Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldoveni în Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite

27 mai 2024, ora 23:07

Președinta țării Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor. Anunțul a fost făcut de șeful de Cabinet al președintei, Adrian Băluțel, într-un mesaj pe canalul său de Telegram.

Armata Ucrainei anunță că a observat o creștere bruscă a activității trupelor rusești în direcția Kupiansk, din Harkov, regiune unde forțele Moscovei se află în ofensivă de câteva săptămâni. Pe de altă parte, Rusia anunță că mai multe drone au fost lansate asupra teritoriului său în timpul nopții. În regiunea vestică Oriol a fost lovită o benzinărie, iar cel puțin o persoană a murit, a transmis guvernatorul local. Mai mult, o dronă a serviciilor secrete ucrainene a și-a atins ținta pe teritoriul Rusiei, la o distanță record de peste 1.800 de kilometri.

UPDATE Generalul Ben Hodges a vorbit înt-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, despre cât de important este ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Mai mult, acesta a explicat riscurile pentru România şi Moldova dacă ruşi ajung să ocupe Odesa. "Dacă ruşii ocupă Odesa, asta va însemna că ei vor controla întreaga costă a Mării Negre, practic de la gurile Dunării până la Poti, în Georgia, ceea ce, evident, vor. Aceasta ar fi o mare problemă pentru libertatea de navigaţie, pentru modul de livrare al cerealelor, a energiei electrice şi Ucraina nu va mai putea să exporte nimic pe mare. Şi chiar dacă ar exista un acord de pace după aceea, niciun investitor nu va mai vrea să ajute Ucraina. Va fi deci o problemă continuă cu refugiații şi probleme economice pentru Ucraina", a precizat generalul.

UPDATE Preşedintele reales al Lituaniei, Gitanas Nauseda, ţară care se teme că ar putea fi următoarea ţintă a unei agresiuni militare ruse, a susţinut luni că guvernul de la Vilnius ar trebui să crească cheltuielile de apărare la 3,5% din PIB, mult peste pragul minim de 2% din PIB asumat în cadrul NATO, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins luni propunerea Chinei şi Braziliei, care insistau asupra participării Rusiei la summitul pentru pace în Ucraina prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia, potrivit Spotmedia. „La ora actuală, noi nu vedem că Rusia ar putea participa (la summit), pentru că Rusia va bloca totul, aceasta este clar”, a declarat preşedintele Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Madrid, citat de AFP. „Rusia vrea să distrugă Ucraina, să ne nimicească”, a adăugat el, spunând că nu se poate avea „niciun fel de încredere în (Vladimir) Putin”.

UPDATE Comandantul-şef al armatei ucrainene a afirmat luni că Franţa va trimite "în curând" primii instructori militari în Ucraina pentru a forma trupele acestei ţări distruse de războiul cu Rusia, informează AFP.

UPDATE Ministerul rus de Externe a transmis că va analiza restricţiile impuse de Polonia împotriva diplomaţilor săi şi va recurge la represalii, scrie Spotmedia. „Vom lua măsuri de retorsiune astfel încât liderii polonezi, care sunt copleşiţi de rusofobie, să regrete mult următoarele lor măsuri antiruseşti”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform agenţiilor ruse de presă.

UPDATE Roma se opune folosirii armamentului furnizat Ucrainei împotriva unor ţinte situate pe teritoriul rus, reiterează şefa Guvernului italian Giorgia Meloni, comentând declaraţii ale secretarului general al NATO Jens Stoltenberg în favoarea acestei opţiuni, relatează AFP.

UPDATE Talibanii vor fi retrași de pe lista Moscovei de "organizaţii teroriste", la peste trei ani şi jumătate după ce aceştia au revenit la putere în Afganistan, a anunţat luni, 27 mai, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează AFP.

UPDATE Guvernul german se opune în continuare ideii creării unui scut antiaerian defensiv pe teritoriul statelor NATO pentru a proteja partea de vest a Ucrainei împotriva atacurilor aeriene ruseşti, a transmis luni un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, citat de agenţia DPA.

UPDATE Mai mulți șefi de state europene nu şi-au ascuns luni frustrarea în legătură cu blocarea sistematică de către Ungaria a ajutorului european pentru Ucraina, ajutor de care Kievul are spune că are nevoie urgentă. Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că este inadmisibil ca o singură țară să blocheze prin veto acest ajutor crucial pentru ucraineni, scrie Digi24.

UPDATE "Propunerile nebuneşti" de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt "inacceptabile", a declat luni, 27 mai, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, iar guvernul de la Budapesta "nu va permite sub nicio formă ca tinerii din centrul Europei, inclusiv ungari, să fie trimişi la război în Ucraina", transmite MTI.

UPDATE Timp de două luni, ofițerii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) au monitorizat îndeaproape acțiunile a doi colonei din sistem care au fost recrutați de serviciile speciale ruse.Aceștia plănuiau să-l omoare pe Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, în timpul unui atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului, relatează sursa The Times. 

UPDATE Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor acestuia la adresa ţării sale. Szijjarto mai spune că se bucură că există un candidat la această funcţie din regiunea de Est a Europei, făcând referire la președintele Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

UPDATE Polonia a anunțat luni că a cumpărat rachete de croazieră în valoare de 677 de milioane de euro din Statele Unite pentru a-și spori capacitățile de apărare în fața unei potențiale amenințări din partea Rusiei, potrivit AFP.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a relatat cum a decurs discuția pe care a avut-o la Kremlin cu Vladimir Putin, „la masa aceea lungă de care își amintește toată lumea”, cu doar câteva zile înainte ca acesta să declanșeze invazia din Ucraina, relatează Ukraîinska Pravda. Vorbind duminică la Festivalul Democrației, un eveniment de 3 zile organizat la Berlin pentru a celebra 75 de ani de la adoptarea Constituției germane, Scholz a relatat că Putin i-a spus că Ucraina „aparține” Rusiei și că liderul de la Kremlin și-a detaliat ideile imperialiste potrivit cărora granițele unei țări pot fi „schimbate cu forța”, fără a ține cont de dreptul internațional, scrie hotnews. 

UPDATE NATO dezbate în prezent posibilitatea de a securiza spațiul aerian în vestul Ucrainei și de a-i instrui pe militarii ucraineni chiar pe teritoriul lor, susțin sursele cotidianului german BILD, potrivit Kyiv Post. Mai multe țări, printre care Estonia, Regatul Unit, Polonia, Canada, Lituania și Franța, pledează pentru un sprijin sporit în cazul Ucrainei, posibil unul care să se manifeste chiar pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a criticat luni Ungaria pentru blocarea deciziilor Uniunii Europene (UE) pe probleme de afaceri externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, şi a spus că blocul comunitar trebuie să găsească o modalitate de a ocoli vetoul conducerii de la Budapesta, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Occidentului să forțeze Rusia să facă pace „prin orice mijloace necesare”, în condițiile în care Kievul cere să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc, potrivit AFP.

UPDATE Polonia va introduce restricții asupra mișcărilor diplomaților ruși pe teritoriul său din cauza implicării Moscovei în ceea ce guvernul de la Varșovia consideră că este un război hibrid purtat împotriva Uniunii Europene, a anunțat luni ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, citat de Reuters.

UPDATE Spania s-a angajat să furnizeze Ucrainei echipamente militare în valoare de 1 miliard de euro (1,08 miliarde de dolari) în acest an, în cadrul unui acord bilateral semnat luni la Madrid între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez, relatează Reuters. „Este mai important ca niciodată să ne dublăm sprijinul”, a declarat Sanchez într-o conferință de presă. Pactul prevede furnizarea de echipamente militare moderne pentru utilizări terestre, aeriene, navale și de altă natură, „acordând prioritate nevoilor cheie de capacitate ale Ucrainei” și punând accentul pe mijloacele maritime pentru a proteja rutele de export de alimente ale Ucrainei, dar nu a oferit detalii.

UPDATE NATO cade în „extaz războinic” şi deja se află în confruntare directă cu Rusia, a estimat luni Kremlinul, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, scrie Digi24.

UPDATE Rusia l-a pus în „cușcă” pe generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58, arestat pentru corupție. Tribunalul militar rus care îl judecă pe general-maiorul Ivan Popov, arestat pentru corupție, a dispus ca acesta să stea în timpul ultimei audieri în „cușca” menită să îi umilească pe inculpați și a respins solicitarea avocaților ca el să fie transferat în arest la domiciliu

UPDATE O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea rusă Orenburg, la peste 1.800 de kilometri de Ucraina, ceea ce reprezintă un nou record de distanţă, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda o sursă din cadrul serviciului condus de Kirilo Budanov. Consecinţele atacului sunt în curs de clarificare, potrivit GUR. Presa din Rusia a scris că o dronă "a căzut în apropiere de Orsk" şi că ţinta dronei "ar fi putut fi o instalaţie militară". "Voronej M" face parte din familia de radare staţionare ruseşti cu rază lungă de acţiune deasupra orizontului. Acestea sunt concepute pentru a detecta obiecte spaţiale şi aerodinamice, inclusiv rachete balistice şi de croazieră. 

UPDATE Spania intenţionează să trimită Ucrainei rachete Patriot şi tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunţat în aprilie, a informat luni ziarul El Pais, citând surse sub rezerva anonimatului apropiate acestui dosar. Spania va livra Ucrainei circa zece rachete antiaeriene Patriot şi 19 tancuri germane Leopard 2A4 second-hand, precum şi arme fabricate în Spania, între care echipamente antidronă şi muniţie, arată ziarul. 

UPDATE Guvernatorul regiunii Krasnodar a declarat că resturile unei drone au avariat o clădire în fază de construire din satul Krinița. O altă dronă a căzut peste o fermă din Djankot, aflată foarte aproape de palatul lui Putin. Ținta dronelor ar fi putut fi reședința lui Putin din Gelendjik, apropiat de ferma menționată, relatează Nexta. În Krinița sunt mai multe podgorii și o cramă care ar putea aparține președintelui rus, menționează sursa citată.

UPDATE Forțele ruse au bombardat în timpul nopții districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Acesta a spus că o dronă kamikaze a căzut în localitatea Marhaneț, iar orașul Nikopol a fost vizat de tiruri intense de artilerie, sediul unei companii private și două case din Nikopol fiind distruse.

UPDATE Rusia a pierdut în jur de 24.000 de soldați uciși sau grav răniți pe lună de la invazia pe scară largă din Ucraina, a spus cancelarul german Olaf Scholz, duminică, pentru postul n-tv. "Toate acestea pentru megalomania imperialistă a președintelui rus", a adăugat Scholz. Potrivit armatei ucrainene, pierderile Rusiei de la începutul războiului se ridică la o jumătate de milion de militari morți și răniți. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în februarie că 180.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul războiului, în timp ce peste 31.000 de soldați ucraineni au murit. Iar Leo Docherty, ministru al Forțelor Armate din Regatul Unit, a estimat în aprilie pierderile Rusiei la peste 450.000 de oameni.

UPDATE Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat duminică, 26 mai, că s-a înregistrat o creștere bruscă a activității trupelor rusești în direcția Kupiansk, în regiunea Harkov, relatează The Kyiv Independent. „Numărul ciocnirilor de la începutul zilei a crescut la 83. Ocupanții ruși depun eforturi maxime pentru a străpunge apărarea noastră”, se precizează în raport.

UPDATE Regiunea rusă Oriol a fost vizată de un atac cu drone luni dimineață, a anunțat guvernatorul Andrei Klychkov. O persoană a murit și alte trei au fost rănite, în urma unei lovituri cu drona asupra unei benzinării, relatează agenția rusă de presă de stat Interfax. „În această dimineață, în timpul unui alt atac masiv asupra regiunii Oriol, o dronă s-a prăbușit pe o stație de alimentare cu combustibil din orașul Livnî”, a scris guvernatorul pe Telegram.

UPDATE Vladimir Putin, aflat la a treia sa călătorie în străinătate de la realegerea sa în martie, a sosit duminică în Uzbekistan și s-a întâlnit cu omologul său Shavkat Mirziyoyev.

UPDATE Volodimir Zelenski se va întâlni, luni, la Madrid, cu premierul spaniol Pedro Sanchez, a anunţat guvernul Spaniei. Preşedintele ucrainean Zelenski se va vedea și cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei după întrevederea cu Sanchez, a precizat Casa Regală.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

26 decembrie 2024, ora 17:55

Avionul Azerbaidjan Airlines care s-a prăbușit, provocând moartea a 38 de persoane, ar fi fost doborât de un sistem rus de apărare aeriană, susțin patru surse Reuters. Între timp, atacurile masive ale Moscovei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine. SUA vor continua să trimită arme în Ucraina după atacul rusesc de Crăciun împotriva acesteia, a spus Joe Biden, potrivit Rador.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.

UPDATE Guvernul Ucrainei a aprobat pe 24 decembrie un proiect de lege prin care propune ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare. Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un tratat european adoptat în anul 1992, sub auspiciile Consiliului Europei pentru protejarea și promovarea limbilor istorice regionale și minoritare în Europa, scrie Gândul.

UPDATE Disponibilitatea de a susține Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în mai multe țări din Europa de Vest ca sprijină intens Kievul. Un studiu făcut de YouGov arată că această schimbare radicală de atitudine vine într-un moment critic pentru soarta Ucrainei, scrie Ziare.com.

UPDATE O investigaţie preliminară a stabilit că o rachetă rusească sol-aer a provocat prăbuşirea zborului 8432 al Azerbaijan Airlines lângă Aktau, Kazahstan, în urma căreia au murit toţi cei 38 de pasageri, pe 20 decembrie, informează EuroNews. Potrivit surselor guvernamentale azere, racheta, lansată în timpul unui atac cu drone deasupra oraşului Groznîi, a explodat în apropierea avionului în timpul zborului, iar schijele au rănit mortal pasagerii şi echipajul, notează Mediafax.

UPDATE Poliția finlandeză suspectează că petrolierul Eagle S, provenit din Rusia, ar fi implicat în deteriorarea unui cablu electric submarin între Finlanda și Estonia, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Incidentul a avut loc miercuri, în prima zi de Crăciun, iar nava face parte dintr-o așa-numită „flotă fantomă”, scrie Digi24.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra oraşului Nikopol din sudul Ucrainei, au raportat joi autorităţile, conform agenția de știri dpa, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a arestat patru suspecți într-un presupus complot ucrainean de asasinare a unor oficiali militari de rang înalt, la câteva zile după ce generalul Igor Kirillov a fost ucis într-un atac revendicat de Kiev, relatează site-ul televiziunii Euronews.

UPDATE Autoritatea rusă pentru supravegherea aviației, Rosaviaţia, a declarat joi că toate cele patru aeroporturi din Moscova și aeroportul din Kaluga, la 160 km sud-vest de Moscova, au fost închise temporar, fără a preciza motivul. „Echipajele aeronavelor, controlorii de trafic aerian și serviciile aeroportuare iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța zborurilor”, se arată în comunicatul emis de Rosaviaţia, scrie Rador.

UPDATE Forțele Speciale de Operațiuni ale Ucrainei (SSO) au publicat o nouă parte din notițele unui soldat nord-coreean, care au ajuns în mâinile SOS după eliminarea militarului în regiunea Kursk a Rusiei, scrie pravda.ua.Potrivit informațiilor oferite de SSO, soldatul nord-coreean decedat făcea parte dintr-o unitate de operațiuni speciale. În ultimele note publicate, Gyeong Hong Jong, soldatul care a fost eliminat înainte de a intra în contact cu operatorii SSO, a descris tactici de doborâre a dronelor și metode de a se ascunde de obuzele de artilerie ucrainene.Deși nu se știe sigur dacă aceste tehnici sunt autentice sau dacă au fost învățate de la ruși, operatorii ucraineni spun că tacticile folosite implică utilizarea unei „momele vii” pentru a atrage dronele, scrie Ziare.com.

UPDATE NATO a cerut o investigație completă a cauzei prăbușirii unui avion Azerbaijan Airlines care a ucis 38 de persoane. “Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familiile și victimele zborului Azerbaijan Airlines J28243”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO Farah Dakhlallah într-o postare pe platforma X. “Le dorim celor răniți în accident o recuperare rapidă și solicităm o anchetă completă”, potrivit Money.

UPDATE Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a afirmat că Moscova este deschisă să colaboreze cu viitoarea administrație a lui Donald Trump pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale. Cu toate acestea, oficialul rus a subliniat că inițiativa trebuie să pornească de la Statele Unite, accentuând că revine Washingtonului responsabilitatea de a face primul pas în această direcție. Declarația a fost făcută joi, conform agenției de presă Reuters.

UPDATE Moscova a acuzat joi „serviciile secrete ucrainene” că se află în spatele a aproximativ 50 de incendii criminale şi atacuri cu explozibili care au vizat clădiri administrative din Rusia în decembrie, informează France Presse, citată de Agerpres.

UPDATE În urma prăbuşirii unui avion de pasageri în Kazahstan, în care şi-au pierdut viaţa 38 din cele 67 de persoane aflate la bord, Moscova a avertizat joi, 26 decembrie, împotriva speculaţiilor că aeronava ar fi fost doborâtă, informează Reuters.

UPDATE Rusia şi Kazahstanul încearcă să tempereze speculaţii cu privire la cauza prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines, iar Kremlinul cere tuturor să aştepte rezultatul investigaţiei, după ce un oficial ucrainean din cadrul securităţii a apreciat că tragedia, în care au murit 38 de oameni de Crăciun, a fost cauzată de un tir al apărării aeriene ruse, relatează News.ro.

UPDATE Cumpărătorii ruși continuă să aibă acces la mărci occidentale de lux, în ciuda sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei, relatează The Financial Times. A apărut o industrie de cumpărători personali, revânzători și contrabandiști transfrontalieri, permițând rușilor bogați să eludeze restricțiile, dar și să rămână în pas cu moda, notează Digi24.

UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025. 

UPDATE Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice - în întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor, notează News.ro.

UPDATE Rusia dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi. Moscova nu vede rostul unei încetări a focului pentru a îngheța războiul din Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov, notează Money. “Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina. El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure “imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.

UPDATE Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform. După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”, scrie Mediafax.

UPDATE Astăzi în Azerbaidjan a fost declarată zi de doliu în urma catastrofei aviatice în care au murit cel puțin 38 de persoane. Între timp, au apărut noi detalii despre incident. Una dintre versiunile examinate la moment este că avionul ar fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană. Autoritățile din Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia au declarat că investighează accidentul.

UPDATE Avionul Azerbaijan Airlines, cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană, scrie Digi 24.

UPDATE Starea de urgență federală va fi decretată după incidentul soldat cu scufundarea a două petroliere în Strâmtoarea Kerci, a anunțat preşedintele R.Crimeea, Serghei Aksenov. Starea de urgență federală va fi declarată din cauza scurgerii de păcură, după ce cisternele s-au scufundat în apele dn zona Strâmtorii Kerci, a declarat, joi, preşedintele desemnat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksenov, la postul de televiziune Crimea 24, scrie Rador.

UPDATE Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina. Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky. Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric, scrie Mediafax.

UPDATE Enclavele etnice formate din familiile de migranți pot deveni un teren propice pentru extremism, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev pe pagina sa oficială de pe reţeaua de socializare VKontakte. Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate a remarcat faptul că șederea îndelungată a membrilor familiei lucrătorilor migranți în Rusia creează o povară extrem de gravă pentru sfera socială, scrie Rador.

UPDATE Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri, 25 decembrie, compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform. „Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal, potrivit Mediafax.

UPDATE Concernul Kalașnikov din Rusia a arătat primele imagini ale utilizării noii drone kamikaze Kub-10E, care a fost anunțată pentru prima dată de directorul general al companiei, Alan Lușnikov, într-un interviu pentru TASS.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej, sud-estul Rusiei, a aprobat „Programul de creștere a ratei fertilității”, conform căruia, din ianuarie, fiecare familie în care soții au sub 35 de ani va primi o plată unică de 300.000 de ruble, circa 2.900 de euro, pentru nașterea unui al treilea copil (sau mai mult), relatează portalul independent Holod Media. Regiunea are circa 2,3 milioane de locuitori, notează Libertatea.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat. Potrivit lui Merilo, prin ocuparea teritoriului unei țări vecine, Rusia a transmis lumii un semnal clar că acest lucru este „normal”, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.

UPDATE Șeful diplomației ruse, citat de cotidianul Kommersant, a spus că Franța a trimis în mod constant Moscovei invitații de a discuta, la început fără Ucraina. Lavrov spune că Rusia e interesată de un dialog cu Vestul, scrie HotNews.

UPDATE Regimul lui Vladimir Putin diluează granițele între nostalgie imperială și tendințele fasciste, iar întrebarea care se pune acum este dacă Rusia sub conducerea acestuia poate fi considerată un regim fascist. Folosirea termenului „fascism” pentru a descrie Rusia lui Putin capătă o semnificație deosebită, întrucât acest termen își îndeplinește rolul de analogie istorică, dar și de etichetă cu greutate, reflectând nu doar politica internă a Kremlinului, ci și agresiunile din Ucraina și ocuparea teritoriilor acestuia, scrie, în Kyiv Independent, Andreas Umland analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, scrie Ziare.com.

UPDATE Serghei Lavrov a declarat într-un interviu că „centrele de comanda aflate în Kiev ar putea fi vizate de Federația Rusă, în funcție de amenințările venite”, dar și că „Moscova nu țintește niciodată obiective civile” , transmite Tass. 

UPDATE Un sondaj arată că disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Imaginile din satelit arată că Coreea de Nord furnizează tot mai multe muniții Rusiei și își extinde producția de arme pentru a sprijini Federația Rusă. Potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Contracararea Dezinformării (CCD) și ofițer al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, 60% din proiectilele de artilerie și mortiere folosite în prezent de Rusia în Ucraina provin de la Phenian.

UPDATE Militarii Brigăzii de Rachete Antiaeriene Herson au distrus una dintre rachetele rusești de croazieră lansate către Ucraina în prima zi de Crăciun. Totodată, comandamentul a informat că în cursul nopții și al dimineții, luptătorii brigăzii au doborât un total de 11 ținte inamice, notează NewsWeek.

UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în ​​iunie 2023, scrie Hotnews.

UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "mașina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.

UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.

UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.

UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.

UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.

UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.

UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale. În acest an, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerţul exterior şi a luat măsuri pentru a legaliza „mineritul” de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.

UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.