/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 843: Baza aeriană Morozovsk, atacată cu 70 de drone ucrainene. Rusia simulează atacuri

/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor

missing
23 mai 2024, ora 08:00

A refuzat de trei ori rolul la care visa, iar atunci când a simțit că e pregătită, s-a întâmplat magia. Mezzosoprana din Moldova, Lilia Istratii, și-a trăit visul pe un alt continent, debutând în rolul de Carmen la unul dintre cele mai mari teatre de operă din Brazilia. De la frica de necunoscut și povara responsabilității, la ovații, ropote de aplauze, autografe și chiar „furată” dintre fani, toate au fost scene parcă desprinse din telenovele. Într-un interviu exclusiv pentru TV8, Lilia ne-a povestit cum a „topit” inimile brazilienilor și cum a cucerit propriul Everest în cea mai „arzătoare” experiență din viața sa.

A fost foc și pară! Să debutez pe o scenă străină și atât de mare, parcă am fost aruncată într-un ocean fără să pot înota. Am simțit cum Carmen a mea s-a născut. A apărut o nouă Carmen! 

La mai bine de o săptămână de când s-a încheiat aventura braziliană, Lilia Istratii încă mai simte euforia clipelor în care și-a deschis sufletul pe scenă, iar publicul l-a inundat cu admirație și recunoștință. Deși, acum jumătate de an, totul părea doar un vis...

„Carmen” - rolul de vis

Ca majoritatea solistelor de operă, mezzosoprana Lilia Istratii își dorea într-o bună zi să fie în rol de Carmen...

„Da, a fost „dream role”, rolul meu de vis. Era pe lista mea de obiective, dar am refuzat de vreo trei ori să cânt și în Moldova și în România. Or, „Carmen” e un fel de șlagăr în operă, e arhicunoscută, practic fiecare arie e cunoscută. Sunt și foarte multe clișee, de aceea, am refuzat. Mă gândeam că e prea devreme să debutezi când încă nu ai ce spune”.

Recunoaște că atunci nu avea încă toate „ingredientele” pentru acest rol important.

„Carmen e toată dragoste și cum să povestesc lumii despre dragoste, dacă eu singură nu gustasem din ea. Ce să-i povestesc? Că dragostea e o pasăre rebelă și dacă nu o ții bine îți scapă (sunt versuri din arie)? Cum să spui ceea ce nu ai simțit? Dar mă mândresc că atunci am refuzat”.

Conștientiza că visul ei putea deveni realitate, dar timpul ei pentru Carmen încă nu venise. Lucrurile au luat o întorsătură bruscă în toamna anului 2023.

Când e pregătit elevul, apare și profesorul

„În septembrie, am simțit că aș fi pregătită, atunci a apărut și oportunitatea. Cum se spune: „Când e pregătit elevul, atunci apare și profesorul”.  Am copt acestă idee în minte și oferta a venit cam în două săptămâni”.

Atunci, agentul Liliei a anunțat-o despre un contract cu Teatrul Municipal din Sao Paulo, pentru rolul principal în opera Carmen. Noutatea a bucurat-o și a speriat-o în același timp, ținând cont de responsabilitatea pe care o purta. Însă acum avea toate „ingredientele”  necesare.

„Surprinderea a fost că oferta era de pe alt continent. A fost o magie că eu am fost invitată și chemată acolo, deoarece am încheiat un contract cu un agent fără să mă cunoască vreodată cântând live. A mers la risc și teatrul inclusiv, deoarece nu a fost un spectacol ordinar, ci o premieră. Opera „Carmen”, ultima dată la ei a fost cântată cu 10 ani în urmă și acum, au reluat-o într-o regie nouă și cheamă o moldoveancă care nu a pășit niciodată pe acel continent. Fiind un rol destul de complicat atât moral, cât și vocal, să debutez pe o scenă străină și atât de mare, parcă am fost aruncată într-un ocean fără să pot înota. A fost și un noroc și o provocare și fericire”.

Au urmat câteva luni de muncă asiduă și stres...

Dintr-un martie ploios, în canicula telenovelelor braziliene

Pe 24 martie ateriza deja pe un alt continent, în țara pe care o știa doar din telelnovele.

„Sunt copilul anilor 90, am crescut cu telenovele braziliene. Acum vedeam cu ochii mei acei munți deosebiți, acele peisaje. Eram uimită și speriată în același timp”.

Dar prima întâlnire cu echipa teatrului și regizorul Jorge Takla au degajat sistuația. Agentul o avertizase că va avea parte de o atmosferă caldă, dar nu și-a imaginat că într-atât.

„Brazilia se simte în aer și chiar în teatru. Nu însemnă că totul e relaxant sau trebuie să depui mai puțin efort. Nu, standardele sunt foarte înalte, dar nu se simte atât de mult raportul ăsta autoritar dintre dirijor și solist, de exemplu. Sunt toți la același nivel, se poartă respect pentru toți de la costumier până la solist și director de teatru și asta m-a făcut să mă calmez”.

Iar prima repetiție, la care toți membrii echipei urmau să prezinte ceea ce pregătise până la acel moment, a lăsat-o fără cuvinte:

„Prima repetiție a fost peste așteptările mele. După ce am terminat de cântat eu partiția, nu m-am așteptat la asemena ovații și ropote de aplauze, acolo fiind foarte mulți, corul, artiștii, m-am simțit ca la concert. Și apoi am înțeles că teatrul m-a primit, adică dacă așa ești aplaudat, înseamnă că sufletul teatrului te-a primit”.

A reacționat modest și cu recunoștință, credea că e un mod de a întîmpina artiștii, dar mai târziu, membrii echipei i-au explicat că de fapt a fost o recunoaștere a talentului ei.

„Coregrafia nu a fost o glumă, deși trebuia să cânt în același timp”

Până la început de mai, a avut un program plin de repetiții dificile, în care a îmbinat canto, coregrafie, dramaturgie...

„Coregrafia nu a fost o glumă, indiferent de faptul că trebuia să respirăm și să cântăm. Chiar am mers la sală ca să-mi antrenez respirația și rezistența. Coregrafia a fost pusă în scenă de două profesioniste una dintre care este coreograful principal al Braziliei. Dar, atât timp cât procesul de lucru era și distractiv, s-a mai redus din dificultate, era ca o sărbătoare nu o repetiție”.

Între timp, se făceau și costumele pentru fiecare din cei 700 de participanți la spectacol.

„A fost un designer arhicunoscut în Spania, Pablo Romires, care a venit cu noua sa colecție, gândită special pentru această operă. Toate au fost create individual pentru fiecare artist. Iar toată încălțămintea a fost pusă la dispoziție de două creatore din Armenia”. 

„Eu consider că debutul meu a fost la repetiția generală”

Deoarece biletele la cele trei spectacole planificate erau demult vândute, la solicitarea melomanilor, s-a decis vânzarea de bilete și pentru repetiția generală. Sala cu o capacitate de 2000 de oameni era arhiplină. Prin urmare, și emoțiile au fost pe măsură.

„Eu consider că debutul meu a fost anume la repetiția generală. A fost probabil cea mai frumoasă zi din toate spectacolele. Eu sunt foarte și foarte norocoasă și multumesc pentru oportunitatea de a debuta în Carmen pe așa o scenă mare, imensă”.

Recunoaște că a fost o responsabilitate dublă: propriul debut în rol de Carmen și premiera pentru Teatrul din Sao Paulo.

„Ideea în sine de a debuta în Carmen e foarte stresantă, fie la Chișinău, la Craiova sau într-o casă de cultură tot e stresantă, dar atâta timp cât ești într-un teatru foarte mare pe care trebuie să o umpli cu sunet fără microfon...” 

Am simțit cum Carmen a mea s-a născut... A apărut o nouă Carmen! Mi-am dezgolit sufletul în fața publicului și am venit cu propriul mesaj, probabil de asta am fost primită atât de cald. Sentimentele pure și trăirea adevărată e înțeleasă pe orice continent, dacă răzbați la sufletul omului, nu mai contează continentul sau limba”.

Iar reacția publicului a fost peste așteptări.

„A fost fatal pentru mine. La spectacol au fost ovații de care nu am mai auzit, tropăiau și din picioare, credeam că vine un val de cutremur. Am avut senzația că am cucerit Everestul”.

„Se uitau la mine ca la o divinitate”

În teatrul din Sao Paulo există tradiția ca după fiecare spectacol, soliștii să iasă în hol pentru a se întâlni cu spectatorii.

„Am ieșit în hol, știam tradiția. Am ieșit, toată lumea amabilă, politicoasă, aplaudau și se uitau la mine ca o divinitate, ceea ce m-a speriat, sunt și eu om”.

Dar ceea ce a urmat a fost asemenea unor scene rupte din film.

„A început nebunia, cineva din spectatori a vrut o poză și un autograf, i-am zâmbit, am zis da și deodată s-a format un rând imens de oameni și au început între ei să se certe care e primul. La un moment dat, m-au înconjurat, m-au înghesuit, mă simțeam ca într-un troleibuz din Chișinău. Mă trăgeau de mână, de haină, mi-au rupt un pic trena rochiei. A fost ca un comportament al fanilor pop, dar nu de operă. Iar când au văzut că vreau să plec, a început un soi de panică și în acel moment m-am simțit chiar un pic speriată”.

Cineva din staff-ul teatrului a încercat să o scoată din mulțime, dar nu a reușit și a fost nevoie să intervină cei din pază ca să o „fure” efectiv dintre fani.

Eu nu pot să joc, eu trebuie să trăiesc

După repetiția generală, care a făcut furori, a urmat premiera și încă două spectacole care au umplut până la refuz sala Teatrului Municipal din Sao Paolo.

„Fiecare spectacol a fost diferit. Trebuia să repornesc emoții și stări noi, pentru că celelalte erau expirate și nu le credeam nici eu. Eu nu pot să joc, eu trebuie să trăiesc. E un minus profesional, dar e un plus pentru public. A trebuit să trec printr-un maraton de patru spectacole, fără să ofer spațiu și timp vocii mele, de asta a fost o provocare”.

Dar a meritat fiecare emoție, pentru că ceea ce a trăit pe scena din Brazilia a fost „fierbinte”.

„A fost foc și pară. Probabil încă nu am găsit cuvintele potrivite. Încă sunt într-un vacuum, trebuie să analizez foarte bine, dar pot declara cu certitudine că e una dintre cele mai aprinse experințe din viața mea și cea mai frumoasă. Plus că e o treaptă nouă pentru mine, pentru cariera mea. Cu acest proiect am pășit și eu la alt nivel, într-un timp foarte scurt”.

Carmen din țara cu vin și mămăligă

Premiera „Carmen” la Theatro Municipal de São Paulo, cu o moldoveancă în rol principal a fost pe larg reflectată în presa de specialitate. Criticile au fost în mare parte pozitive și peste așteptări, dar au fost și unele mai speciale.

„Unul dintre critici s-a documentat bine și pe lângă comentariile profesionale, acesta a menționat că sunt din Moldova, a scris despre vin și mămăligă care ar fi faimoase în țara noastră, într-un mod amuzant”. 

Săptămâna trecută, Lilia a revenit în România, unde s-a mutat de aproape doi ani. Recunoaște că are nevoie de timp pentru a procesa experiența braziliană, dar în același timp trebuie deja să revină la note și partituri, deoarece curând o așteaptă o nouă premieră la Opera din București, dar și un proiect inedit în Italia. De altfel, spune că are contracte încheiate până în 2025.

Mezzosoprana Lilia Istratii a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, între 2013 și 2019, absolvind cu un master, specializarea bel canto. A debutat la Teatr Wielki Opera Narodowa (Polonia) în 2019 ca Olga în „Evghenii Onegin”. A fost angajată a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, până în 2022, după care a fost solistă la Opera din Craiova. Acum este stabilită la București.

*„Carmen” este o operă, compusă de Georges Bizet, după nuvela anonimă a lui Prosper Merimee. Acțiunea se petrece în fosta fabrica de tutun din Sevilla, unde subofițerul Don Jose Lizarrabengoa s-a îndrăgostit de frumoasa țigancă Carmen. 

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/VIDEO/ Enigma finanțării Marșului familiei tradiționale. Novac: „Nu e organizator nimeni”. Participant: „Am venit la circ”
/VIDEO/ Enigma finanțării Marșului familiei tradiționale. Novac: „Nu e organizator nimeni”. Participant: „Am venit la circ”
/VIDEO/ Marșul familiei tradiționale sau Drumul crucii? Momentul în care oamenii sărută icoane în fața Circului
/VIDEO/ Marșul familiei tradiționale sau Drumul crucii? Momentul în care oamenii sărută icoane în fața Circului
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ Ecoul avertizării SUA, Marii Britanii și Canadei. Igor Grosu: „Moscova acționează prin oamenii fugarului Șor”
/VIDEO/ Ecoul avertizării SUA, Marii Britanii și Canadei. Igor Grosu: „Moscova acționează prin oamenii fugarului Șor”
/VIDEO/ Marș cu preoți și icoane, contra manifestației LGBT+. Igor Dodon: „Sunt pentru familiile tradiționale”
/VIDEO/ Marș cu preoți și icoane, contra manifestației LGBT+. Igor Dodon: „Sunt pentru familiile tradiționale”

/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”

missing
15 iunie 2024, ora 22:10

Istoria pe care o vom relata în continuare este despre un moldovean, care nu este la prima experiență de muncă peste hotare. De această dată însă lucrurile nu au mers ca înainte. Cazul lui reflectă foarte bine riscurile la care sunt supuși oamenii atunci când aleg să lucreze în afara țării, fără contract de muncă, fără să știe unde mai exact merg și cine este angajatorul. A ajuns să muncească în condiții grele, în Germania, cu mâncare puțină și fără să fie plătit conform înțelegerilor. Bărbatul, care ne-a cerut să nu-i divulgăm identitatea, ne-a relatat totul într-un interviu, în care a dezvăluit și numele persoanei care l-ar fi dus de nas. Din spusele lui, este vorba de o femeie grațiată de președintă, acum trei ani, după ce fusese condamnată pentru escrocherie. De partea cealaltă, femeia a negat toate acuzațiile. 

„Am intrat pe rețelele sociale, unde merg anunțuri cu lucru peste hotare și am găsit-o pe doamna Natalia. Ne-am sunat, ne-a spus că îi trebuie lucrători ca să muncească. Eu i-am spus că am pașaport românesc și pot ca să lucrez și mi-a spus bine, trebuie să vă apropiați la lucru. Mi-a dat numărul unde trebuie să mă duc, în Frankfurt. Am ajuns la fața locului, am intrat la cazare și am început a lucra.”

Bărbatul ne-a rugat să nu-i divulgăm numele pentru că nu vrea să-l recunoască apropiații. Dar și pentru că îi este jenă pentru situația în care s-a pomenit. A vrut în schimb, prin acest interviu, să-i atenționeze și pe alții ca să nu pățească la fel. Spune că, după ce a ajuns la locul de muncă, conform înțelegerilor, trebuia să primească pentru hrană săptămânal câte 100 de euro. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat, respectiv, după o perioadă, el și ceilalți cinci colegi de-ai săi au rămas fără proviziile de acasă. Pentru că nu prea aveau ce mânca, au început tot mai insistent să ceară angajatorului să-și respecte promisiunea. 

„A trecut o săptămână, două și am început a suna că nu avem de mâncare, că nu avem asta. Și doamna tot ne spunea mâine, poimâine, mâine, poimâine, ne trimitea câte o sută de euro la șase oameni pe o săptămână, se întâmpla când ne trimitea mai puțin, dar ne spunea că o să vină și persoana de acolo, o să vină Miki și o să vă ia de mâncare, o să vă ia tot ce vă trebuie.”

Unele discuții cu femeia care le-a oferit acest loc de muncă erau filmate, pentru ca posibile dovezi. 

Conform spuselor bărbatului, nu primeau nici măcar echipamente de protecție, deși zilnic dărâmau pereți. 

„Ne-a dat o mască la o săptămână, și pe urmă a zis că o să ne dea alta. Domnul care a fost cu noi a plecat și pe urmă nu ne-a mai dat, o foloseam, o spălam, iar o puneam și tot așa. - Dar dumneavoastră nu v-ați întâlnit cu doamna Natalia aici în Moldova și nici când ați ajuns acolo? - Nici nu am văzut-o vreodată, de când am ajuns.” 

Și tot din spusele lui, atunci când a plecat la Frankfurt, i s-a promis un salariu de zece euro pe oră, dar când a ajuns acolo a aflat că va primi cu un euro mai puțin. Mai mult decât atât, bărbatul susține că nu a văzut-o niciodată pe femeia cu care a vorbit pentru angajare și că s-au auzit doar la telefon. 

„Eu mi-am făcut niște poze pentru mine ca să am o dovadă, dar băieții fiind tineri, poate nu și-au dat seama la ce o să se ajungă. - Dar dumneavoastră ați mai fost la lucru în străinătate așa? - Păi am fost dar nu am pățit așa. - Niciodată? - Niciodată. - Păi și cum v-ați dus fără să cunoașteți? - Păi am avut încredere că ne-a spus că totul e ok, nu vor fi probleme. - V-a povestit frumos, da? - Foarte frumos, foarte frumos până am ajuns. Dar am ajuns și a început să spună vorbe cu amăgeli. 

- Dar cât timp v-a promis așa, fără să vă dea banii? - Nouă ne-a spus că pe data de 15 aprilie, primim salariul pe martie și nu am primit nici în ziua de astăzi. Mi-a dat numai avans, când am venit acasă cu piciorul. Mi-a dat o sută de euro la paște, ca să întâlnim Paștele și 400 ca să vin acasă să-mi tratez piciorul. Cât ați lucrat acolo dumneavoastră? - O lună jumătate. - Și cât mai are să vă dea acum, dacă ar fi după calculele dumneavoastră? - Dacă ar fi cum a spus, după calculele mele, are să-mi dea peste două mii. Dar am lăsat că mi-a zis că are copii, că sunt bolnavi. I-am spus că înțeleg, și am zis să-mi trimită măcar ale mele două mii, măcar. Dar dacă ar fi total, 2417 euro trebuie să-mi trimită.” 

După o perioadă, acesta a avut un accident la locul de muncă. Pentru că are și diabet, a ales să se întoarcă acasă pentru a se trata. După spusele lui, femeia care l-a angajat i-a oferit o sută de euro la paște și patru sute de euro pentru tratament. După aceea, a început așteptarea pentru restul „salariului”, care nu părea să mai ajungă, primind doar promisiuni.

„Am fost să fac plângere, cu avocatul m-am consultat, ce să fac și am depus cererea pentru a da în judecată pentru că altfel nu putem scoate la iveală dreptatea. - Și mergeți în instanță, da? - Da. Eu trebuie să plec, dar i-am spus că eu las tot pe avocat și el hotărăște totul, că eu am credite și nu pot să rămân.” 

Între timp, omul nostru a aflat cine este persoana cu care a vorbit la telefon și care, conform spuselor lui, i-a promis că îl va angaja oficial în Germania pentru a nu avea probleme. Este vorba de Natalia Ursachi, femeia grațiată de președinta Maia Sandu în anul 2021, condamnată pentru escrocherie și care avea, la întreținere, cinci copii.

Am încercat insistent să discutăm cu femeia acuzată că ar duce de nas moldoveni. După câteva încercări, am găsit-o pe Whatsapp, iar discuția a fost una lungă. Femeia se apără și spune că ea nu are nici o firmă și nu face angajări. Ea personal lucrează în Germania pentru a-și putea întreține copiii.

„N-a lucrat pentru mine nimeni domnule, deoarece eu nu am firmă. Eu muncesc la curățenie, am dovezi. Omul dacă mă sună de exemplu, nu că mă sună, că sunt cunoscuți și au rămas pe străzi, în Cehia au rămas. I-am ajutat, i-am băgat la muncă, nu i-am angajat eu, pentru că nu sunt eu, eu le dau numărul la firmă. Eu am dovezile toate că au fost transferați banii, am tot la mâna mea. Păi oamenii în modul ăsta vor să scoată bani din mine, sau cum vor să facă oamenii ăștia, că nu înțeleg. Eu am dovezile și mă duc și-i dau în judecată. Eu muncesc la curățenie, de la ora 4 dimineață până la ora 11 noaptea. 

- Și cum vă descurcați cu programul ăsta? - Uite așa mă descurc, dorm câte două ore că am cinci copii, am credit de achitat, știți problema mea care este. Eu mă duc odată la trei luni acasă și cheltui numai pe drum o mie, o mie două sute de euro. Eu am dovezi unde muncesc, am dovezi, am tot la mâna mea, eu nu vreau să-mi fac singură probleme. - Eu de asta și vă întreb, că ați trecut prin ce ați trecut și nu cred că vreți să aveți probleme. - Păi da, dar lumea mă amenință pe mine că nu au luat trei, patru sute de euro care le-au pus amendă că au stricat schelele pe acolo, care costă două mii de euro? Păi nu pot să scoată din mine banii ăia, ei și în casa mea au trăit.” 

Femeia are și ea acuzații în adresa bărbaților care s-au plâns că au fost mințiți. 

„Au muncit patru luni de zile și a fost totul ok, acum la urmă au făcut probleme și s-au dus beți și a venit poliția cu toate că munceau ei la negru, că am dovezile și astea, eu tot am în telefon, tot am salvat. - Tocmai ce mi-ați spus că i-ați ajutat să se angajeze, cum lucrau la negru? - Păi la negru, nu aveau acte românești. Cu pașaportul nostru, aici în Germania nu ți se dă voie să muncești. - Aveau contracte de muncă? - Nu. Ei sunt un grup, care umblau aici, erau cinci sau șase băieți care umblau cu furatul, sunt înregistrați și aici la Poliție de unde m-am dus eu și i-am scos, nu mergeau la muncă, multe sunt. Păi și normal că dacă lui i-a dat amendă cinci sute de euro că au lipsit de la muncă și au stricat schelele alea și pereții care nu trebuia, omul s-a dus cu 50 de mii de euro în minus. Și le-a spus, patronul cu ei a vorbit, atunci cum pot să mă scrie pe mine?”

Natalia Ursachi ne-a spus că și ea lucrează la negru pentru a-și întreține copiii și nu vrea să-și creeze probleme, mai ales că, încă se află în perioada de probațiune, după ce a fost grațiată.

„Aici în primul rând nu poți să faci chestiile astea, deoarece suntem la negru toți. Nu avem acte, eu nu pot să bag oameni la lucru cu ochii închiși. - Dar dumneavoastră acolo tot la negru lucrați? - Dar cum muncesc, nu am acte. - Păi și cum lucrați? Trei luni acolo, trei luni acasă, sau cum? - Trei luni muncesc aici, apoi vin acasă și stau o lună, cât pot, că nu am cum să stau acasă, vreau să mă înțelegeți.” 

În ziua în care am sunat-o, era ziua ei de naștere. Femeia s-a emoționat și a încercat să dea vina pe soartă, pentru tot ceea ce i se întâmplă în ultima perioadă.

„Fără copilași nici nu știu cât am plâns. Azi e ziua mea, și nu sunt lângă ei. - La mulți ani, doamna Natalia. - Mulțumesc. Dar la mine permanent e așa, de ziua mea m-au închis în pușcărie degeaba, acum lumea scrie plângeri degeaba, nu știu ce soartă am. Asta de bunătatea pe care o am eu, dar am zis că mai mult nu mai ajut pe nimeni, chiar să-i văd la pământ aici. Numai eu știu când am venit în Germania, nu m-a ajutat nimeni, singură știu cum am dormit, și pe străzi, și pe unde, ca să fac un ban să pot ieși din credit, să pot ieși din datorii. - Cum s-a schimbat viața dumneavoastră după ce ați fost eliberată din închisoare? Ce ați făcut după, cum e viața dumneavoastră acum? - Am plecat direct în străinătate și achit și creditul și fata îmi învață în Rusia. Și acasă întrețin și copiii, cum credeți o mamă singură la cinci copii?” 

La câteva zile după filmarea interviului, bărbatul ne-a contactat și ne-a spus că femeia i-a trimis banii datorați, după ce i-a spus că a mers la avocat și va ajunge în instanța de judecată.

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram