Autorii, dar și executorii campaniilor de dezinformare a publicului ar putea fi tratați ca și trădători de patrie. Este modificarea de legislație pregătită de guvernare de care se teme atât opoziția, cu relații la Moscova, cât și unele forțe proeuropene. Acestea susțin că există riscul ca, sub pretextul luptei cu trădătorii, guvernarea se va răfui cu politicienii și presa incomodă. Liderul PAS, însă, declară că se urmărește un scop nobil - apărarea țării.
Noul amendament prevede pedepse penale pentru acordarea de ajutor unui stat străin sau unei organizații străine în vederea desfășurării activităților ostile împotriva securității statului. În nota explicativă, însă, se precizează că și campaniile de dezinformare sunt privite drept activitate ostilă împotriva securității statului. Deputații din opoziție susțin că astfel de prevederi nu se regăsesc în legislația altor țări, iar guvernarea vrea să aducă acum un nou mecanism de luptă cu opoziția în preajma alegerilor prezidențiale.
„Se simte o doză de nervozitate și mai fac și pasul acesta pentru a-și crea suplimentar un avantaj, un mecanism de represiune împotriva opoziției. Nu o să le meargă, eu cred că va trebui să dea un verdict și Comisia de la Veneția obligatoriu și evident Curtea Constituțională”.
„O caracatiță juridică care ne implementează mai multe acte legislative având un singur scop, închiderea gurii celor care nu sunt de acord cu cei de la guvernarea PAS. Felicitări stimați prieteni că am ajuns să fim un stat controlat și nu mai avem dreptul la opinia proprie, pentru că dacă nu le convine celor de la guvernare suntem blocați”.
Și unele partide extraparlamentare, cu viziuni proeuropene, se tem de consecințe.
Amendamentul a fost elaborat de deputatul PAS Igor Chiriac. Acesta susține că modificarea nu afectează libertatea de exprimare a cetățenilor.
„Campaniile de dezinformare care se fac în înțelegere, într-un plan bine determinat cu o putere străină în detrimentul statului Republicii Moldova. Cineva care duce o campanie bine intenționată, de lungă durată, bine pusă la punct. Nu este vorba despre scurte mesaje pe rețelele de socializare, în niciun caz libertatea de exprimare este un drept consfințit în constituție și nu se atinge dreptul la libera exprimare, nu este o simplă expunere a unei opinii”.
Pedepsiți pentru trădare de patrie vor fi și cei care primesc bani din afară pentru a comite acțiuni de destabilizare a securității statului.
„Un eveniment anterior s-a soldat cu introducerea în țară a unei sume foarte mari de bani și acești bani pentru ce sunt, pentru cumpărarea alegătorilor, de a destabiliza ordinea publică în țară și pentru aceste persoane am prevăzut o răspundere aparte. Cei care își vând țara pentru bani poartă răspundere agravantă de la 15 la 20 de ani de închisoare”.
Președintele Parlamentului, care este și liderul partidului de guvernare, ne asigură că amendamentul nu are alt scop decât lupta cu trădătorii de țară.
„Sunt critici că ar putea fi vorba de un abuz? - Nu au decât să conteste în instanțele superioare, lasă să facă uz, să prezinte argumente. În restu suntem obligați să ne apărăm țara, sunt bandiți au acte în regulă nu trebuie să îi mai cauți, trebuie să oferim instrumentariul cât mai clar, cât mai eficient”.
Precizăm că, amendamentul de modificare a Codului Penal a fost introdus deja pe ordinea de zi a Parlamentului. În prezent, trădarea de patrie se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare și privarea dreptului de a ocupa funcții publice. Serviciul de Informații și Securitate propune ca în lege să fie introdusă și pedeapsa cu închisoare pe viață, în cazul în care trădarea a dus la decesul unor persoane.