/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 846: Incendiu la Azov și 32 de atacuri rusești. Zelenski, considerat lider legitim de mulți ucraineni

/VIDEO/ Primea 4 mii de lei, dar leafa declarată era de 500 de lei. Acuzațiile unui pensionar aduse fostului angajator, cândva ministru

missing
26 mai 2024, ora 10:00

Nu este de acord cu pensia pe care o primește și Pantelimon Moisei, un locuitor al capitalei, care a lucrat, o bună parte din viață, la o companie privată. Pensionarul este supărat pe angajator pentru că nu ar fi reflectat, la stat, tot salariul pe care-l primea. Adică, în loc de 4 mii, pentru care semna, oficial primea... 500 de lei. Respectiv, contribuția pentru fondul social era mică. Spune că a încercat să rezolve amiabil situația și a cerut angajatorului să confirme tot salariul, dar și toate orele de muncă pe care le lucra. Dar, pentru că nu a fost posibil, s-a adresat în instanță. De două luni, dosarul său este la Curtea Supremă de Justiție. A întrebat când ar putea avea o finalitate, iar răspunsul a fost că „în vreo 5 ani”. Angajatorul, de altfel, a fost și ministru al Comerțului în primele guverne de după independență, neagă toate acuzațiile.

„Am activat la societate pe acțiuni LT Petricani 33, administrator era domnul Tudor Slănină. Am activat deodată un an de zile ca sudor, pe urmă m-am transferat. Tot la dânșii am fost ca paznic, de bază era. Pe urmă eram responsabil de apă și canalizare, responsabil pe sala de cazane pe gaz și cazane pe aburi, unde am fost trimis de către domnii și am terminat cursurile speciale.

Și pentru toate, ceea ce lucram, eram remunerat. Nu spun că nu era achitat, era achitat salariu foarte, foarte bun. Când ziceți foarte bun? - Pe timpurile celea, când m-am angajat, era de 4 mii, în 2003. Și eram foarte satisfăcut. Creștea și salariul, și responsabilitatea”.

Pantelimon Moisei afirmă că, în borderoul de salarii, semna pentru o leafă lunară de 4 mii, chiar din primii ani de angajare. Dar, când a venit vremea să se pensioneze, a aflat că salariul său, din acea perioadă, era de opt ori mai mic. 

„- Dovada de 4 mii de lei, de la domnii. - Deci v-ați pensionat în anul?... - 2016 - În care vedem salariul lunar de funcție, 4 mii de lei. - Da. Dar când m-am pensionat mi s-a stabilit o pensie de 1,119 lei. - Când ați văzut această sumă...? - Iată, suma de la CNAS. - Când ați văzut-o credeați că e o eroare...? - Când am văzut-o mi se părea că așa-i la toți, la toți se dă așa pensie, atunci așa era. Era salariul bun, când am început, zic, ia stați bre. Eu având așa salariu mare și așa pensie mică. Și am fost la CNAS, și zic, fetelor ce se întâmplă? - Noi calculăm pensia după datele de la care ne prezintă organizația unde lucrați. Și mi s-a eliberat un extras din contul meu personal, mi le-a prezentat și citit, prezentat niște cifre, m-ai să cad jos. În primul rând, salariul era de 500 de lei indicat”.

Fostul salariat susține că a încercat să soluționeze problema pe cale amiabilă. S-a adresat cu un demers către conducerea companiei, prin care a cerut să i se prezinte borderoul salarial, pe care semna pentru leafa primită lună de lună. Dar zice că a fost refuzat, pentru că ar conține date cu caracter personal ale altor angajați. 

„M-am mai gândind eu la dânșii și zic să depun o cerere chemare în judecată, invocând că, privind refuzul de a-mi elibera careva copii de la borderoul cu salariu pe perioada activității, 2003-2018. A fost o ședință de judecată. La judecătoria Centru, acolo se examinează problemele date. Prima judecată a fost de a soluționa întrebările amiabil. La judecată domnul nu s-a prezentat, a venit avocatul. Și cererea mea a fost respinsă cu dreptul de a fi atacată la Curtea de Apel. Am atacat la Curtea de Apel, unde la Curtea de Apel a fost acceptată cererea mea și transmisă înapoi la judecătoria Centru”. 

Și din nou cererea i-a fost respinsă, dar cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău. 

„Așa, 4 ani de zile. Am depus o cerere către Judecătoria Centru. Rog frumos să fie examinat dosarul meu în timp de urgență, așa cum prevede legea. Că dosarele care se supun codului de procedură civilă, să fie examinate de urgență și în timp foarte scurt.

Și acuma dosarul meu se află la Curtea Supremă de Justiție. - Cam de cât timp se află la Curtea Supremă? - Deja de vreo două luni de zile. Am achitat toate impozitele care se cer, am achitat chitanța, tot cum trebuiește. Mi-au spus că nu mai trebuie nimic, tot normal. Au trecut deja aproape două luni de zile, am sunat la cancelarie. - Fetelor ce se aude cu dosarul meu? le dau numărul la dosar. - Dosarul este, dar el este în perioadă de așteptare. - Nu a revenit niciunui judecător... - Nu, nici un judecător să-l ia. Zic: Cât pot să aștept, cât e această perioadă de așteptare? Dacă e dosarul dumneavoastră, cum e clasat el, undeva 5-6 ani. Zic, vă mulțumesc frumos, undeva mi-ați dat 5-6 ani de viață. Iată problema”.

Pensionarul speră ca decizia Curții Supreme să-l prindă în viață. 

„Eu nu doresc nimic, nici de la CNAS. Doresc de la Prometeu, de la domnul Slănină Tudor, să achite diferența ceea care nu a fost corect mie. Nu corect, dar legal. Orele sunt incluse și dovedite și de dânșii, că am lucrat atâtea ore - să fie transmise la CNAS. Dar CNAS-ul să facă recalcularea pensiei. Și gata. Mai mult nu doresc nimic, nu doresc război, doresc pace, și mai departe să fie recalcularea pensiei”.

Chiar și după ce a ieșit la pensie, bărbatul continuă să muncească, tot în serviciul de pază, doar că la o altă întreprindere. 

„Activez, și activez și la moment. Pentru că cu pensia asta mi-a stabilit-o el... Pensia să fi fost stabilită deodată normal, era pensie mai mare la mine, dar sunt nevoit să lucrez și la moment. - Ați încercat să înțelegeți cam cât era să fie pensia dacă era stabilită corect, dacă să fi luat acel salariu de bază, de 4 mii de lei? - Dacă salariul e 4 mii de lei și scoateți 500 de lei, de 3-4 ori mai mult trebuia să fie. La mine trebuia să fie undeva în jur de 3 mii de lei”.

Tot el ne-a pus în legătură cu o altă fostă angajată a companiei, Larisa, unde a muncit și el, care ne-a spus că a ieșit cu o pensie de circa 800 de lei, deși ridica salarii, în cele mai bune perioade, de circa 5-6000 de lei. 

„Eu am lucrat la sezon, știți cum. Eu am lucrat patru luni și pe urmă eram din cont propriu, sau cinci luni și apoi din cont propriu. Eu să vă spun sincer, nu știu cum mi-o pus mie pensia. Da, am ieșit cu pensia mică, nu-s mulțumită, dar cred că s-au împărțit lunile acelea pe care le-am lucrat și de-atâta. Eu am lucrat 20 și ceva de ani, dar cred că s-au luat numai lunile acelea în care mi-au transferat banii”.   

Am luat legătura și cu administratorul companiei, Tudor Slănină. Acesta ne-a dezvăluit, printre altele, că a deținut funcția de ministru al Comerțului, în primele guverne de după independență. Inițial, ne-a spus că nu înțelege despre ce fost angajat vorbim. Cu toate acestea, a negat că ar fi existat diferențe între salariile achitate și cele raportate către stat. 

„Ei au cartelele de muncă, ce e scris în borderourile de plată. Cum adică s-au dus și acolo a arătat că au primit chipurile salarii mici, dar în borderou au primit salarii... Cum s-au semnat în borderou, așa au fost salariile. Eu nu pot spune acuma ce a fost, cum trebuie. Trebuie documente de ridicat, cine, nu cunosc”.

Apoi am convenit să continuăm discuția după ce-i expunem întrebările detaliat. În cadrul unei convorbiri ulterioare la telefon, Slănină a negat toate acuzațiile aduse și s-a arătat mirat de interesul echipei noastre pentru cazul pensionarului. 

„Noi ne-am apărat și în instanță, peste tot ni s-a dat câștig de cauză. El a pierdut. La Curtea de Apel tot a pierdut. Noi am anexat toate documentele. El acum s-a adresat la Curtea Supremă. Rămâne să vă faceți concluzia. - Sunteți procuror, judecător, de ce vă ocupați cu investigații de chestiuni juridice. - Eu nu dau verdicte. - Presupun că vă cunoașteți”. 

Potrivit acestuia, în toate instanțele de până acum au fost prezentate toate copiile documentelor ce-ar demonstra că fostul angajat nu are dreptate. Acum, compania este gata să se apere și la Curtea Supremă de Justiție. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

 E „strigătul specific al vitelor”, nu poate fi vorba de copiere: Reacția „Bucuria”, după ce a fost sancționată pentru plagiat
E „strigătul specific al vitelor”, nu poate fi vorba de copiere: Reacția „Bucuria”, după ce a fost sancționată pentru plagiat
Accident fatal la Frumușica: O femeie, lovită de mașină, în timp ce traversa strada neregulamentar
Accident fatal la Frumușica: O femeie, lovită de mașină, în timp ce traversa strada neregulamentar
Trei copii și doi maturi - la spital: Accident violent, cu două mașini, la Orhei. Ce spune poliția
Trei copii și doi maturi - la spital: Accident violent, cu două mașini, la Orhei. Ce spune poliția
/VIDEO/ Italia s-a angajat să sprijine Moldova în drumul spre UE. Mattarella: „Sunteți la nivel istoric parte a familiei europene”
/VIDEO/ Italia s-a angajat să sprijine Moldova în drumul spre UE. Mattarella: „Sunteți la nivel istoric parte a familiei europene”
Soarta lui Ilan Șor, pe pauză la CSJ: O nouă ședință, contramandată din cauza demisiei unui judecător
Soarta lui Ilan Șor, pe pauză la CSJ: O nouă ședință, contramandată din cauza demisiei unui judecător

/VIDEO/ Opt mii de moldoveni merg să lucreze peste hotare, prin agenții private și prin ANOFM. „Cei care pleacă individual riscă mult”

missing
18 iunie 2024, ora 15:59

Pe lângă agențiile private de recrutare, oamenii pleacă la lucru în străinătate și prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Anual, angajatorul de stat trimite circa 3 mii de cetățeni în trei țări: Israel, Germania și Bulgaria, cu care are acorduri bilaterale exclusive. Conform reprezentanților instituției, toți cei care pleacă, pe cale legală, semnează contracte de angajare pe loc, în Republica Moldova. 

„În general, persoanele care pleacă, trebuie să știe că sunt trei modalități de angajare în afara țării, și acestea sunt reglementate de legea 105 din 2018 privind ocuparea forței de muncă și asigurare de șomaj. În această lege este menționat că, modalitatea legală de angajare în afara țării, peste hotare, este: cea individuală, cea prin agenții private și cea prin acorduri bilaterale. Bine, diferența este între toate aceste trei. Individuală - este important ca omul să cunoască că nu poate pleca din țară fără un acord individual de muncă. De ce? Pentru că individual asta înseamnă că omul singur își poate lua asupra sa toate riscurile. El trebuie să cunoască din start cu ce v-a pleca, unde ajunge, care este angajatorul, care sunt condițiile de muncă, care este impozitarea și multe alte aspecte care se menționează într-un contract individual de muncă. Persoana care a ales să emigreze în afara țării fără contract individual de muncă, atunci riscă să nu aibă nici o asigurare”, a spus șefa, Direcției Migrația forței de Muncă de la ANFOM, Lilia Plugaru.

O altă posibilitate de plecare la muncă peste hotare sunt agențiile private de recrutare, numărul celor care dețin licență se apropie de 90. 

„Ce ține de Agențiile private, atunci statistica ne vorbește despre faptul că, anual avem creșteri a numărului de persoane care emigrează prin intermediul agențiilor private, și respectiv media ar fi 5-6 mii de persoane anual care pleacă prin intermediul agențiilor private de ocupare.

Cei care merg prin intermediul agențiilor private, trebuie să cunoască că, licența trebuie să fie la un loc vizibil. În acea licență trebuie să fie menționată țara pentru care această agenție privată a obținut licență. Deci, dacă omul merge într-o agenție privată și caută un loc de muncă, spre exemplu: Germania, în Olanda și în acea licență nu este menționată nici Germania, nici Olanda, atunci acea agenție privată nu este în drept să ofere asemenea servicii”. 

Moldovenii pleacă la muncă în străinătate și prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Entitate are acorduri bilaterale cu Israelul, Germania și Bulgaria. 

„Cea mai solicitată țară pentru angajare este Israelul, dat fiind faptul că este domeniul de construcție și preponderent sunt mulți bărbați, care caută un loc de muncă în afara țării în domeniul de construcție și este solicitată această țară. Germania este doar pe domeniul sezonier - în agricultură, și este de scurtă durată, este doar 90 de zile, nu 180, și persoana se întoarce înapoi acasă imediat după 90 de zile lucrate. Și Bulgaria este mai puțin solicitată, este un contract de muncă pentru un an de zile, dar ar putea fi și de 90 de zile, 180 de zile. Totodată, nu este atât de atractivă piața Bulgariei pentru a ocupa un loc de muncă”. 

În ultimii ani au crescut solicitările pentru angajare în afara țării, atât prin acorduri bilaterale, cât și prin intermediul agențiilor private de ocupare. Anul trecut, de pildă, circa 8 mii de moldoveni au plecat prin cele două modalități.

„Ceea ce ține de acorduri bilaterale cu Germania, atunci Agenția Națională poate să spună că oamenii sunt interesați să lucreze 90 de zile, nu 180. Asta le oferă posibilitatea ca ei să revină acasă foarte repede. Și majoritatea care pleacă pentru domeniul de agricultură în Germania sunt femei. Dacă să vorbim de Bulgaria, atunci în Bulgaria sunt cam la jumătate femei și bărbați. Dar acordul că, Israelul prevede doar bărbați, deci respectiv avem doar bărbați, și noi avem anual cam 3-4 mii, în dependență de an, plecări în Israel”. 

Specialiștii agenției afirmă că unul din cele mai mari riscuri este plecarea peste hotare fără a semna un contract individual de muncă, în Republica Moldova. Aceasta este o garanție minimă că persoana va avea un loc de muncă asigurat și condiții de muncă explicate din timp. 

„Deci, dacă să vorbim despre modalitatea individuală, am zis că, omul își ia riscurile toate asupra sa și aici nimeni nu poate interveni, în cazul în care careva obligații ale angajatorului sau drepturi ale cetățeanului nu sunt respecte, și atunci persoana individual trebuie să se descurce și să meargă la autoritățile care răspund de încălcarea condițiilor de muncă, legislația muncii pe teritoriul țării în care persoana a ajuns”. 

În cazul în care apar dubii față de oferta de muncă găsită, puteți cere consultația specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram