Negocierile privind fuzionarea Universității de Stat din Moldova (USM) cu Universitatea Tehnică (UTM) au fost temporar amânate. Într-o postare pe pagina de Facebook a USM, se subliniază că discuțiile au fost puse pe pauză până în momentul în care va exista o poziție clară a Guvernului privind „finanțarea adecvată” a viitoare instituții.
„Această decizie a conducerii și a Senatului USM este motivată de dorința de a proteja interesele comunității noastre academice, de a asigura stabilitatea financiară până la fuziune și necesitatea unor răspunsuri clare la subiectele propuse pentru discuție în cadrul întrevederii Consiliului Rectorilor cu Prim-Ministrul și Ministrul Educației Cercetării, din 30.04.2024.
Este imperios să fie asigurate garanții și angajamente ferme din partea autorităților guvernamentale privind finanțarea adecvată a universităților. Prioritatea noastră este să asigurăm un mediu stabil și predictibil pentru studenți, personalul academic și administrativ, evitând orice perturbări cauzate de incertitudinea financiară. Vom continua dialogul cu autoritățile statului în vederea demarării și finalizării corecte a procesului de fuziune a USM și UTM”, se menționează în mesajul USM.
Amintim că USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona încă la sfârșitul lunii aprilie curent. Inițiativa a fost lansată de rectorii celor două instituții de învățământ și a fost propusă autorităților responsabile.
Potrivit rectorilor celor două universități, nu ar fi vorba despre o fuziune prin absorbție, ci mai degrabă despre una prin colaborare, pentru ca instituțiile să își sporească vizibilitatea.
Invitat în cadrul unei ediției a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Educației, Dan Perciun a salutat inițiativa celor doi rectori și a declarat că o decizie mai mai clară legată de această posibilitate ar putea fi anunțată cel devreme la începutul anului viitor.
Ministrul a dat asigurări că posibila fuziune a celor două universități nu va perturba în niciun fel procesul de studiu al studenților. Potrivit lui Dan Perciun, fuziunea ar putea fi o soluție în condițiile în care numărul studenților se micșorează de la an la an. Dacă în anii 2013-2014, își făceau studiile de licență în jur de 78 de mii de studenți, acum sunt circa 42 de mii.