Scene ca dintr-un film de acțiune la Goian. Sute de angajați ai penitenciarelor din țară și-au testat abilitățile la tragerea otgodonului, trântă și alte probe. La eveniment au venit și zeci de copii care au savurat dulciuri, au râs împreună cu clovnii și s-au luptat și ei pentru titlul de „cel mai bun gospodar”.
Desfășurarea competiției a fost o adevărată provocare, după sistarea acesteia timp de 5 ani.
„Dincolo de ideea de competiție, faptul că astăzi ne-am adunat toți aici demonstrează că adevăratele valori și succese se nasc atunci când creștem din aceeași rădăcină și împărțim aceleași reușite. Sportul formează caractere și voință, generând valori importante precum colegialitatea, solidaritatea și toleranța”, a menționat directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca.
Pregătirile pentru concurs au început pentru unii încă acum trei luni, în speranța că vor ieși învingători.
„Pregătirile le-am început prin martie, când am fost informați despre data ștafetei. Au fost destul de minuțioas”, a subliniat directorul Penitenciarul nr. 7 Rusca, Alexandru Suhovici, potrivit căruia 40 de angajați ai instituției pe care o conduce au participat la ștafeta, dar și 34 de copii.
„Pregătirile au decurs intensiv, zi de zi. Băieții chiar s-au străduit și noi pe lângă ei, cu echipa de susținere. Ne așteptăm la locuri de frunte”, ne-a spus Iurie Pavliuc de la Penitenciarul nr. 11 Bălți.
Pentru că e 1 iunie, angajații penitenciarelor au pregătit și activități speciale pentru copii, ba chiar le-au decorat și corturi, apreciate în cadrul competiției „Cea mai bună tăbară”, cu genericul „În grădina copilăriei”.
Șefa serviciului resurse umane din cadrul Penitenciarului nr. 8 Bender, Mariana Barbuța, ne-a povestit că au amenajat corturile mai mult de 3 ore, iar micuții au fost distrați de animatori și, de asemenea, au degustat acadele și alte delicii.
Potrivit ofițerei de presă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, Diana Buşmachiu, evenimentul de astăzi a îmbinat abilitățile sportive, „coeziunea echipelor, dezvoltarea unui spirit armonios de relaționare și motivare al angajaților spre noi performanțe, cât și sporirea capacității de reacție și intervenție în cazul incidentelor operaționale sau critice întâlnite în activitatea de serviciu”.
Echipele s-au bucurat de experiența trăită pe traseu, iar cei care au demonstrat performanțe remarcabile au fost recompensați cu trofee, diplome, premii bănești și cadouri din partea organizatorilor.
Penitenciarul nr. 5 Cahul a fost cel mai bun la tragerea otgonului, în timp ce Penitenciarul nr. 6 Soroca deține întâietatea la ștafeta combinată. Iar premiul pentru cea mai bună tabără a revenit Penitenciarului nr. 10 Goian.
Și Ilie Mîrzac se numără printre victorioși, acesta a fost cel mai bun la proba trânta. Ne-a povestit că s-a pregătit de la vârsta de 15 ani pentru a atinge astfel de performanțe și a venit cu un mesaj către toți tinerii din țară:
„M-am pregătit de la 15 ani, am practicat luptele, iar după finisarea studiilor m-am angajat la penitenciar și particip la așa evenimente. Sunt fericit, împlinit. Ceea ce am pus în plan s-a îndeplinit. Sfătui tinerii să practice sportul, să fie băieți de treabă, sa nu consume substanțe interzise și să ducă un mod de viată sănătos”.
Pentru participare s-au acordat câte 1000 de lei și diplome de onoare pentru fiecare instituție.
Ștafeta combinată a sistemului administrației penitenciare este organizată încă din 1998, cu unele pauze. Administrația Națională a Penitenciarelor este gazda competiției sportive cu caracter militar-aplicativ. Evenimentul de astăzi a reunit în jur de 500 angajați din 17 penitenciare, arbitrate de o comisie specială de evaluatori, inclusiv din conducerea Ministerului Justiției.