Regulile pentru susținerea examenelor de conducere ar putea fi schimbate, iar autoritățile vor instructori mai bine pregătiți. Mai mult, școlile care nu vor atinge rata minimă de promovare a probelor riscă să rămână fără licență. Discuțiile au loc la Ministerul Educației, după ce o evaluare a arătat că rata de promovare a examenelor auto este sub limita admisibilă. De cealaltă parte, reprezentanții școlilor auto consideră condițiile de examinare mult prea dure, iar situația din trafic- extrem de complicată pentru cursanți.
Legislația prevede că rata de promovare din prima încercare a examenului auto la proba teoretică nu trebuie să fie mai joasă de 50 la sută, iar la proba practică- de minimum 30 la sută. În realitate, însă, cifra celor care susțin probele din prima este mult mai mică.
„În cazul unelor școli aceste rate sunt și de 20% și 10% ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la calitatea instruirii. Pentru că dacă ai 1000 de absolvenți și din ei mai puțin 15 la sută susțin proba teoretică din prima, care este o probă la calculator unde nu pot exista discuții despre subiectivitatea examinatorului sau probleme legate de ASP, asta înseamnă că probabil nu trebuia acea persoană să obțină certificatul de absolvire a școlii auto, ori nu a însușit materialul minim, care a trebuit să-l însușească”.
De cealaltă parte, reprezentanții școlilor auto susțin că actualele reguli de examinare, în special proba practică, sunt prea dure. Iar la pachet cu condițiile spartane din trafic, sunt, practic, o condamnare la eșec pentru mulți candidați obținerea permisului de conducere.
„Noi cunoaștem că în mare parte examinarea se face în sectorul Botanica. Acolo traficul este foarte intens, avem activități economice acolo în care sunt implicate mașini mari și plus infrastructura rutieră nu este corespunzătoare unui oraș modern, nu avem marcaje, indicatoare. De multe ori cursanții fac lecții într-un anumit sector, dar examinatorul îl duce doar la Botanica și complică examinare prin impunerea să meargă prin sectoare foarte complicate”.
„ Avem factori și de drum și de marcaj, de conduita altor participanți la trafic. Regulamentul circulației rutiere impune în lipsa marcajului fiecare conducător să aprecieze câte benzi de circulație are drumul. Eu spun că sunt două, altul trei, altul că e una și numai a lui. Examenele sunt efectuate în cele mai aglomerate zone ale orașului, lucrul acesta e și un plus, dar și un minus. În Madrid în suburbii se fac examenele”.
Am mers la secția de documentare a conducătorilor auto pentru a discuta și cu cei care au absolvit recent cursurile pentru permisul de conducere. Mulți dintre ei spun că au picat proba practică de câteva ori. Toți spun că cele 24 de ore practice oferite de școli sunt insuficiente.
Alți elevi se plâng pe atitudinea agresivă și ignorantă a șoferilor.
„Nu sunt atenți, în trafic nu comentez, e urât. Nu au răbdare, taie colțul, se bagă în față și e posibil examinatorul să pună frână și să te dea afară”.
„Am mai luat în jur de 50 pentru că situația de la noi din Moldova cu drumurile, cu șoferii, cu imprudența, nu respectă regulile absolut deloc și din prima să dai cum eu azi am venit e greu. Sunt marcaje care din cauza la copaci sau stâlpi sunt poziționate incorect și sunt dificultăți”.
„Nu este respect față de elevi, mai ales că știu că acolo sunt emoții și ar trebui să mai cedeze”.
Adriana a susținut astăzi examenul practic. A reușit să-l treacă. Ce-i drept, din a cincea încercare.
Reprezentanții Ministerului Educației spun că organizează acum consultări cu toate instituțiile implicate, pentru a identifica soluții, astfel ca rata de promovare a examenelor auto să crească.
Autoritățile își propun să schimbe și unele cerințe de la proba practică.
„Un proiect al ministerului Educației, aflat la etapa de consultări publice, prevede că, dacă pe durata desfășurării probei practice, vehiculul de examinare este nevoit să se oprească din diverse motive pe o durată mai mare de 2 minute, acest timp nu va fi calculat la examen. De asemenea, candidatul va trebui să traverseze minimum două intersecții, în care sa efectueze manevra de virare la stânga, cu cedarea trecerii mașinilor din sens opus și a celor care virează la dreapta”.
Precizăm că în țara noastră sunt acreditate peste 60 de școli auto. Datele Ministerului Educației arată că, în anul curent, rata de promovare a examenului practic din prima încercare este de 23 la sută, față de 17 procente în 2023.