Parteneriatul de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, semnat în 21 mai, va extinde cooperarea și va obține investiții pentru armată, însă nu reprezintă o umbrelă de securitate în cazul unei amenințări reale. Afirmația a fost făcută de fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, în cadrul ediției de luni, 27 mai a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
„Trebuie să spunem populației că acesta este un acord bun, ne oferă perspective de dezvoltare a relațiilor cu Uniunea Europeană nu doar în sfera economică și socială, ci și în domeniul securității. Dar, în același timp, trebuie să fie spus că acest lucru nu ne oferă o umbrelă de securitate. Acest acord nu conține clauza cinci a acordului de la Washington. Dacă se întâmplă ceva, rămânem neutri, suntem pe cont propriu și trebuie să ne apărăm” a subliniat fostul ministru al Apărării.
În opinia lui Vitalie Marinuță, NATO este umbrela de care are nevoie Republica Moldova. Potrivit ex-ministrului, procentajul moldovenilor care susțin aderarea țării la NATO ar putea fi îmbunătățit dacă cetățenilor li s-ar explica beneficiile.
„Trebuie să spunem ceva tuturor politicienilor, atât socialiştilor, cât şi PAS că avem nevoie de integrare euro-atlantică”, a menţionat Marinuţă.
În opinia fostului ministru al Apărării, amendamentul privind neutralitatea Moldovei adoptat în 1994 este deja depășit și ar trebui revizuit.
Deputatul din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, l-a contrazis pe Vitalie Marinuță.
„Întotdeauna am spus și vom continua să spunem că neutralitatea nu trebuie să rămână doar în Constituția Republicii Moldova, ci trebuie și întărită. Trebuie să adoptăm o lege privind neutralitatea permanentă a țării noastre. Trebuie să lucrăm și în alte domenii, astfel încât partenerii internaționali să recunoască această neutralitate și să garanteze securitatea țării noastre”, a spus Novac.
Întrebat de jurnalistul Anatolie Golea de ce PSRM nu a adoptat un proiect de lege în acest sens atunci când s-a aflat la putere, Novac a răspuns că atunci „nu au fost suficiente voturi”.
În 21 mai, Republica Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE. Acordul de cooperare a fost semnat de către Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell și premierul Dorin Recean, la Bruxelles.
„Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris șeful diplomației europene, Josep Borrell, pe pagina sa de Twitter.
La rândul său, șeful Executivului a apreciat asistența oferită de UE, precum și rolul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, subliniind că, în doar un an de la lansare, aceasta a devenit un partener de încredere al autorităților în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, dar și al securității cibernetice și combaterii dezinformării.
„Mă bucur să știu că putem conta pe ajutorul Comisiei Europene pentru a construi Moldova Europeană, la fel cum și Uniunea Europeană poate conta pe țara noastră pentru o regiune mai puternică și pașnică pentru toată Europa”, a declarat premierul Dorin Recean.
Parteneriatul de Securitate cu Uniunea Europeană nu va afecta nicidecum suveranitatea sau neutralitatea țării noastre. Mai mult, țara noastră nu este în pericol, iar semnarea documentului nu este nimic ieșit din comun. Declarația îi aparține ministrului de Externe Mihai Popșoi, care mai spune că documentul nu prevede posibilitatea intervenției unor militari străini pe teritoriul țării noastre.