Fosta judecătoare Ludmila Ouș, care activează în prezent în cadrul Inspecției Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii cere despăgubiri morale de 3 milioane de lei de la stat, pentru că a fost învinuită în dosarul numit generic „mită pentru judecători”, iar apoi achitată de instanța de judecată. Procesul civil împotriva Ministerului Justiției a fost inițiat de Ouș în vara anului trecut și se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
În toamna anului 2018, Ludmila Ouș, împreună cu alte 4 magistrate, au fost învinuite într-un dosar de corupție care a scandalizat atunci opinia publică. Judecătoarele au fost acuzate de procurori că au primit mită, pentru mai multe hotărâri adoptate. Una dintre magistrate chiar a fost filmată în birou, cu o cameră ascunsă, în timp ce număra bancnote de euro și împărțea banii în plicuri improvizate.
În martie 2021, judecătoarele au fost achitate pe motiv că faptele nu întruneau elementele infracțiunii. Anterior, la solicitarea lor, mai multe dintre probele procurorilor din dosar au fost anulate de instanță, din cauza unor vicii de procedură. Singurii pedepsiți pe acel dosar au fost medicul care a dat mită și care și-a recunoscut vina și un asistent judiciar care a intermediat mita, condamnat cu suspendare.
Prejudiciu moral de 3 milioane de lei
Cu cazierul curățat, ex-judecătoarea Ludmila Ouș cere acum în judecată un prejudiciu moral de 3 milioane de lei. Acesta ne-a explicat cum a estimat suma fabuloasă pe care o cere de la stat.
Ludmila Ouș: „Am analizat practica judiciară și CtEDO. Reieșind din faptul că eu am fost acuzată pe 4 componente de infracțiune, dintre care o parte sunt grave și o parte excepțional de grave, au fost aplicate toate măsurile speciale de investigații posibile și imposibile. S-a constat până la urmă că a fost ilegal și nici nu s-a constatat de fapt nicio probă în aceste măsuri speciale de investigație. În afară de aceasta, am fost presată să demisionez și am rămas în drum, în stradă. Și nu numai asta, reputația mea profesională a căzut total”.
În același proces, Ludmila Ouș cere statului să-i achite peste 130 de mii de lei, salariul ratat în perioada în care a fost suspendată din funcția de judecător și alte o sută de mii de lei, pentru că a fost lipsită de dreptul de a munci în calitate de avocat. În 2019, Uniunea Avocaților a refuzat să-i ofere licență, din cauza problemelor reputaționale. Și-a obținut însă licența prin hotărâre de judecată, în 2020.
Ludmila Ouș insistă că în 2018 a fost anchetată penal la comandă politică, cu scopul de a o îndepărta de la examinarea unor dosare de rezonanță.
Ludmila Ouș: „Aveam dosarul Țuțu pe care trebuia să-l finisez în noiembrie. Eram deja la pledorii și trebuia să-l finisez. Știți că Țuțu era candidat la deputat la alegerile care urmau sa aibă loc în luna februarie. În afară de asta, aveam dosarul în procedură cu tentativa de omor al lui Plahotniuc. Evident că se dorea ca acest dosar să-l ia de la noi, pentru că nu îndeplineam indicațiile respective. După reținerea și înlăturarea noastră, primul dosar care a fost luat din gestiune a fost dosarul acesta”.
Ludmila Ouș activează în prezent în cadrul Inspecției Judiciare de la CSM. Anul trecut a candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dar s-a retras din concurs înainte de evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Ulterior, Ludmila Ouș a candidat la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, dar a refuzat să se prezinte la audierile Comisiei de Vetting.
Ce sume solicită cu titlu de prejudicii morale și judecătorii vizați în cunoscutul dosar Laundromat vedeți în ancheta publicată recent la Cutia Neagră PLUS.