În Republica Moldova, adulții consumă de două ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Sunt date prezentate în ultimul studiu privind consumul alimentar de sare. Cea mai mare cantitate de sare se consumă la sate, iar sursa principală este pâinea. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul excesiv de sare afectează grav sănătatea, iar pericolul este și mai mare pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială.
Moldovenii consumă zilnic aproximativ 11 grame de sare, arată datele ultimului studiu privind consumul alimentar, realizat la nivel european. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților. Datele mai arată că populația din mediul rural mănâncă alimente mai sărate decât cea din mediul urban. Cea mai importantă sursă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie cinci felii de pâine, care conțin în jur de 5 grame de sare. Nici vecinii de peste Prut nu stau mai bine la acest capitol. Românii consumă 12 grame de sare, de aproape 3 ori mai multă decât cantitatea admisibilă. La fel se poziționează și ucrainenii, care consumă zilnic 12,60 de grame de sare. Majoritatea celor cu care am discutat astăzi spun că nu pot renunța la sare deoarece fără acest condiment bucatele nu ar avea gust.
„Fără sare, mâncarea nu are gust, sarea și piperul sunt ingrediente esențiale pe care le punem în mâncare”.
„ - Consum, bineînțeles.
- Vă place să mâncați sărat?
- Nu, potrivit de sărat, fără sare nu este gustos”.
Nutriționiștii spun că adulții nu ar trebui să consume mai mult de cinci grame de sare pe zi. Cantitatea maximă de sare recomandată copiilor variază în funcție de vârsta acestora. De exemplu, până la nouă luni nu este necesar de adăugat sare în mâncare. Unele femei ne-au spus că de când au devenit mămici au învățat să mănânce mai puțin sărat.
„Atunci când fac mâncare pentru copil, încerc să nu adaug sare în supe sau alte feluri de mâncare, și am observat că atunci când mănâncă din mâncarea noastră, îi place mai mult și o alege pe cea cu sare mai puțină”.
„Puțin sărat, din motiv că fac și pentru copil, așa că este mai puțin sărat”.
„ - Nu adaug sare.
- De ce, nu vă place?
- Deoarece știu că excesul de sare ne afectează sănătatea. Deja alimentele pe care noi le consumăm zilnic, au o cantitate de sare suficientă pentru organismul nostru”.
„Înainte foloseam, acum nu prea, anii, când eram mai tână mâncam și sărat și pipărat, acum însă trebuie să țin dietă”.
Consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor de risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, dar și a altor afecțiuni. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul excesiv de sare este periculos.
„La moldoveni în jur de zece grame pe zi consumă o persoană, ceea ce este o cantitate prea mare, deoarece dacă vorbim de cantitatea necesară pe zi, aceasta este până la șase grame, dar dacă vorbim despre persoanele care suferă de boli cardiovasculare, cele cu hipertensiune arterială, consumul trebuie să fie limitat, chiar până la trei grame pe zi. Avem nevoie și de sarea, în special sarea iodată este cea care o recomandăm”.
Săptămâna curentă este dedicată creșterii gradului de conștientizare a riscurilor pentru sănătate de pe urma consumului excesiv de sare. Potrivit medicilor, scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind cea mai bună intervenție pentru reducerea bolilor netransmisibile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual, dacă consumul global de sare s-ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi pentru o persoană. În cadrul unui program național, autoritățile noastre și-au propus să reducă până în 2027 consumul de sare cu circa 30 la sută.