Secarea unei porțiuni a Nistrului pe partea ucraineană a ajuns să fie subiect de ceartă în Parlament. Opoziția i-a cerut explicații ministrului Mediului, care prezenta la tribună un alt proiect de lege. Sergiu Lazarencu a venit la ședință cu un fragment de rachetă spunând că războiul lansat de Rusia în Ucraina aduce mediului un prejudiciu de miliarde de euro.
„Cum partea ucraineană a explicat riscul că Republica Moldova poate să rămână fără apă?”,a zis deputatul BCS, Vladimir Odnostalco.
„Pe Nistru nu avem probleme, dar am aici în mână un fragment dintr-o rachetă pe care mi-a dat-o ieri domnul ministru al Mediului din Ucraina. Rachetă care omoară zilnic oameni și distruge orașe și sate. Pierderile ecologice sunt de 3,5 miliarde de euro”,a spus ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
„Secarea Nistrului nu este de doi ani, dar deja de zece ani. În ultimii doi ani, procentul secat nu a crescut, astfel că războiul nu influențează momentan secarea Nistrului. Asta după procentaj”,a zis deputata BCS, Alla Pilipețcaia.
Opoziția a insistat să afle în ce temei ministerul Mediului are siguranța că Republica Moldova nu va rămâne fără apă potabilă.
„Cum calculați nivelul deversărilor?”,a zis deputata BCS, Alla Pilipețcaia.
„Noi avem stații în Republica Moldova care urmăresc aceste date. Inclusiv viteza debitului de apă”,a spus ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
„Sunt stații de măsurare. Doamna deputat, nu haideți de câte ori? Deja și eu care nu-s din domeniu am înțeles acest lucru. Sunt stații de măsurare a nivelului apei. Sunt specialiști, parcă v-a spus în română. Luați o riglă, mergeți acolo și măsurați și spuneți că nu e ok. Un harag luați dar”,a subliniat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Deși Sergiu Lazarencu spune că nu există riscuri, în zona care a secat se vor face verificări suplimentare.
„Săptămâna viitoare, ambele echipe și de la ministerul Mediului din Moldova și din Ucraina vor merge acolo la Hotin unde ați spus dumneavoastră și vor face măsurători și o analiză. Atunci vom comunica public dacă sunt riscuri sau nu. Astăzi nu este pentru că avem lacul de la Dnestrovsk care asigură cu apă cetățenii și nu este pericol la această etapă”.
Acum câteva zile, pe internet au apărut imagini video din Ucraina, din care se vede că o porțiune a Nistrului din apropierea cetății Hotin a secat. Atunci, autoritățile au precizat că zona afectată este un afluent mare al Nistrului, care și-a mărit albia în urma deversărilor controlate din această primăvară.