monitorizeze activitatea patrulelor aflate în teritoriu.
„Camera fixează automat și ăncepe înregistrarea video. Toate înregistrările video se transmit la nivel local, la sectorul poliției de Frontieră, la nivel regional și la nivel central. Cei din centrele operaționale de coordonare au posibilitatea, prin intermediul sistemului informațional să monitorizeze ce se petrece în mijlocul de transport, inclusiv împrejurimile lui”.
Potrivit șefului Poliției de Frontieră, echipamentul a venit într-o perioadă extrem de necesară- de la începutul războiului din țara vecină, numărul trecerilor ilegale a frontierei de stat a crescut considerabil.
„Odată cu începerea războiului din Ucraina, trecerile ilegale au devenit un top infrcațiuni la Frontiera moldo-ucraineană. Avem o constantă creștere la acest capitol pe tot segmentul de frontieră, inclusiv și segmentul transnistrean care îi revine, de fapt, cea mai mare cotă parte a acestor încălcări. Noi, doar în primele trei luni de zile avem documentate circa 100 de cauze penale pornite defapt pe organizarea de migrație ilegală”,zice șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca.
În același timp, ministrul Afacerilor Interne a menționat că noile tehnologii informaționale vor compensa deficitul de personal al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care constituie acum cca 20% din numărul de locuri vacante.
„Poliția de Frontieră are o insuficiență de personal și această tehnică și sisteme informaționale și investiții pe care le facem în cadtrul IGPF vin să compenseze acest dificit de personal și noi ne dorim să găsim acea balanță și acea simbioză între tehnologiile informașionale și personal din cadrul inspectoratului pentru a avea deplina capacitate de a preveni, interveni”,a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros
Echipamentele prezentate astăzi au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Guvernului Italiei, printr-un proiect de consolidare a sistemului de coordonare a securității frontaliere, în contextul războiului din Ucraina. Implementarea programului a început în anul 2022, iar bugetul constituie peste un milion trei sute de euro.