Trei din cei patru candidați la concursul pentru funcția de procuror general au fost promovați la etapa de interviu. Este vorba despre trei procurori: Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
Fostul lector universitar, Grigore Vornicescu, rămâne în afara cursei pentru șefia Procuraturii Generale. Potrivit CSP, acesta nu a întrunit anumite condiții pentru participare la concurs, de exemplu, nu a deținut cel puțin 5 ani funcția de judecător, avocat, procuror sau ofițer de urmărire penală.
De asemenea, acesta nu a prezentat tot setul de acte necesare până la perioada limită: cazierul judiciar detaliat, certificatul medical privind starea sănătății, referința de la ultimul loc de muncă, scrisoarea de motivație și conceptul de management și dezvoltare instituțională.
Proba interviu va avea loc săptămâna viitoare, pe 30 mai. Dacă rezultatele concursului se aprobă, dosarul candidatului este transmis comisiei Vetting. În cazul unui aviz pozitiv, CSP propune președintelui țării emiterea unui decret de numire a candidatului în funcția de procuror general. Președintele țării poate respinge motivat candidatura propusă de CSP și restitui dosarul acestuia. În acest caz, CSP are opțiunea de a declara nul concursul și de a numi un nou concurs la funcția de șef al PG sau să propună repetat Președintelui țării același candidat. În cazul propunerii repetate a candidatului, președintele este obligat să emită decretul de numire în maximum 5 zile.
Precizăm că autoritățile vor să grăbească numirea unui procuror general, după ce europenii ne-au spus că lipsa unui șef la Procuratura Generală este restanța care ne mai desparte de startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Amintim că concursul anterior, lansat de CSP în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviu susținută de candidați. S-a întâmplat după ce membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre candidați. Pentru că actualul regulament nu prevedea nimic despre ce se poate întreprinde în acest sens, CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului. Cinci zile mai târziu, Olesea Vîrlan a demisionat.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. Pe parcursul ultimilor doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.