Opinii împărțite după semnarea Pactului „Pentru Europa” de către 12 partide din Republica Moldova. Unele voci sunt de părere că documentul conține formulări slabe, iar prin urmare, nu poate fi comparat cu cel de la Snagov, care a marcat începutul unificării partidelor române pentru integrarea europeană a țării. Așa crede și Andrei Curăraru, expert WatchDog.
În opinia lui Andrei Curăraru, pactului îi lipsesc formulările corecte și clare cu privire la poziția comună a partidelor semnatare privind referendumul și războiul din Ucraina. Totuși, expertul spune că pactul este, în esență, un document bun.
„Pactul, în principiu, este unul bun. Orice formă de interacțiune între partide este un semn bun că avem un fel de luptă politică. Nu sunt însă clare lucrurile legate de referendum, nu este clar în ce măsură sunt dispuși semnatarii să îl susțină. Ar fi fost logic să se introducă acest aspect. Cel de-al doilea moment important este Ucraina. Există o declarație împotriva influenței agresive, dar nu există o declarație directă că toți sunt împotriva războiului Rusiei în Ucraina”, a menționat Curăraru în ediția de luni, 27 mai, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Există și aspecte motive, notează Curăraru, iar acestea se rezumă la faptul că societatea se va bucura de sprijin pentru integrarea europeană din partea unui număr mai mare de partide. În opinia expertului, ar fi incorect să comparăm Pactul „Pentru Europa”, care are mai mult un caracter declarativ, cu „Pactul de la Snagov” care a fost mai degrabă un ghid de acțiuni.
De cealaltă parte, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a criticat documentul, numindu-l gol și lipsit de sens.
„Documentul este despre tot și nimic, nu am văzut în el niciun scenariu despre ce vor face toate aceste partide cel puțin în iunie o strategie, în iulie alta, în august e o pauză pentru care ne pregătim. Nimeni nu a văzut un scenariu clar. Cred că la o săptămână de la semnarea acestui pact, toată lumea va uita de el. Și dacă nu va urma nimic, atunci se va dovedi a fi un pact gol. Implică anumite acțiuni atât ale autorităților, cât și ale opoziției. Semnarea unui pact pentru a sprijini integrarea europeană fără a face nimic arată mai mult ca o campanie de PR. În ceea ce mă privește, aceasta este o copie jalnică a documentului Snagov”, a declarat Grigore Novac.
Iar fostul ministru al Apărării Vitali Marinuță consideră că documentul a întârziat cu cel puțin 20 de ani.
„Cred că acest pact este foarte necesar, dar este cu 20 de ani de întârziere. În 2002, Partidul Comuniștilor, condus de Voronin, a afirmat că integrarea europeană nu trebuie să fie doar un semn politic, ci o adevărată foaie de parcurs pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Atunci a fost necesar un astfel de pact și să nu păcălească oamenii (...)”, a declarat Vitalie Marinuță.
Duminică, 26 mai, 12 partide au semnat un acord prin care și-au asumat angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
De asemenea, partide adoptă „obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”.
Un alt punct al Pactului pentru Europa se referă la condamnarea războiului de agresiune „și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente, manifestându-ne atașamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene”.
Lista partidelor semnatare:
- Partidul Verde Ecologist din Moldova
- Partidul Acțiune Și Solidaritate
- Partidul Dezvoltării Și Consolidării Moldovei
- Partidul Liberal Democrat Din Moldova
- Partidul Social Democrat European
- Partidul Național Liberal
- Partidul Puterea Oamenilor
- Partidul Mișcarea Alternativă Națională
- Platforma DA
- Partidul Schimbării
- Liga Orașelor Și Comunelor
- Coaliția Pentru Unitate Și Bunăstare
- Partidul Politic „Voința Poporului”