Parlamentul a împlinit 33 de ani de activitate. În cele trei decenii, aleșii poporului au avut aproape 1900 de ședințe. De-a lungul timpului, votul în plenul Parlamentului a fost unul zgomotos, cu scandaluri uriașe, îmbrânceli și înjurături. O scurtă retrospectivă chiar acum.
În cei 33 de ani de activitate a Parlamentului în forul legislativ s-au adoptat 12 986 de acte normative, iar deputații s-a întrunit în 1 895 de ședințe. Potrivit datelor statistice, în cele trei decenii de muncă, Parlamentul a adoptat 14 legi constituționale.
De asemenea, aproape 6 000 dintre legile adoptate sunt organice, iar 508 – ordinare. Celelalte acte adoptate au fost hotărâri. Inițiativele legislative au marcat dezvoltarea țării, au vizat un spectru larg de domenii de activitate și au influențat parcursul țării.
Totuși, de-a lungul timpului, votul aleșilor s-a lăsat cu scandaluri uriașe, îmbrânceli și înjurături, chiar în plen. Bunăoară, în martie 2023, deputații comuniști și socialiști s-au luat la bătaie cu reprezentanții PAS, din cauza proiectului privind introducerea sintagmei ”limba română”.
Deputații s-au bătut și atunci când supuneau votului ca Serviciul de Informații și Securitate să revină sub control parlamentar. Se întâmpla în luna decembrie 2020.
Aleşii puterii şi cei din opoziţie şi-au împărţit pumni la locul de muncă și atunci când se discuta despre politica fiscală. Cearta a izbucnit după ce deputații de atunci ai Platformei DA și PAS au blocat tribuna centrală a Parlamentului.
Imbrânceli și tensiuni au fost cu duiumul. Ca într-un ring de box arată bătaia din 2013. Protagoniștii au fost deputații atunci Grigore Petrenco şi Marian Lupu, iar ulterior alţi parlamentari au intrat în luptă. O altă gală parlamentară de box a fost în noiembrie 2012. Deputatul comunist Iurie Muntean l-a lovit cu pumnul în față pe liberal-democratul Alexandru Cimbriciuc.
Forul legislativ poartă numele de Parlament începând cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem. Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.