Nu este de acord cu pensia pe care o primește și Pantelimon Moisei, un locuitor al capitalei, care a lucrat, o bună parte din viață, la o companie privată. Pensionarul este supărat pe angajator pentru că nu ar fi reflectat, la stat, tot salariul pe care-l primea. Adică, în loc de 4 mii, pentru care semna, oficial primea... 500 de lei. Respectiv, contribuția pentru fondul social era mică. Spune că a încercat să rezolve amiabil situația și a cerut angajatorului să confirme tot salariul, dar și toate orele de muncă pe care le lucra. Dar, pentru că nu a fost posibil, s-a adresat în instanță. De două luni, dosarul său este la Curtea Supremă de Justiție. A întrebat când ar putea avea o finalitate, iar răspunsul a fost că „în vreo 5 ani”. Angajatorul, de altfel, a fost și ministru al Comerțului în primele guverne de după independență, neagă toate acuzațiile.
„Am activat la societate pe acțiuni LT Petricani 33, administrator era domnul Tudor Slănină. Am activat deodată un an de zile ca sudor, pe urmă m-am transferat. Tot la dânșii am fost ca paznic, de bază era. Pe urmă eram responsabil de apă și canalizare, responsabil pe sala de cazane pe gaz și cazane pe aburi, unde am fost trimis de către domnii și am terminat cursurile speciale.
Și pentru toate, ceea ce lucram, eram remunerat. Nu spun că nu era achitat, era achitat salariu foarte, foarte bun. Când ziceți foarte bun? - Pe timpurile celea, când m-am angajat, era de 4 mii, în 2003. Și eram foarte satisfăcut. Creștea și salariul, și responsabilitatea”.
Pantelimon Moisei afirmă că, în borderoul de salarii, semna pentru o leafă lunară de 4 mii, chiar din primii ani de angajare. Dar, când a venit vremea să se pensioneze, a aflat că salariul său, din acea perioadă, era de opt ori mai mic.
„- Dovada de 4 mii de lei, de la domnii. - Deci v-ați pensionat în anul?... - 2016 - În care vedem salariul lunar de funcție, 4 mii de lei. - Da. Dar când m-am pensionat mi s-a stabilit o pensie de 1,119 lei. - Când ați văzut această sumă...? - Iată, suma de la CNAS. - Când ați văzut-o credeați că e o eroare...? - Când am văzut-o mi se părea că așa-i la toți, la toți se dă așa pensie, atunci așa era. Era salariul bun, când am început, zic, ia stați bre. Eu având așa salariu mare și așa pensie mică. Și am fost la CNAS, și zic, fetelor ce se întâmplă? - Noi calculăm pensia după datele de la care ne prezintă organizația unde lucrați. Și mi s-a eliberat un extras din contul meu personal, mi le-a prezentat și citit, prezentat niște cifre, m-ai să cad jos. În primul rând, salariul era de 500 de lei indicat”.
Fostul salariat susține că a încercat să soluționeze problema pe cale amiabilă. S-a adresat cu un demers către conducerea companiei, prin care a cerut să i se prezinte borderoul salarial, pe care semna pentru leafa primită lună de lună. Dar zice că a fost refuzat, pentru că ar conține date cu caracter personal ale altor angajați.
„M-am mai gândind eu la dânșii și zic să depun o cerere chemare în judecată, invocând că, privind refuzul de a-mi elibera careva copii de la borderoul cu salariu pe perioada activității, 2003-2018. A fost o ședință de judecată. La judecătoria Centru, acolo se examinează problemele date. Prima judecată a fost de a soluționa întrebările amiabil. La judecată domnul nu s-a prezentat, a venit avocatul. Și cererea mea a fost respinsă cu dreptul de a fi atacată la Curtea de Apel. Am atacat la Curtea de Apel, unde la Curtea de Apel a fost acceptată cererea mea și transmisă înapoi la judecătoria Centru”.
Și din nou cererea i-a fost respinsă, dar cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.
„Așa, 4 ani de zile. Am depus o cerere către Judecătoria Centru. Rog frumos să fie examinat dosarul meu în timp de urgență, așa cum prevede legea. Că dosarele care se supun codului de procedură civilă, să fie examinate de urgență și în timp foarte scurt.
Și acuma dosarul meu se află la Curtea Supremă de Justiție. - Cam de cât timp se află la Curtea Supremă? - Deja de vreo două luni de zile. Am achitat toate impozitele care se cer, am achitat chitanța, tot cum trebuiește. Mi-au spus că nu mai trebuie nimic, tot normal. Au trecut deja aproape două luni de zile, am sunat la cancelarie. - Fetelor ce se aude cu dosarul meu? le dau numărul la dosar. - Dosarul este, dar el este în perioadă de așteptare. - Nu a revenit niciunui judecător... - Nu, nici un judecător să-l ia. Zic: Cât pot să aștept, cât e această perioadă de așteptare? Dacă e dosarul dumneavoastră, cum e clasat el, undeva 5-6 ani. Zic, vă mulțumesc frumos, undeva mi-ați dat 5-6 ani de viață. Iată problema”.
Pensionarul speră ca decizia Curții Supreme să-l prindă în viață.
„Eu nu doresc nimic, nici de la CNAS. Doresc de la Prometeu, de la domnul Slănină Tudor, să achite diferența ceea care nu a fost corect mie. Nu corect, dar legal. Orele sunt incluse și dovedite și de dânșii, că am lucrat atâtea ore - să fie transmise la CNAS. Dar CNAS-ul să facă recalcularea pensiei. Și gata. Mai mult nu doresc nimic, nu doresc război, doresc pace, și mai departe să fie recalcularea pensiei”.
Chiar și după ce a ieșit la pensie, bărbatul continuă să muncească, tot în serviciul de pază, doar că la o altă întreprindere.
„Activez, și activez și la moment. Pentru că cu pensia asta mi-a stabilit-o el... Pensia să fi fost stabilită deodată normal, era pensie mai mare la mine, dar sunt nevoit să lucrez și la moment. - Ați încercat să înțelegeți cam cât era să fie pensia dacă era stabilită corect, dacă să fi luat acel salariu de bază, de 4 mii de lei? - Dacă salariul e 4 mii de lei și scoateți 500 de lei, de 3-4 ori mai mult trebuia să fie. La mine trebuia să fie undeva în jur de 3 mii de lei”.
Tot el ne-a pus în legătură cu o altă fostă angajată a companiei, Larisa, unde a muncit și el, care ne-a spus că a ieșit cu o pensie de circa 800 de lei, deși ridica salarii, în cele mai bune perioade, de circa 5-6000 de lei.
„Eu am lucrat la sezon, știți cum. Eu am lucrat patru luni și pe urmă eram din cont propriu, sau cinci luni și apoi din cont propriu. Eu să vă spun sincer, nu știu cum mi-o pus mie pensia. Da, am ieșit cu pensia mică, nu-s mulțumită, dar cred că s-au împărțit lunile acelea pe care le-am lucrat și de-atâta. Eu am lucrat 20 și ceva de ani, dar cred că s-au luat numai lunile acelea în care mi-au transferat banii”.
Am luat legătura și cu administratorul companiei, Tudor Slănină. Acesta ne-a dezvăluit, printre altele, că a deținut funcția de ministru al Comerțului, în primele guverne de după independență. Inițial, ne-a spus că nu înțelege despre ce fost angajat vorbim. Cu toate acestea, a negat că ar fi existat diferențe între salariile achitate și cele raportate către stat.
„Ei au cartelele de muncă, ce e scris în borderourile de plată. Cum adică s-au dus și acolo a arătat că au primit chipurile salarii mici, dar în borderou au primit salarii... Cum s-au semnat în borderou, așa au fost salariile. Eu nu pot spune acuma ce a fost, cum trebuie. Trebuie documente de ridicat, cine, nu cunosc”.
Apoi am convenit să continuăm discuția după ce-i expunem întrebările detaliat. În cadrul unei convorbiri ulterioare la telefon, Slănină a negat toate acuzațiile aduse și s-a arătat mirat de interesul echipei noastre pentru cazul pensionarului.
„Noi ne-am apărat și în instanță, peste tot ni s-a dat câștig de cauză. El a pierdut. La Curtea de Apel tot a pierdut. Noi am anexat toate documentele. El acum s-a adresat la Curtea Supremă. Rămâne să vă faceți concluzia. - Sunteți procuror, judecător, de ce vă ocupați cu investigații de chestiuni juridice. - Eu nu dau verdicte. - Presupun că vă cunoașteți”.
Potrivit acestuia, în toate instanțele de până acum au fost prezentate toate copiile documentelor ce-ar demonstra că fostul angajat nu are dreptate. Acum, compania este gata să se apere și la Curtea Supremă de Justiție.
Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări!
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae