Apa mării în Thailanda s-a încălzit până la aproximativ 33 de grade Celsius, pe fondul unui val de căldură regional și amenință recifele de corali. Cândva vibranți și colorați, la aproximativ cinci metri adâncime, coralii au devenit albi din cauza temperaturilor ridicate ale apei, spun oamenii de știință. Fenomenul îngrijorează bilogii marini, dar și comunitățile de pescari care se tem că vor rămâne fără surse de existență.
Reciful de corali din imagine este situat la aproximativ 250 de kilometri sud-est de capitala Bangkok. Biologii marini care au efectuat scufundări în zonă au remarcat albirea masivă a acestora. Motivul ar fi creșterea drastică a temperaturii apei, care a depășit media tolerată de corali.
„Nu am putut găsi un singur coral sănătos. În acest moment, cea mai mare parte a devenit palid la culoare. Aproximativ 20 până la 30 la sută se află în mijlocul albirii, iar 5 la sută au murit deja din cauza creșterii temperaturii. Fenomenul are un ritm destul de rapid. Au existat rapoarte despre albirea coralilor la mijlocul lunii aprilie, iar în 2 până la 3 săptămâni, unii dintre corali au murit deja din cauza albirii, foarte puțin a rămas neafectat”.
Fenomenul a fost semnalat și de pescarii locali. Oamenii își fac griji că singura lor îndeletnicire, care le asigură existența este amenințată. Fructele de mare pe care le exportă în Vietnam și China se adăpostesc în apropierea recifelor de corali, iar dispariția acestora va duce în timp la migrarea micilor vietăți marine în alte zone.
„Când nu este albit, sănătos și abundent și ieși la pescuit noaptea, poți să prinzi cu ușurință calmari și pești lângă reciful de corali. Anterior când ieșeam noaptea la pescuit ne întorceam cu capturi în valoare de cel puțin 55 $ - 83 $. Dacă toți coralii ar muri, am avea probleme. Creaturile care trăiesc în zone puțin adânci vor migra toate în altă parte”.
Și oamenii de știință sunt alarmați. Potrivit lor, recifele deteriorate pot avea un impact semnificativ asupra biodiversității marine.
„Dacă ne uităm la locația recifului de corali, acesta servește ca o barieră critică împotriva valurilor mării. Reciful de corali de la Chao Lao se află în ape puțin adânci, la aproximativ 3-4 metri adâncime, care nu depășește 5 metri. Prin urmare, în termeni de pescuit, acest recif de corali acționează ca o sursă de producție de fructe de mare”.
Biologii marini spun că coralii au supraviețuit multe sute de ani și speră că sezonul musonic ce se apropie va aduce sufieciente precipitații pentru a regla temperatura apei din mare. Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, în lipsa unor măsuri drastice care să limiteze încălzirea globală, până la 90 la sută din recifele de corali ar putea să dispară în următorii 25 de ani.